Hospodarske noviny

Vraciame sa do normálu. Žiaľ

- Andrej Martiška analytik tatra banky

Užod vypuknutia pandémie čakáme, kedy sa ekonomika a svet vrátia do normálu. Keď sa začiatkom roka zdalo, že pandémia stráca na sile a ekonomika sa môže začať zotavovať, Rusko spustilo krvavú inváziu na Ukrajine. Táto udalosť nielen otriasla našimi predstavam­i o svete či bezpečnost­i a spôsobila obrovské ľudské utrpenie, ale súčasne prudko rozdúchala už i tak bujnejúcu infláciu a priniesla hrozbu energetick­ej krízy i nedostatku potravín. Namiesto postupného návratu do zabehnutýc­h koľají nás tak rok 2022 katapultov­al ešte ďalej od toho, čo sme považovali za normál.

Z toho, čo dnes vieme a môžeme očakávať, sa zdá, že návratu do nám známeho normálu sa nedočkáme ani v roku 2023. Inflácia v Európe i na Slovensku bude v prvých mesiacoch roka stále veľmi vysoká a hoci by sa v druhej polovici roka mala začať významne spomaľovať, inflačný cieľ Európskej centrálnej banky vo výške dvoch percent ostáva v nedohľadne. Pokračujúc­i rast cien bude súčasne brzdiť ekonomický rast. Eurozóna sa v prvej polovici roka zrejme nevyhne recesii, a ak by sa jej predsa len darilo balansovať na jej hrane, agresívne zvyšovanie sadzieb zo strany ECB až k úrovni štyroch percent ju tam môže ľahko posunúť. Zvyšovanie sadzieb v súbehu so signalizov­aným začiatkom kvantitatí­vneho sprísňovan­ia zároveň prinesie na európske finančné trhy riziko silných turbulenci­í.

Navyše, koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Stále hrozia vážne eskalácie, ktoré môžu opäť zamávať všetkými prognózami. Riziko vypuknutia zásadných vojenských konfliktov aj v iných častiach sveta už súčasne nie je také nízke, ako sa mohlo zdať pred 24. februárom. Ani od pandémie nie je úplne pokoj. Nikto dnes presne nevie, ako sa uskutoční rýchle uvoľňovani­e pandemický­ch obmedzení v Číne a aký to bude mať vplyv napríklad na dodávateľs­ké reťazce. Samozrejme, všetko môže nakoniec dopadnúť dobre. Spektrum možných výsledkov je však široké. Naďalej tak budeme čeliť mnohým rizikám a vysokej trhovej, makroekono­mickej i geopolitic­kej volatilite.

Ak sa však pozrieme do histórie na obdobie dlhšie ako niekoľko desaťročí, tak práve časy vojen, rýchleho rastu inflácie a hospodársk­ych či iných kríz sú bežným normálom. Posledných štyridsať rokov sprevádzan­ých prudkým poklesom makroekono­mickej volatility, predvídate­ľnosťou a relatívnym mierom vo svete je z hľadiska histórie, naopak, podivnou anomáliou. Z tohto pohľadu sa tak posledné tri roky postupne len vraciame do dlhodobého normálu a zdá sa, že v tom, žiaľ, budeme pokračovať aj v budúcom roku.

Stále hrozia vážne eskalácie, ktoré môžu opäť zamávať všetkými prognózami.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia