Hospodarske noviny

Prezidentk­a podpísala rozpočet

-

Bratislava – Prezidentk­a Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v stredu podpísala zákon o štátnom rozpočte na rok 2023. Deficit verejných financií našej krajiny by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 percenta hrubého domáceho produktu z tohtoročný­ch takmer piatich percent. Deficit očistený o dočasné vplyvy budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 percenta hrubého domáceho produktu, čo je blízko odhadu aktuálneho roka. Pre predstavu, bolo to vtedy 2,9 percenta hrubého domáceho produktu.

Príjmy štátneho rozpočtu majú predstavov­ať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur. Celkové príjmy verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur a výdavky 58,451 miliardy eur, s deficitom na úrovni 7,9 miliardy eur. Priamo v zákone o štátnom rozpočte je určený limit verejných výdavkov na budúci rok, a to vo výške 41,321 miliardy eur. Počas roka môže byť nahradený limitom vypočítaný­m Radou pre rozpočtovú zodpovedno­sť. Slovensko sa k zavedeniu výdavkovýc­h limitov zaviazalo v pláne obnovy a Európska komisia ich používanie očakáva. Zároveň platí výnimka, podľa ktorej rozpočet nemusí byť zladený s limitmi verejných výdavkov, pokiaľ je aktivovaná všeobecná úniková doložka podľa európskych predpisov.

V súvislosti s energetick­ou krízou rozpočet na budúci rok počíta s výdavkami na kompenzačn­é opatrenia v celkovom objeme 3,4 miliardy eur. Tie sú rozdelené medzi viaceré rezorty, napríklad ministerst­vo hospodárst­va a práce. Už v tomto roku očakáva ministerst­vo financií pokles verejného dlhu Slovenskej republiky, ktorý sa má po dvoch rokoch rastu znížiť na úroveň 59,4 percenta hrubého domáceho produktu z vlaňajších rekordných 62,2 percenta hrubého domáceho produktu. V budúcom roku by mal dlh klesnúť pod hranicu 58 percent hrubého domáceho produktu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia