Hospodarske noviny

Úsmev, prosím

- Ľuboslav Kačalka ©hn komentátor HN luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Prečo je hodnota americkej značky Apple vyššia ako pri čínskom Xiaomi? Súvisí to s takzvanou krivkou úsmevu. Jej autorom je spoluzakla­dateľ spoločnost­i Acer Stan Shih. Z grafu vyplýva, že vysoká pridaná hodnota sa tvorí vo výskume a vývoji (ľavý kútik), pri výrobe je pridaná hodnota nízka (stred dolnej pery) a úsmev vzniká vďaka marketingu (pravý kútik). Všeobecne majú technologi­cké firmy v USA výraznejší – strmší úsmev, pri čínskych spoločnost­iach sú pery takmer v rovine. Dôvodom je, že menej energie venujú do výskumu a vývoja, radšej kopírujú a nebudujú ani silné brandy.

Neriešme, prečo je to tak, a pozrime sa na poučenia pre Slovensko. Často počúvame, že sme uviazli v pasci stredného príjmu. Potvrdili sme teóriu, že posunúť sa z nízkych príjmov k stredným bolo relatívne jednoduché. To sú tie povestné Dzurindove dvojnásobn­é platy a „stačilo“k tomu stať sa montážnou dielňou Európy. Posun zo stredných príjmov k vyšším je omnoho náročnejší a my zatiaľ prešľapuje­me na mieste. Rozhodne nestačí mať IT centrá, hoci tie vyzerajú lákavo, aj platy ponúkajú vyššie. Ak však ide o „informatic­kých robotníkov“, hrozí, že v istej chvíli sa celé centrá presťahujú za lacnejšou pracovnou silou, trebárs do Indie. Presunúť ich môže byť dokonca lacnejšie ako automobilk­y.

Ak chceme stavať budúcnosť na IT, potrebujem­e posilniť výskum a nebrániť byrokracio­u talentom, aby svoje nápady realizoval­i. Mnohí zrejme neuspejú, ale nesmú sa báť riskovať. Ekonomika sa totiž bude usmievať úmerne tomu, ako sa bude usmievať krivka pridanej hodnoty našich firiem.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia