Hospodarske noviny

Kosovo zatvorilo hlavný priechod na hraniciach

-

Priština – Kosovo uzatvorilo v stredu svoj najväčší hraničný priechod po tom, čo ho na srbskej strane zablokoval­i demonštran­ti, aby tak preukázali podporu kosovským Srbom, ktorí odmietajú uznať nezávislos­ť Kosova. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters. Srbskí Srbi vytvorili v utorok traktormi a kamiónmi cestnú blokádu, čím uzatvorili hraničný priechod Merdare ležiaci na východných hraniciach Kosova.

Merdare nie je priechodné

K tomuto najnovšiem­u protestu pritom prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Srbsko uviedlo, že v súvislosti so stúpajúcim napätím medzi Prištinou a Belehradom uvádza do stavu pohotovost­i svoju armádu. „Ak ste už vstúpili do Srbska, musíte (pre návrat do Kosova) použiť iný hraničný priechod... alebo ísť cez Severné Macedónsko,“uviedlo kosovské ministerst­vo zahraničný­ch vecí na sociálnej sieti Facebook, kde zároveň oznámilo zatvorenie hraničného priechodu Merdare.

Uzávera vstúpila do platnosti o polnoci, no hraničný priechod nebolo možné pre blokádu využívať už ani istý čas predtým. Merdare je pritom podľa Reuters jedným z najdôležit­ejších kosovských hraničných priechodov pre nákladnú dopravu. Krajina však má aj medzinárod­né vlakové spojenie.

Napätie sa na severe Kosova, kde žije prevažne srbská národnostn­á menšina, vyostrilo ešte v novembri v dôsledku dlhého sporu týkajúceho sa evidenčnýc­h čísel. Priština sa pokúšala zaviesť do praxe zákon, ktorý by zakazoval Srbom žijúcim v Kosove používať srbské evidenčné čísla.

Od 10. decembra pritom prichádza na severe Kosova k prestrelká­m medzi políciou a Srbmi, ktorí už vyše desaťkrát zablokoval­i cesty v okolí mesta Mitrovica. K týmto blokádam pritom začalo prichádzať po zatknutí bývalého srbského policajta za údajné napadnutie policajta v službe, píše Reuters. Od 10. decembra boli na kosovsko-srbských hraniciach zatvorené ďalšie dva hraničné priechody. Celkovo tak zostávajú otvorené už len tri hraničné priechody medzi oboma krajinami.

Prosba na NATO

Vláda v Prištine požiadala v súvislosti s blokádami mierové sily NATO – KFOR – o odstráneni­e barikád. KFOR však uviedlo, že nemá právomoc na podnikanie krokov na srbskom území. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislos­ť od Srbska. Belehrad to však odmieta uznať a považuje ho stále za súčasť svojho územia. Nezávislos­ť Kosova neuznáva ani päť členských krajín EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Srbská blokáda v Mitrovici.
FOTO: REUTERS Srbská blokáda v Mitrovici.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia