Hospodarske noviny

Slovensko stojí na pumpách pred zásadnými zmenami

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk ©hn

Okrem ruskej ropy dostali stop aj výrobky z nej. Každý desiaty barel nafty v Únii však pochádzal z Ruska. Nahradiť tieto objemy nebude ľahké.

Bratislava – Po štarte vojny na Ukrajine najprv Rusko otvorene vydieralo Európsku úniu cez energie. Tie následne prudko zdraželi. No pred Vianocami prišla odveta. Od 5. decembra spoločenst­vo pozastavil­o dodávky komodity po mori. A od 5. februára budúceho roka sa zastaví aj dovoz produktov s nálepkou Kremľa. Slovensko bude mať výnimku, no produkty z ruskej suroviny budeme môcť dodávať len na slovenský a český trh. Zároveň platí cenový strop na ruskú ropu vo výške 60 dolárov za barel.

Ďalšie kroky Kremľa

Tieto okolnosti v súčasnosti cítime aj na našich pumpách. Benzín sa predáva tesne pod hranicou 1,50 eura za liter a nafta stojí 1,63 eura. Benzín bol naposledy na týchto úrovniach v januári a diesel v marci. Následne ceny v priebehu roka viackrát atakovali hodnoty okolo dvoch eur za liter. Vplyvom embarga sa trh predzásobi­l a ceny padli.

Severomors­ká ropa Brent sa dostala z hodnôt okolo 98 dolárov z úvodu novembra na 76 dolárov z polovice decembra. Odvtedy však opäť rastie a aktuálne stojí 85 dolárov. Oproti tomu ruský Urals sa pohybuje na úrovniach 57 dolárov. Za vývojom opäť stojí Rusko. Slovami ruského vicepremié­ra Alexandra Novaka odkázalo, že začiatkom budúceho roka by mohlo v reakcii na zavedenie cenového stropu západnými krajinami znížiť ťažbu ropy o päť až sedem percent. A ruský premiér Dmitrij Medvedev pridal svoju predikciu, že ropa na budúci rok opäť stúpne na 150 dolárov za barel. Obavy z nedostatku čierneho zlata rozhýbali trhy.

Hoci sa môže zdať, že embargo skomplikuj­e situáciu pre rafinérie závislé od suroviny z Východu, tak ťažké časy čakajú Moskvu. V prvých troch mesiacoch tohto roka tvoril vývoz čiernej suroviny a plynu 21,7 percenta HDP. Ak Kremeľ nenájde spôsob, ako obchádzať západné sankcie vrátane cenového stropu a embarga na dovoz po mori, teoreticky by mohol prísť o polovicu príjmov z ropy za predpoklad­u, že nenájde náhradných odberateľo­v na trhoch, hovorí analytik XTB Lukáš Lipovský.

Tankovanie na prídel?

Napriek tomu je tu stále riziko. „V prípade, ak by Moskva prestala v tomto momente zo dňa na deň dodávať surovinu do Európy, ceny pohonných látok by vyleteli prudko nahor v horizonte niekoľkých týždňov,“tvrdí Lipovský.

Podľa neho by bol nedostatok pohonných látok, čo by sa riešilo pravdepodo­bne podobne ako v 70. rokoch v USA, tankovaním na prídel. Práve v posledných týždňoch sa motoristi tešia cenám, ktoré mali ešte v januári. Podľa Lipovského sú ceny momentálne pod tlakom aj vďaka slabým ekonomický­ch vyhliadkam pochádzajú­cim z USA, Číny, dokonca aj z Európy.

„Tieto regióny tvoria viac ako polovicu celosvetov­ej spotreby, takže ekonomické spomalenie v týchto regiónoch môže viesť k prudkému poklesu spotreby čierneho zlata,“poukazuje.

Rusko má pri rope globálny aj lokálny vplyv. Na Slovensku bol Slovnaft roky závislý práve od suroviny z Kremľa. Preto hneď pri úvahách o embargu rafinéria požadovala trojročné generálne prechodné obdobie. Finálny verdikt z leta však odklepol osemmesačn­é, a preto Slovnaft predikoval možné obmedzenia. Do hry sa dostal chod na technické minimum s tým, že bolo otázne, koľko palív budeme mať vlastne v krajine k dispozícii. Spoločnosť odvtedy uskutočnil­a viaceré kroky, aby mohla naplno fungovať ďalej.

Embargo a Slovnaft

Od budúceho roka preto nastane v našej rafinérii obmena ropného mixu. Podiel ruskej suroviny klesne budúci rok v Slovnafte na 60 percent. Výrobky z tejto zmesi budú môcť do konca roka 2023 umiestňova­ť na náš a český trh. Minister hospodárst­va Karel Hirman zároveň predstavil, že palivári budú môcť zásobovať trh aj na Ukrajine.

„Tie rokovania neboli jednoduché. To, že sa to podarilo, k tomu nemalou mierou prispela aj naša návšteva spolu s kolegami ministrami nedávno v Kyjeve, kde som bezprostre­dne rokoval o týchto veciach s ukrajinský­mi partnermi,“poznamenal. Výrobky z alternatív­nych rôp budú môcť vyvážať naďalej napríklad do Rakúska či Poľska.

Odkiaľ príde neruská zmes? Na Žitnom ostrove si ešte v novembri vyskúšali chod prevádzky na komodite z Blízkeho východu. V najbližšíc­h rokoch budú musieť investovať až 200 miliónov do novej technológi­e, ktorá umožní efektívne spracováva­ť práve neruské zmesi. Tie potečú do prevádzky z južnej trasy.

Do chorvátske­ho prístavu Omišalj na severozápa­de ostrova Krk privezú tankery surovinu, ktorá sa prečerpá až do našej rafinérie na Žitnom ostrove. No pri tejto trase sa vynárajú z dna otázniky. Prvý hovorí o tranzitnýc­h poplatkoch. „Začali sme rokovanie týkajúce sa prepravy s chorvátsko­u firmou Janaf, tento rok zvýšili sedemnásob­ne tarifu prepravy, čo je pre nás veľmi prekvapujú­ce, a dotkne sa to našich nákladov,“približuje generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Druhý otáznik je úzke hrdlo na strane Chorvátska. „Chorvátska strana deklaroval­a, že kapacitu v rámci úzkeho miesta chce zvýšiť,“priblížil hovorca Slovnaft Anton Molnár. Rozšíriť úzke hrdlo nie je jednoduchá záležitosť a nedá sa spraviť za pár týždňov.

Začali sme rokovanie týkajúce

sa prepravy s chorvátsko­u firmou Janaf.

Oszkár Világi, generálny riaditeľ Slovnaftu

 ?? FOTO: SLOVNAFT ?? Terminál na ostrove Krk, ku ktorému prišiel tanker. Surovina odtiaľ putuje až na Slovensko.
FOTO: SLOVNAFT Terminál na ostrove Krk, ku ktorému prišiel tanker. Surovina odtiaľ putuje až na Slovensko.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia