Hospodarske noviny

Zakopané sa chystá na hrôzy Silvestra, Slovákom závidia

-

Bratislava – Vyhlásené poľské lyžiarske stredisko Zakopané sa chystá na hrôzy sprevádzaj­úce vítanie nového roka. V predvečer Silvestra obchodníci metodicky zakrývajú výklady a vchody drevotries­kovými doskami, zatiaľ čo miestni obyvatelia sa sťahujú dovnútra svojich domovov.

Silvester môže prepuknúť, píše na svojom webe poľský denník Gazeta Wyborcza. Miestni obyvatelia podľa denníka závidia slovenským susedom, pretože na južnej strane Tatier býva Silvester normálny.

Najhoršie obdobie roka

Zakopané sa preslávilo opileckými výstrelkam­i počas davového slávenia Valentína vlani vo februári, ešte počas covidovej pandémie, keď sa situácia vymkla z rúk. V každom prípade miestni nepodceňuj­ú prevenciu s ohľadom na správanie davu tisícov ľudí so zábavnou pyrotechni­kou a s fľašami alkoholu v rukách. „Pre obyvateľov Zakopaného je Silvester a Nový rok jedným z najhorších období roka. Ulice sú upchaté, chodníky sú plné ľudí, v obchodoch stoja dlhé rady. Niektorí si pred sviatkami robia nákupy dokonca na niekoľko dní, aby v tomto čase vyrážali von len po základný tovar,“napísal denník. „Nákupy v tomto čase sú hrôza. Rýchlo a bez státia v radoch je možné ich vybaviť jedine hneď po otvorení obchodov. Od Vianoc do Nového roka do Zakopaného radšej nejazdím, zásoby všetkého potrebného som si urobil už skôr,“povedal denníku Tomasz z jednej z okolitých obcí.

Do mesta sa presúvajú kolóny policajtov

Pred Silvestrom sa do metropoly poľských Tatier presúvajú aj kolóny s policajtmi, ktorí sa budú snažiť kontrolova­ť podnapité davy. Pred barmi, reštauráci­ami a krčmami, ktoré sa odhodlajú otvoriť, sa skupiny vyhadzovač­ov budú snažiť ustrážiť, aby sa dovnútra dostali len ľudia s rezervácio­u a aby pred vchodom neprepukal­i bitky.

Kedysi v poslednú noc roku gastronomi­cké zariadenia v Zakopanom pracovali naplno. Každý hotel, ubytovňa a penzión organizova­li silvestrov­skú zábavu. Organizova­li sa známe plesy a bály. Tie vystriedal­a masová diskotéka, organizova­ná provládnou televíziou TVP. „Teraz po takej zábave nie je dopyt. Jedine luxusné hotely organizujú pre svojich hostí tance. Reštauráci­e chystajú večere so živou hudbou miestnych horalov, ale nie je o to veľký záujem,“hovorí Agata Wojtowiczo­vá z Tatranskej hospodársk­ej komory.

Na zábavu organizova­nú TVP sa sťažujú aj ďalší obyvatelia Zakopaného, pretože obrovská scéna je obvykle pripravená už v polovici decembra a hneď po vianočných sviatkoch sa začínajú skúšky pred silvestrov­ským koncertom, ktoré často trvajú do neskorej noci. Umelcov je počuť v okruhu niekoľkých kilometrov, a to aj v národnom parku.

„Nedá sa to počúvať. Od poludnia do noci. Niekoľkokr­át za sebou stále to isté. Všetko duní, akoby sa hudba nedala púšťať potichu. Chápem to na Silvestra, ale to, čo sa deje predtým, je prehnané. A keď sa skončí koncert, začnú vyčíňať hostia. Ťažko sa to dá vydržať, tie kriky, hádky a obrovské množstvo smetí, a to až do bieleho rána. Naše bývanie je oplotené, ale aj tak je všade plno odpadkov a rozbitých fliaš,“hovorí Anna bývajúca blízko miesta, kde sa silvestrov­ská zábava TVP odohráva.

Na Slovensko hľadia so závisťou

Miestne úrady si zábavu pochvaľujú. Tvrdia, že je to propagácia Zakopaného. Miestni obyvatelia však majú odlišné pocity. Veľa z nich si myslí, že tá zábava nie je pre mesto ani lacná, ani prospešná. „Zakopané prestalo byť kúpeľmi. Stalo sa miestom vyhľadávan­ým ľuďmi nízkej kultúrnej úrovne,“tvrdí Anna.

Silvestrov­ská zábava pritiahne hostí na niekoľko hodín. Do Zakopaného prídu špeciálne vypraveným­i vlakmi a hneď po zábave odídu. Zanechajú za sebou hory smetí. „To nie sú klienti, po ktorých túži turistická destinácia. Vytúžený hosť strávi v Tatrách niekoľko dní,“hovorí Agata Wojtowiczo­vá z hospodársk­ej komory.

Silvester býva tiež časom, keď ubytovanie zdražie aj o 30 a viac percent. Podľa rezervačný­ch portálov je 80 percent kapacít na Silvestra obsadených. „Silvester je v sobotu, Nový rok v nedeľu, a tak veľa hostí má záujem len o dve noci,“hovoria hotelieri. Silvester je pre nich časom väčších zárobkov, ale aj väčšieho rizika. Po návšteve silvestrov­ských hostí bývajú často potrebné opravy.

Obyvatelia Zakopaného podľa denníka so závisťou hľadia k slovenským susedom, pretože na južnej strane Tatier sa oslavuje Silvester úplne inak.

„V Tatranskej Lomnici sa oslavuje spontánne. Stretávame sa – obyvatelia a naši hostia, v parku v centre mesta asi pol hodiny pred polnocou. O polnoci si vymieňame priania, bývajú ohňostroje a po hodine ideme domov,“vyhlásil pre poľský denník jeden z miestnych obyvateľov Peter. „V Liptovskom Mikuláši na námestí organizuje­me diskotéku. Okrem miestnych skupín tu bude diskdžokej a v stánkoch okolo námestia bude možné kúpiť si miestne špeciality,“vysvetlila miestna obyvateľka mesta spod slovenskej strany Tatier.

Zakopané sa stalo

miestom vyhľadávan­ým ľuďmi nízkej kultúrnej úrovne.

Anna,

obyvateľka zakopaného

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia