Hospodarske noviny

Kód pätnásť

- Ivan Szabó ©hn komentátor HN ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Dobrá správa je, že priemerná cena za megawattho­dinu zemného plynu klesla k 80 eurám. Podobná bola aj v decembri minulého roka. Na doplnenie – august 2021: 40 a august 2022: 340 eur za megawattho­dinu.

Decembrové oteplenie v Európe a vietor v lopatkách veterných turbín akoby hrali proti odporúčani­u Európskej komisie ušetriť od augusta do budúceho marca 15 percent oproti priemernej spotrebe plynu za posledných päť rokov. Bol by to však krivý pohľad. Eurostat nám hovorí, že štáty na šetrení usilovne pracujú. Spoločne sa v čase od augusta do novembra podarilo Únii skresať spotrebu o 20 percent. Všetci šetrili, len Malta a Slovensko nie. Na jednej strane škály je Fínsko s úsporou nad 50 percent, na opačnej je vedľa malého ostrovného štátu naša krajina s energetick­y náročným priemyslom. Práve naň sme si vypýtali výnimku zo šetrenia a minuli viac o 2,4 percenta. Ani rétorika voľakedy funkčnej vlády sa k propagovan­iu znižovania spotreby plynu príliš nehlásila. Kabinet síce na jeseň schválil opatrenia na šetrenie pre verejný sektor, k domácnosti­am a firmám však vysielal upokojujúc­e signály o stropovaní cien. Politici namiesto racionálne­ho tlaku na šetrenie zvolili spôsob spasiteľov národa. Napríklad aj v Nemecku štát pomáha firmám a domácnosti­am vo veľkom, avšak zároveň šéf agentúry pre siete Klaus Müller v denníku Tagesspieg­el Nemcov upozorňuje, že šetria len 13 percent a mali by sa usilovať o 20.

Slovenským domácnosti­am na budúci rok nakoniec stúpne cena zemného plynu o 15 percent. Je to tajný kód: ak nechcete platiť viac, šetrite a pomôžte Únii splniť cieľ, ktorý má rovnakú výšku, ale záporné znamienko.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia