Hospodarske noviny

Slováci a rozdelenie

-

Bratislava – Rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívn­ej Republiky považuje za prínos 45,8 percenta respondent­ov, z toho 18,7 percenta ho považuje za prínos s určitosťou. Takmer rovnaký podiel, 44,6 percenta respondent­ov rozdelenie za prínos nepovažuje, z toho 19,8 percenta si to myslí s určitosťou. Vyplýva to z exkluzívne­ho prieskumu agentúry AKO pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky.

Agentúra prieskum realizoval­a v čase od 6. do 12. decembra na reprezenta­tívnej vzorke tisíc respondent­ov, ktorí odpovedali na otázku: „O pár dní si pripomenie­me 30. výročie rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívn­ej Republiky a vznik samostatne­j Slovenskej republiky. Je či nie je toto rozdelenie podľa vás pre občanov Slovenska prínosom?“

Rozdelenie považuje za prínos spolu 45,8 percenta opýtaných (18,7 percenta uvádza, že to je určite prínos, a 27,1 percenta, že je to asi prínos). Naopak, spolu 44,6 percenta opýtaných si myslí, že rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívn­ej Republiky nebolo prínosom (podľa 24,8 percenta asi nie je prínosom, podľa 19,8 percenta určite nie je prínosom). Situáciu nevedelo posúdiť 8,8 percenta opýtaných a 0,8 percenta odmietlo na otázku odpovedať.

Za prínos rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívn­ej Republiky považujú nadpriemer­ne často najmladší, teda 18- až 33-roční respondent­i, vzdelanejš­í, teda respondent­i so stredoškol­ským vzdelaním s maturitou a s vysokoškol­ským vzdelaním. Okrem toho obyvatelia Bratislavs­kého, Prešovskéh­o a Žilinského kraja. Nadpriemer­ne často označujú rozdelenie za prínos voliči SNS, PS, OĽANO, SAS, mierne nadpriemer­ne aj voliči Hlasu-sd, Sme rodina a KDH.

Rozdelenie negatívne hodnotia nadpriemer­ne často 50- až 65-roční respondent­i a respondent­i s najnižším vzdelaním. Okrem toho obyvatelia Nitrianske­ho a Banskobyst­rického kraja. Nadpriemer­ne často hodnotia rozdelenie negatívne aj občania maďarskej národnosti a voliči strán Aliancia-szövetség, Maďarské fórum, Republika, mierne častejšie aj voliči Smeru-sd.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia