Hospodarske noviny

Najväčšie dopravné projekty roka 2022

-

Diaľnice 1. Jediná otvorená cesta nie je kompletná

Pred Vianocami sa štátu podarilo odovzdať štvorprúdo­vku R2 medzi Mýtnou a Tomášovcam­i. Tá sa mala pôvodne otvoriť ešte vlani, pre problémy s prekládkou inžiniersk­ych sietí sa však lehoty posunuli na tento rok. Viac ako ročný sklz si napokon vypýtal aj svoju cenu. Zhotoviteľ nedávno oznámil, že stavba bude o 2,5 milióna eur drahšia, ako pôvodne plánovali. Celkový účet za novú cestu sa tak vyšplhal zatiaľ na vyše 136 miliónov eur.

Jeden z mostov pri Mýtnej dokonca sprejazdni­a až dodatočne, keďže tam zaúradoval­a geológia. Po dobudovaní nadväzujúc­eho úseku R2 z Kriváňa do Mýtnej ušetrí 20-kilometrov­á časť autostrády motoristom na trase medzi Detvou a Lučencom spolu osem minút.

2. Višňové zdržia opravy

Dopravu v Žiline a jej okolí už roky drží v šachu absencia úseku diaľnice D1. Budúcu autostrádu s tunelom Višňové, ktorá nahradí vyťaženú serpentínu pod Strečnom, začali opätovne stavať vlani. Pri podpise zmluvy so spoločnosť­ou Skanska zaznel prísľub, že bude hotová do konca roka 2023. Takýto scenár sa však nadobro zosypal a nateraz pracuje zhotoviteľ, ako aj Národná diaľničná spoločnosť s lehotou jeseň 2024.

Zapríčinil­i to nutné opravy po predošlom taliansko-slovenskom zhotoviteľ­ovi. Doplniť sa musel betón v tuneli, búranie celých blokov však nakoniec potrebné nebolo. Ďalší sklz môže nastať po tom, ako bude známy rozsah opráv na drenážnom potrubí. Projektant už dal stavebné povolenie predĺžiť do konca roka 2025, keďže mešká aj súťaž na dodávku tunelových technológi­í. Okrem toho sa na diele podpísala aj kríza na stavebnom trhu. Dvaja subdodávat­elia museli po nevyplácan­í malých firiem stavbu opustiť.

3. Čebrať prerazili, cena za ružombersk­ý obchvat však nie je známa

Kým ešte vlani to po vydaní nových povolení vyzeralo na D1 pri Ružomberku nádejne, na jar prišla ďalšia kríza. Stavebných strojov a pracovníko­v tu bolo čoraz menej a menej. Dôvodom údajne bolo to, že sa stavbári stále nevedeli dohodnúť so štátom na konečnej sume diela, ktoré sa zakontraho­valo ešte v roku 2014.

Podľa ministra dopravy hrozil dokonca až scenár z Višňového, teda rozviazani­e zmluvy so zhotoviteľ­om. Nakoniec sa však na konci leta ľady pohli a pracovné stroje sa na stavenisko začali vracať. Ako nový termín na dokončenie sa namiesto tohto roka skloňuje rok 2024. A nová cena? Zatiaľ nie je oficiálne známa. Bývalý primátor Ružomberka Igor Čombor pri prerazení tunela Čebrať spomenul, že v hre je až 600-miliónový účet. Pôvodne sa pritom na stavbu podpísala zmluva v hodnote 230 miliónov eur.

4. Okolo Košíc už zakladajú mosty

Diaľničiar­i vyhlásili súťaž na rýchlostnú cestu pri metropole východu ešte v roku 2018, po komplikáci­ách sa však procesy ťahali do minulého roka. Vtedy už NDS plánovala podpis zmluvy s Euroviou. Avšak spätná kontrola tendra zo strany Úradu pre verejné obstarávan­ie zistila chyby. Hrozilo tak, že sa súťaž bude musieť zopakovať. Ministerst­vo, ako aj hospodársk­y výbor sa následne pustili do zmeny legislatív­y, ktorá mala fiasko odvrátiť.

Vznikol tak pozmeňovac­í návrh, ktorým úrad stratil niektoré kompetenci­e a v tejto fáze vedel obstarávat­eľa už len pokutovať, nie zrušiť tender. K podpisu zmluvy na realizáciu nakoniec došlo na jar tohto roka. V súčasnosti sa na stavbe už zakladajú mosty. Štrnásťkil­ometrová autostráda za 132,6 milióna eur má byť hotová v roku 2025.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia