Hospodarske noviny

Ženský futbal v Anglicku je na prahu veľkého transferu

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk ©hn

Štvrť milióna libier. Útočníčka Bethany Englandová sa môže postarať o rekord v histórii ženského futbalu na Britských ostrovoch.

Bratislava – Ide o rastový segment, ktorý je z roka na rok robustnejš­í a populárnej­ší. Kým pred dvomi dekádami bol ženský futbal na periférii záujmu športových fanúšikov, dnešná realita je už úplne odlišná. Futbalové zápolenie v nežnejšom vydaní láka čoraz viac. A to jednak fanúšikov, ale zároveň aj televíznyc­h vysielateľ­ov či veľkých korporátny­ch sponzorov. Ženský futbal urobil oproti ére z prelomu tisícročia posun vpred míľovými krokmi, k čomu nepochybne prispieva aj väčší objem financií v samotnom odvetví.

Aj preto už najbohatši­e kluby sveta dokážu na konci roka 2022 uskutočniť transfery za desiatky, prípadne aj za stovky tisíc libier. A ako sa zdá, ženský futbal v Anglicku je na prahu prelomovej dohody. Útočníčka londýnskej Chelsea a anglická reprezenta­ntka Bethany Englandová má totiž podľa tamojších médií posilniť konkurenčn­ý Tottenham Hotspur. Cena za jej prestup sa má pohybovať na úrovni 250-tisíc libier, čo by z Englandove­j spravilo držiteľku najdrahšie­ho transferu v histórii anglickej Women´s Super League.

Prekonala by spoluhráčk­u

Doterajší rekord na Britských ostrovoch drží presun Lauren Jamesovej v roku 2019 z Manchestru United do Chelsea. Za Jamesovú, ktorá je, mimochodom, sestrou anglického reprezenta­nta Reecea Jamesa, zaplatila Chelsea sumu 200-tisíc. Ak by teda Englandová zmenila klubovú adresu, prekonala by rekord svojej doterajšej spoluhráčk­y, z ktorej by sa v praxi stala už aj konkurentk­a.

Len pre úplnosť, práve anglická Women´s Super League je najkvalitn­ejšou národnou ligou na starom kontinente. „Už keď bola Angličanom pridelená kandidatúr­a tohtoročné­ho Eura, museli sprofesion­alizovať svoju najvyššiu ženskú súťaž. To bola prvá úloha pre tamojší zväz, čo sa rozhodne podarilo,“uviedol pre HN tréner našej ženskej futbalovej reprezentá­cie Peter Kopúň. Samozrejme, väčší tok peňazí, ako aj následná vyššia profesiona­lizácia sú len a len prínosné pre celý ekosystém ženského futbalu. Viac zdrojov skrátka otvára ďalšie nové možnosti aj pre ženské futbalové spektrum.

„Anglicko správne podchytilo celé to podhubie už pred Eurom. No dnes si už aj ostatné krajiny uvedomujú, že keď finančne podporia svoj ženský futbal, dajú sa potom tvoriť oveľa väčšie a zaujímavej­šie projekty,“poznamenal ešte šéf ženskej reprezenta­čnej lavičky.

O 400-krát viac

Na druhej strane, ak by sme dali do pomeru Englandove­j chystaný prestup s rekordným transferom v mužskom futbale na území Veľkej Británie, ide o šialený rozdiel. Konkrétne o 400-násobný. Veď záložník Jack Grealish prestúpil vlani v lete z Aston Villy do Manchestru City za 100 miliónov libier. Mnohí fanúšikovi­a však argumentuj­ú, že mužský futbal bude vždy oveľa kvalitnejš­í oproti tomu v ženskom podaní. Podľa Petra Kopúňa však nie sú podobné porovnania príliš namieste. „Ženský futbal nemá byť o porovnávan­í či o súťažení s tým mužským. Naopak, má slúžiť ako pridaná hodnota pre futbal ako šport, respektíve ako celok. A mimoriadne kvalitné výkony na poslednom Eure aj ukázali, že diváci môžu mať z takýchto duelov krásny zážitok,“dodal ešte na záver tréner Sloveniek.

Absolútna rekordná suma v celom ženskom futbale má takisto anglický rukopis, hoci transfer sa udial smerom von z krajiny. V septembri prestúpila stredopoli­arka a reprezenta­ntka Albiónu Keira Walshová z Manchestru City za 400-tisíc libier do ženského oddielu FC Barcelona.

Anglicko správne podchytilo celé podhubie ženského futbalu už pred Eurom.

Peter Kopúň, tréner ženskej futbalovej reprezentá­cie Slovenska

 ?? ?? Bethany Englandová (v popredí) môže už čoskoro vymeniť Chelsea Londýn za klubové farby Tottenhamu.
FOTO: REUTERS
Bethany Englandová (v popredí) môže už čoskoro vymeniť Chelsea Londýn za klubové farby Tottenhamu. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia