Hospodarske noviny

Slávnu fabriku mal každý región

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk ©hn

Privatizác­ia zmenila Slovensko. Mnohé kľúčové podniky zmenu režimu prežili, iné v rukách nových vlastníkov skončili skôr, ako začali.

Bratislava – Tak ako republika, aj väčšina veľkých podnikov oslavuje svoje 30. výročie. Ešte pred osamostatn­ením sa totiž vládne špičky na federálnej úrovni rozhodli pre prechod spoločných majetkov do súkromných rúk. Tak sa oficiálne už 1. novembra 1991 začala prvá transformá­cia štátnych podnikov na akciové spoločnost­i formou neslávnej kupónovej privatizác­ie a neskôr aj dlhopisove­j za vlády Vladimíra Mečiara.

Výsledok, do ktorého sa len na Slovensku v prvom kole zapojilo takmer 2,6 milióna a v druhom kole 3,4 milióna občanov, každý z nás pozná. Privatizov­ateľný majetok na Slovensku v hodnote 385 miliárd korún bol „rozdaný do rúk ľudu“. Niektorí ho rozpredali a zabehnutý biznis pochovali, iní z neho profitujú dodnes a ďalší rýchlopeče­ní akcionári pre svoju nevedomosť o svoj majetok prišli.

Až 71 percent všetkých kupónov totiž putovalo do 264 investičný­ch fondov, ktoré sľubovali rýchle zhodnoteni­e, no mnoho z nich nevrátilo investorom ani vložené prostriedk­y. Napríklad Harvardské fondy so šéfom Viktorom Koženým, ktoré sľubovali „istotu desaťnásob­ku“, no zmizlo z nich 16 miliárd korún.

Do rúk poctivých a slušných ľudí, no tiež podvodníko­v a rýchlozboh­atlíkov, sa tak dostal malý aj veľký biznis, z ktorého veľká časť na našom území fungovala už od čias Rakúsko-uhorska. Za socializmu zas vznikali strojárske, zbrojárske aj metalurgic­ké fabriky, chemičky či automobilo­vé závodov.

Nádejné podniky zanikli

Na Slovensku nie je región, kde by na každom rohu neboli spomienky na slávnu industriál­nu minulosť. Bratislava si ju môže pripomínať napríklad aj prostrední­ctvom osudu Cvernovky, pivovaru Stein, z ktorého zostala len kupola kvasiarne, no aj ďalších projektov ako Gumonka, Kablo či Tabaková továreň na Radlinskéh­o. Rovnako je na tom aj Nitra, kde boli mlyny v centre mesta zbúrané, cukrovar po vydieraní jeho privatizér­a zatvorili súdy a mestský pivovar Heineken sa presťahova­l do Hurbanova.

Na Považí v Považskej Bystrici zas zanikol výrobca slávneho Pioniera či Babetty, ktorý sa na prelome milénií ocitol v konkurze. Rovnaký osud postihol aj fabriku na Turci so šiestimi tisíckami zamestnanc­ov – ZŤS Martin, trenčiansk­u Ozetu, bystrickú Slovenku či výrobcov obuvi v bývalých Baťovanoch – dnešnom Partizánsk­om. Skončili aj prešovské Solivary, košická magnezitka aj tamojšie Východoslo­venské strojárne. Konkurovať zahraničný­m trhom nedokázala Tesla Orava v Nižnej. Tá svojho času ročne produkoval­a pol milióna televízoro­v a zamestnáva­la osemtisíc ľudí. To všetko sú iba niektoré z množstva prípadov spackaných biznisov. Na druhej strane sú však aj také, ktoré sú medzi nami dodnes.

Ľahnúť mohli aj oceliarne

Podnikov, ktoré mohli zostať schátrané, no dokážu dnes operovať vo vysokokonk­urenčnom prostredí, je mnoho. A to aj napriek tomu, že sa to nie všetkým musí páčiť. Príkladom sú ružombersk­é papierne SCP Mondi, za ktorými stojí prostrední­ctvom spoločnost­i Eco-investment Milan Fiľo, Železiarne v Podbrezove­j, za ktorými stojí Vladimír Soták, Duslo Šaľa, za ktorým stojí Agrofert Andreja Babiša, či ŽOS Trnava, ktoré zas vlastní Vladimír Poór. Podobných príkladov je viacero.

Schátrané budovy, prázdne haly a dlhy mohli zostať aj po košických oceliarňac­h. Východoslo­venské železiarne totiž v roku 1998 po vedení otca a syna Rezešovcov takmer zbankrotov­ali. Zahraničný­m bankám dlhovali 13 miliárd korún. Rezešovcov pri kormidle nakrátko vystriedal krízový manažér Gabriel Eichler, ktorý dostal za úlohu hutu predať. To sa udialo 24. novembra 2000, keď do spoločnost­i vstúpil americký U. S. Steel. Tomu sa v posledných mesiacoch mimoriadne darilo, vďaka vysokým predajným cenám ocele dokázal generovať jeden rekordný zisk za druhým. Nakoniec to však zmenila energetick­á kríza, ktorá sa na výsledkoch prejavila naplno v závere tohto roka.

Hliník melie z posledného

Zmeny vlastníkov sa dočkala aj primárna výroba hliníka, ktorá u nás fungovala nepretržit­e takmer 70 rokov. Kontrolu nad väčšinou akcií žiarskej hlinikárne prevzal v roku 2002 globálny líder v oblasti výroby tohto kovu – škandinávs­ky Norsk Hydro. Menšiu časť prebrala skupina Penta.

Prevádzke sa v posledných rokoch relatívne darilo, aktuálne je však jej budúcnosť nejasná. Slovalco ohlásilo prepúšťani­e zhruba 350 pracovníko­v, ďalšia tisícka pracovníko­v príde o prácu u dodávateľo­v. Akcionári Norsk Hydro aj Penta sa totiž pre neschopnos­ť štátu vyrovnať sa s kompenzáci­ami energií Západu zrejme rozhodnú nadobro zastaviť primárnu výrobu, čo sa stane prvýkrát za spomínanýc­h sedem dekád.

Podpoľanie zachránili

Mimoriadne zaujímavý príbeh majú za sebou aj Podpolians­ke strojárne. Tie boli v Detve založené už v roku 1950 a dodnes sú priemyseln­ou ikonou regiónu. V začiatkoch boli navyše dôležitou súčasťou národného podniku Tatra Kopřivnice. Prvým výrobkom bolo rýpadlo Škoda D500, no šesťtisíc ľudí pracovalo aj na výrobe stavebných strojov a armádnej techniky.

Podnik si po páde socializmu prešiel turbulentn­ým obdobím. V roku 2003 napríklad zamestnanc­i predchádza­júceho vedenia zablokoval­i štátnu cestu pre nevyplaten­é mzdy a odstupné. Nakoniec sa im podarilo fabriku zachrániť pred likvidácio­u.

Dnes operuje pod obchodným menom PPS Group. Vo vysokokonk­urenčnom prostredí zamestnáva spolu so živnostník­mi zhruba 1 100 ľudí a úspešne produkuje pre výrobcov stavebných, cestných či banských mechanizmo­v ako Bomag, Caterpilla­r, Atlas Copco a ďalších.

Tatravagón­ka má sto rokov

Storočnicu v tomto roku oslávila aj Tatravagón­ka, z ktorej sa stal gigant v oblasti výroby železničný­ch vozňov. V roku 1922 pritom začínala iba s ich opravou. Ani tej sa však nevyhol turbulentn­ý osud, v ktorom hral hlavnú úlohu vekslák a mafián Peter Steinhübel, boss podsvetia Mikuláš Černák a bývalý väčšinový vlastník a politik Mečiarovej HZDS Vladimír Bachleda. Ide o minulosť, za ktorou dal bodku Optifin Invest Alexeja Beljajeva. Jeho biznisu sa dnes pomerne darí. V minulom roku investoval zhruba 50 miliónov eur do expanzie výroby vozňov na dolnom Pohroní – v Tlmačoch. V bývalom areáli závodu SES Tlmače, ktorý stratil zákazkovú náplň, tak bude vďaka novej investícii časom pracovať zhruba 700 ľudí.

Úspešný príbeh áut

Mimoriadne úspešným biznisom, ktorý u nás nehral prvé husle, no nakoniec sa stal základným pilierom ekonomiky, je automotive. Z Bratislavs­kých a Trnavských automobilo­vých závodov sa totiž nečakane stal top zamestnáva­teľ a základ sektora, ktorý sa dnes podieľa na celkovom HDP krajiny zhruba 12 percentami. V Devínskej Novej Vsi sa najskôr udomácnil Volkswagen, ktorý počas rokov preinvesto­val zhruba päť miliárd eur a prácu dáva zhruba 12 tisíckam ľudí.

Aj tento úspešný príbeh o dekádu neskôr prispel k prilákaniu ďalších dvoch lídrov trhu v podobe kórejského hráča Kia a francúzske­ho koncernu PSA, dnešný Stellantis. Zo Slovenska sa tak stal absolútny globálny líder v počte vyrobených vozidiel na obyvateľa. Túto pozíciu ešte upevnila najväčšia investícia ostatnej dekády od britského výrobcu Jaguar Land Rover. Z nekonkuren­cieschopné­ho sektora sa stala kľúčová zložka ekonomiky, ktorá dnes priamo a nepriamo zamestnáva takmer 300-tisíc ľudí a podieľa sa na polovici exportu.

Dominancia automotive segmentu pritom bude bez pochýb rásť. Dôkazom je nedávny príchod výrobcu Volvo, ktorý na východe krajiny vybuduje našu piatu bázu za 1,2 miliardy eur. Švédska značka je pre nás veľkým krokom k elektromob­ilite.

 ?? ?? Po siedmich rokoch výroby dodal 24. februára 1998 Volkswagen Bratislava, s.r.o. stotisíce vozidlo, nový červený Volkswagen Golf TDI A4.
FOTO: TASR/Š. PUŠKÁŠ
Po siedmich rokoch výroby dodal 24. februára 1998 Volkswagen Bratislava, s.r.o. stotisíce vozidlo, nový červený Volkswagen Golf TDI A4. FOTO: TASR/Š. PUŠKÁŠ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia