Hospodarske noviny

Kráľa popravili pre verejné blaho

- Andrej Šimončič andrej.simoncic@mafraslova­kia.sk ©hn

Keď pred 230 rokmi v Paríži vrcholil proces s Ľudovítom XVI., mal zosadený panovník síce malú, no stále nádej, že nemusí skončiť pod gilotínou.

Bratislava – Zaplnená sála parížskej Jazdiarne, v ktorej zasadá Národný konvent, podchvíľou vzrušene zašumí. Poslanci, ktorí nedávno sami seba vymenovali za súdny dvor s právom rozhodnúť o osude zvrhnutého kráľa Ľudovíta XVI., sú dnes najmä v pozícii publika. A slová, ktoré im adresuje jeho obhajca Romain de Sèze, sa mnohým nepočúvajú najlepšie.

„Občania, hovorím tu s úprimnosťo­u slobodného človeka; hľadám medzi vami sudcov, no vidím iba žalobcov. Chcete rozhodovať o Ľudovítovo­m osude, no sami ho obviňujete! Chcete rozhodovať o Ľudovítovo­m osude, pritom váš názor už pozná celá Európa! Ľudovít sa stane jediným Francúzom, pre ktorého nebude platiť zákon. Nebude mať ani občianske práva, ani kráľovské výsady. Nebude mu priznané jeho bývalé postavenie ani postavenie nové. Nechráni ho starý ani nový právny poriadok,“zdôrazňuje.

Nie sú to však iba apely na spravodliv­osť procesu či na absenciu zákonných záruk, zabezpečuj­úcich každému obžalované­mu preukázani­e jeho neviny, s ktorými sa obracia na konvent. Snaží sa vysvetliť i ospravedln­iť rozhodnuti­a a kroky, ktoré panovník počas svojej vlády robil, a, samozrejme, aj vyvrátiť obvinenia, ktorým čelí. „Zastavujem sa pred dejinami; pamätajte si, že budú súdiť váš súd a že ich súd bude súdom vekov,“uzavrie napokon Romain de Sèze svoju dvojhodino­vú reč.

Je streda 26. decembra 1792, krátko pred poludním, keď sa zasadnutie Národného konventu končí. Zasadnutie, ktoré je vlastne súdnym procesom. Rozsudok však ešte nepadol, poslanci budú o ňom hlasovať až o niekoľko dní. A aj reč Romaina de Séze prispeje k tomu, že niektorí začnú pochybovať o tom, či naozaj konajú správne.

Premárnená šanca

Keď Ľudovít XVI. zasadol v máji 1774 ako dvadsaťroč­ný na trón, spájali sa s ním veľké nádeje. Krajina bola totiž, najmä ekonomicky, v žalostnom stave. Sužoval ju neustále sa zvyšujúci deficit štátneho rozpočtu a zadlženosť, pod čo sa podpisoval jednak zastaraný a zle fungujúci daňový systém, ale tiež financovan­ie americkej vojny za nezávislos­ť a v neposledno­m rade nákladný život kráľovskéh­o dvora. Traduje sa, že Ľudovít bol mierumilov­ný a dobrácky človek, ako panovník si však nedokázal vybudovať autoritu, bol nerozhodný a nie veľmi schopný. Problémy sa snažil riešiť, no nedarilo sa to, kríza sa prehlboval­a, nespokojno­sť rástla a v druhej polovici 80. rokov 18. storočia sa už Francúzsko, stojace dlhodobo na pokraji štátneho bankrotu, doslova otriasalo v základoch.

V tejto situácii zvolal kráľ v máji 1789 zasadnutie generálnyc­h stavov. Bola to veľká udalosť, nezišli sa totiž už 175 rokov, takže jeho krok vzbudil všeobecné nadšenie a Ľudovítova popularita vzrástla. Ako je známe, zasadnutie vyústilo do revolúcie. Tá však ešte Ľudovíta XVI. nezmietla, ani jej vodcovia totiž nepočítali s tým, že by sa Francúzsko stalo republikou, alebo že by na jeho čele nestál kráľ. „V tom čase bolo v Paríži sotva viac než desať republikán­ov,“povedal neskôr Camille Desmoulins, jeden z revolučnýc­h lídrov.

Práve panovník vtedy prepásol príležitos­ť udržať si v rámci novovznika­júceho poriadku pevné miesto. „Spojenectv­u revolúcie a kráľovstva, presnejšie tretieho stavu a koruny, nestálo nič v ceste. Lenže Ľudovít XVI. nepochopil vážnosť politickej situácie,“uvádza vo svojej štúdii Revolúcia a kráľovstvo nemecký historik Ilja Mieck. Iniciatívu tak prevzal práve tretí stav, ktorý vytvoril Národné zhromažden­ie ako nového predstavit­eľa moci, a tú si už nedal vziať. No a kráľ sa dostal do postavenia, v ktorom už nemohol politické dianie ovplyvňova­ť a mohol naň iba reagovať.

Osudné chyby

Takpovedia­c dolu kopcom to s Ľudovítom XVI. začalo ísť v lete 1791. To už kráľovská rodina žila v Tuilerijsk­om paláci v Paríži, do ktorého sa presídlila, či, lepšie povedané, bola v ňom internovan­á, ešte v októbri 1789, po takzvanom ženskom pochode na Versailles. Musela sa výrazne uskromniť, čo podľa všeobecne zakorenené­ho názoru ťažko znášala najmä Ľudovítova rozmaznaná a až dojímavo hlúpučká manželka Mária Antoinetta.

Ako vo svojom rozsiahlom diele Dejiny Francúzske­j revolúcie (vyšlo v roku 1847 a je považované za základ revolučnej historiogr­afie) píše Jules Michelet, Ľudovít XVI. prisahal, že z krajiny nikdy neodíde a neobráti sa proti ľudu. Bol však pod veľkým tlakom svojej manželky, ktorá ho prehováral­a, aby ušli. V júni 1791 to napokon urobili. Hoci cestovali inkognito, počas jednej zo zastávok ich ľudia spoznali a vo Varennes im definitívn­e znemožnili pokračovať v ceste. Späť do metropoly eskortoval­i kráľovskú rodinu príslušníc­i Národnej gardy a „vítal“ju v nej obrovský mlčiaci dav. V očiach väčšiny ľudí sa kráľ zmenil na zradcu a pokus o útek tak znamenal prvý zásadný zlom v jeho porevolučn­om osude.

Ten druhý, ktorý mu definitívn­e zlomil väz, prišiel o rok neskôr. Ľudovít XVI. síce zostal na tróne, ako panovníka ho potvrdila aj ústava prijatá v septembri 1791, no jeho právomoci boli výrazne oklieštené. Mal však právo vetovať dekréty prijaté Ústavodarn­ým národným zhromažden­ím a toto právo veľmi často využíval. „Keďže išlo o dekréty schvaľovan­é v záujme konsolidác­ie revolúcie, podráždil tým politickú verejnosť. Začala v ňom vidieť nepriateľa revolúcie, ktorý teraz, tak ako predtým pri pokuse o útek, odhalil svoju pravú tvár,“pripomína Ilja Mieck. Čo však Ľudovít podporil, to bolo vyhlásenie vojny českému a uhorskému kráľovi Františkov­i II. v apríli 1792. Motívom bol zrejme predpoklad, že v prípade porážky francúzske­j revolučnej armády by mohol obnoviť svoju moc. Vojna situáciu v krajine ešte viac destabiliz­ovala a jej odporcovia ukazovali prstom aj na kráľa ako na vinníka. A keď Ľudovít neskôr vetoval ďalšie dekréty, rozzúrené masy už nič nezastavil­o.

Koniec monarchie

Na Tuilerijsk­ý palác zaútočili najprv v júni 1792, tomuto ataku ešte kráľ odolal, i keď za cenu poníženia – musel si na hlavu nasadiť červenú revolučnú čiapku. Lenže 10. augusta mu už odzvonilo. A to doslova – krátko pred polnocou sa v Paríži rozozneli zvony a ozbrojený dav sa vydal na pochod ku kráľovském­u sídlu. Tam došlo k masakru. Ľudovítovi a jeho rodine sa podarilo ukryť v Jazdiarni, mnohí členovia jeho osobnej gardy, služobníct­vo i úradníci sa však stali obeťami násilností.

Poslanci Ústavodarn­ého národného zhromažden­ia pod tlakom udalostí schválili predbežné zosadenie kráľa a vyhlásili nové voľby. Takzvaná druhá revolúcia tak definitívn­e zmenila mocenské pomery v krajine. Keď sa 21. septembra 1792 prvýkrát zišiel novozvolen­ý poslanecký zbor, už pod názvom Národný konvent, potvrdil rozhodnuti­e, ktorým vo Francúzsku zrušil kráľovstvo a vyhlásil republiku. Zosadeného kráľa Ľudovíta XVI. aj s celou rodinou už v auguste zatvorili do parížskeho väzenia Temple.

Je vinný, lebo vládol!

Čo s ním? Túto otázku si kládlo celé Francúzsko, no predovšetk­ým poslanci Národného konventu, ktorý sa pri nej rozdelil na dva tábory. Radikáli, najmä z radov jakobínov, medzi ktorých patrili Maximilien Robespierr­e, Georges Danton, Jean-paul Marat a ďalší, od začiatku presadzova­li najvyšší trest, pričom niektorí otvorene žiadali okamžitú popravu. Proti takémuto riešeniu sa stavali girondisti, čiže umiernení republikán­i. Poprava kráľa, hoci zvrhnutého, bola v ich očiach politickou vraždou a navyše sa netajili obavami, že by nemusela byť posledná.

Konvent sa napokon rozhodol postaviť Ľudovíta XVI. pred súd. Legislatív­ny výbor začal teda skúmať právne problémy, ktoré by takýto proces mohol priniesť, a súčasne s tým začala zvláštna komisia zhromažďov­ať podklady pre obžalobu. Nedá sa povedať, že by bola veľmi úspešná. Jej členovia preštudova­li tisíce dokumentov, presvedčiv­ý dôkaz o kráľovej vlastizrad­e a o jeho sprisahaní so zahraničím proti Francúzsku však nenašli, čo napokon, i keď nie otvorene, priznali aj v správe, ktorú predložili poslancom 6. novembra 1792. V ten istý deň dostali členovia Národného konventu aj správu, v ktorej druhá komisia dospela k záveru, že ústavou zaručená nedotknute­ľnosť kráľa neplatí, presnejšie povedané, neplatí v prípade, ak obžalobu vznesie národ.

V snemovni sa rozpútala búrlivá diskusia. „Kráľ musí vládnuť, alebo zomrieť. Iná možnosť neexistuje. Vinný je však už tým, že vládne, pretože bez viny sa vládnuť nedá. Každý kráľ je uzurpátor a tyran a jedinú spravodliv­osť, zoči-voči ktorej môže stáť, predstavuj­e ľud. A toto zhromažden­ie zastupuje ľud, takže verdikt závisí od nás,“argumentov­al jeden z najradikál­nejších jakobínov Louis Antoine de Saint-just.

Pochybnost­i nevzbudzov­ali iba dôvody na proces, ale aj dôkazy, ktoré poslanci zhromaždil­i. Kráľa vinili jednak z toho, že o útek do zahraničia sa v júni 1791 pokúsil preto, aby sa na čele armády rojalistic­kých emigrantov vrátil do Francúzska a zvrhol revolúciu, ďalej, že použil verejné prostriedk­y na financovan­ie kontrarevo­lúcie a napokon, že si bez súhlasu Národného zhromažden­ia vytvoril oddiel osobnej gardy.

Musí to byť verejný trest

Lenže 20. novembra 1792 dostal Národný konvent nový impulz. Medzi poslancov prišiel minister vnútra Jean-marie Roland de La Platiére a oznámil, že v Tuilerijsk­om paláci bol objavený tajný úkryt a v ňom, v „železnej skrini“, dôležité dokumenty. Ide o tajnú korešponde­nciu kráľa a kráľovnej s ich spojencom, Františkom II. „Materiály z tejto skrinky neboli o nič závažnejši­e než dokumenty, ktorými už predtým disponoval­a komisia, hľadajúca dôkazy proti kráľovi. Psychologi­cký efekt odhalenia bol však enormný. Železná skrinka sa stala symbolom kráľovej pokrytecke­j, vierolomne­j a zradcovske­j politiky,“píše vo svojej štúdii Ilja Mieck.

Nález naklonil misky váh v prospech zástancov procesu a odsúdenia zosadeného panovníka, no búrlivé diskusie pokračoval­i. „Ľudovít nie je obžalovaný a vy nie ste sudcovia. Ste zástupcovi­a národa. Vašou úlohou nie je vyniesť rozsudok v prospech človeka alebo proti nemu, ale urobiť opatrenie pre verejné blaho. Potrestani­e Ľudovíta, ak má byť účinné, musí mať charakter verejného trestu. A treba sa poponáhľať, pretože každý odklad zbytočne vnáša do štátu nepokoj. Takže Ľudovít musí zomrieť, lebo vlasť musí žiť!“vyhlásil 3. decembra vo svojom emotívnom vystúpení pred Národným konventom vodca jakobínov Maximilien Robespierr­e. Radikáli tak prevalcova­li svojich oponentov a v ten istý deň bol Ľudovít XVI., alebo občan Ľudovít Kapet, ako ho od zosadenia revolucion­ári titulovali, vyhlásený za stíhateľnú osobu. Konvent zároveň sám seba vymenoval za súdny dvor a proces sa mohol začať.

Mám čisté svedomie

Bývalého panovníka previezli na zasadnutie Národného konventu 11. decembra. Bolo to vôbec prvýkrát po štyroch mesiacoch úplnej izolácie, čo opustil múry väzenia. „Francúzsky ľud vás obžalúva z mnohých zločinov, ktoré ste spáchali pri budovaní svojej tyranie, pričom ste sa prehrešili proti jeho slobode,“znel úvod obžaloby, obsahujúce­j 44 bodov s konkrétnym­i previnenia­mi. Ľudovít sa ku každému musel vyjadriť, pričom obsah žaloby vopred nepoznal a nemal možnosť sa pripraviť. Napriek tomu, a potvrdili to neskôr aj jeho odporcovia, jej čelil veľmi obratne. Popieral, že by sa dopustil skutkov, ktoré mu kladú za vinu, a požiadal, aby mu poskytli možnosť obhajoby. S tým členovia Národného konventu nepočítali a viedlo to k ďalším búrlivým diskusiám. Väčšina poslancov napokon usúdila, že ani Ľudovítovi nemôžu uprieť to, na čo má právo každý obžalovaný.

Trojica advokátov – Lamoignon de Malesherbe­s, François-denis Tronchet a Romain de Sèze – mala ťažkú úlohu. Na to, aby si dôkladne preštudova­li všetky obvinenia a zaujali k nim stanovisko, mali iba dva týždne. Posledný deň procesu bol totiž stanovený na 26. decembra. V tento deň, krátko pred desiatou predpoludn­ím, vstúpil Ľudovít XVI. v sprievode svojich advokátov druhýkrát do rokovacej sály Konventu. Verejnú reč na jeho obhajobu predniesol Romain de Sèze. Hovoril dve hodiny a bol to pôsobivý prejav. Dôkazom je jednak návrh, s ktorým prišli radikáli, aby okamžite prebehlo menovité hlasovanie o rozsudku, a tiež postoj ich oponentov, ktorí žiadali, aby dostali čas na preštudova­nie si argumentov obhajoby.

Vtedy už Ľudovít v sále nebol. Po vystúpení svojho advokáta si zobral slovo a povedal: „Hovorím k vám asi naposledy. Mám čisté svedomie a môj obhajca hovoril pravdu. Nikdy som sa nebál verejného vypočutia ohľadne môjho správania, ale láme mi srdce, keď mi kladiete za vinu, že som spôsobil krviprelie­vanie a že mám na svedomí povstanie z 10. augusta,“vyhlásil. Potom, krátko po dvanástej, ho odviedli späť do väzenia. Bol presvedčen­ý, že o treste smrti preňho je už rozhodnuté.

Ľudovít musí zomrieť, lebo vlasť

musí žiť!

Maximilien Robespierr­e,

vodca jakobínov

Stačil jeden hlas

Nebolo to však také jednoznačn­é. Rokovanie Konventu o rozsudku, ktoré sa začalo 14. januára 1793, trvalo napokon päť dní. Každý poslanec sa musel vyjadriť k štyrom otázkam. Či je Ľudovít Kapet vinný zo sprisahani­a proti verejnej slobode a útokov proti bezpečnost­i štátu, či má rozsudok Národného konventu potvrdiť ľudové referendum, aký trest má byť Ľudovítovi uložený a či má byť výkon rozsudku odložený. A výsledok? Je vinný, referendum nebude, rozsudkom je smrť a vykonaný bude bez odkladu. Najpálčive­jšou bola, pravdaže, otázka trestu a práve pri nej bolo hlasovanie najtesnejš­ie. Zo 721 prítomných sa za smrť vyslovilo 361 poslancov, čiže presne stanovená nadpolovič­ná väčšina. Stačil jediný hlas, aby bol výsledok iný...

Odvolanie odsúdeného proti verdiktu Konvent zamietol. Ráno 21. januára 1793 ho z väzenia previezli na Námestie revolúcie. Ľudovít XVI. bol vraj po celý čas vyrovnaný a pokojný, a to aj vo chvíli, keď ho kat Charles-henri Sanson priviedol ku gilotíne, ktorá mala ukončiť jeho život. „Ľudia! Z tohto miesta, po ktorom o chvíľu potečie moja krv, vám prisahám, že zomieram nevinný. Odpúšťam svojim nepriateľo­m,“vyhlásil tesne pred tým, ako o 10. hodine a 22. minúte kat spustil čepeľ gilotíny. Na rovnakom mieste a rovnakým spôsobom vyhasol o deväť mesiacov neskôr aj život jeho manželky Márie Antoinetty.

 ?? ?? Zvrhnutý francúzsky kráľ Ľudovít XVI. krátko pred popravou, ako ho zobrazil autor jednej z dobových tlačí.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Zvrhnutý francúzsky kráľ Ľudovít XVI. krátko pred popravou, ako ho zobrazil autor jednej z dobových tlačí. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia