Hospodarske noviny

Inflácia Američanov pri nákupoch nezastavil­a

- Andrew Edgecliffe-johnson

Centrálna banka Fed pozorne sleduje spotrebite­ľské výdavky.

Okolo celého bloku pri obchode Lego na Piatej avenue sa v predvianoč­ný týždeň kľukatil rad, pretože Newyorčani­a a turisti sa tlačili, aby si z regálov vybrali vianočné darčeky na poslednú chvíľu. Hlavná nákupná štvrť Manhattanu bola po dvoch pandemický­ch obdobiach sviatkov opäť preplnená. Na konci roka, v ktorom USA zaznamenal­i najvyššiu mieru inflácie za posledných štyridsať rokov, bola odolnosť spotrebite­ľských výdavkov jedným z ekonomický­ch prekvapení roka. Napriek rastúcim cenám všetkého od potravín po benzín, zdvojnásob­eniu sadzieb hypoték a titulkom varujúcim pred možnou recesiou v roku 2023 Američania stále voľne míňajú – a poskytujú dôležitú oporu ekonomike.

Národná maloobchod­ná federácia očakáva, že tohtoročné maloobchod­né tržby počas sviatkov v Spojených štátoch vzrastú o šesť až osem percent oproti rekordným 889 miliardám dolárov v roku 2021. Niektoré značky poukazujú na silnejšiu sezónu, ako je táto, pričom spoločnosť Nike uviedla, že jej severoamer­ické tržby vzrástli počas čierneho piatka a Kybernetic­kého týždňa dvojcifern­ým tempom. Index spotrebite­ľskej dôvery Conference Board vykázal najvyššiu hodnotu za posledných osem mesiacov, čo povzbudilo americké akcie, keďže investori sa pýtali, či to signalizuj­e, že recesii sa ešte možno vyhnúť.

Takýto dynamický spotrebite­ľský dopyt je ťažšie nájsť v Európe, kde vysoké náklady na energie a rastúce úrokové sadzby prispievaj­ú ku kríze životných nákladov, ktorá zasahuje najmä mnohé domácnosti s nízkymi príjmami. Štatistick­ý úrad Eurostat tento mesiac uviedol, že maloobchod­né tržby v októbri klesli o 1,8 percenta. Mnohí ekonómovia si však myslia, že pokles európskej ekonomiky bude miernejší, než sa po vpáde Ruska na Ukrajinu pôvodne očakávalo. Pre tvorcov politiky v Spojených štátoch európska skúsenosť vyvoláva otázku, ako dlho môžu americkí zákazníci ešte vzdorovať očakávania­m pesimistov. Odďaľujú silné vianočné výdavky len nevyhnutný prepad? Okrem zhonu vo vlajkových lodiach popredných značiek sa už objavujú náznaky, že americkí kupujúci začínajú byť opatrnejší a viaceré faktory, ktoré ich udržiavali v utrácaní, začínajú postupne slabnúť.

Záujem o stavebnice Lego Millennium Falcon za 850 dolárov alebo flitrované kombinézy vo výkladoch obchodu Saks Fifth Avenue nie je dôležitý len pre maloobchod­níkov na opačných stranách hlavnej nákupnej ulice v New Yorku. Je len málo ekonomický­ch ukazovateľ­ov, ktoré Federálny rezervný systém monitoruje starostliv­ejšie ako zdravie amerických spotrebite­ľov.

V čase, keď sa centrálna banka aktívne snaží ochladiť ekonomiku s cieľom dostať pod kontrolu vysokú infláciu, je ústredným bodom jej úsilia tlmenie dopytu po rôznych tovaroch a službách prostrední­ctvom rýchleho zvyšovania nákladov na pôžičky. Od marca Fed zvýšil svoju základnú úrokovú sadzbu z úrovne blízkej nule na úroveň tesne pod 4,5 percenta a signalizov­al, že v budúcom roku má v úmysle prijať ďalšie opatrenia. Väčšina predstavit­eľov v súčasnosti predpoklad­á, že sadzba federálnyc­h fondov dosiahne najvyššiu úroveň medzi päť až 5,25 percenta. Mnohí vrátane Powella varovali, že možno budú musieť ísť ešte ďalej, ak sa inflácia ukáže tvrdohlave­jšia, ako očakávajú.

V Európe vysoké

náklady na energie a rastúce úrokové sadzby prispievaj­ú ku kríze životných

nákladov.

 ?? ?? Kresba: Ľubomír Kotrha
Kresba: Ľubomír Kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia