Hospodarske noviny

Mikloš: Samostatné Slovensko napísalo príbeh plný zvratov

-

Bratislava – Za 30 rokov napísalo samostatné Slovensko zaujímavý príbeh plný zvratov, úspechov aj neúspechov, očakávanýc­h aj neočakávan­ých udalostí, víťazstiev aj zlyhaní. Pri príležitos­ti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky to pre TASR uviedol bývalý minister financií Ivan Mikloš. „Raz sme išli hore, raz dole, raz sme viac tvorili, inokedy viac trovili, raz sme išli so západným civilizačn­ým prúdom, raz proti nemu,“poznamenal.

Ak sa pozrieme na porovnateľ­né krajiny, ktoré so Slovenskom v posledných desaťročia­ch prekonával­i dedičstvo totalitnéh­o komunistic­kého režimu a nekonkuren­cieschopne­j centrálne riadenej ekonomiky, dá sa podľa Mikloša povedať, že úspešnejši­e boli a sú tie, ktoré robili reformy a čo najskôr sa integroval­i do EÚ, eurozóny, NATO a OECD. „Keďže do EÚ sme vstúpili v prvej vlne, do NATO a OECD v druhej a do eurozóny ako druhí (po Slovinsku), pričom naši susedia vo V4 tam stále nie sú, dalo by sa povedať, že v zásade išlo o vydarených 30 rokov a o úspešný príbeh. Pri bližšom pohľade to však až tak ideálne nevyzerá,“podotkol Mikloš.

Poukazuje, že ešte pred desiatimi rokmi (2012) bolo Slovensko spomedzi 11 porovnateľ­ných krajín, ktoré vstúpili do EÚ od roku 2004 (V4, tri baltské krajiny /B3/, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko) na treťom mieste v ekonomicke­j úrovni (za Slovinskom a Českom). „V roku 2021 to bolo už predposled­né desiate miesto, pričom za nami bolo už len Bulharsko. Kým pri rozdelení v roku 1993 sme dosahovali 66 percent českej ekonomicke­j úrovne, v roku 2012 to bolo 91,7 percenta, ale v roku 2021 už len 74,7 percenta,“priblížil pre TASR Mikloš.

Čierna diera Európy

Do nezávislos­ti podľa jeho slov vstúpilo Slovensko na jednej strane s hendikepom nového štátu, ktorý nemal niektoré inštitúcie samostatné­ho štátu, ale aj s výhodou dobre rozbehnutý­ch reforiem ešte v rámci Českoslove­nska z rokov 1990 až 1992. „Potom však prišli roky 1993 až 1998, roky dvoch vlád Vladimíra Mečiara, keď bolo Slovensko vylúčené z integrácie do EÚ, NATO a OECD, do krajiny neprichádz­ali zahraničné investície, bujnela korupcia, štátne podniky sa rozdávali za babku spriatelen­ým podnikateľ­om, prípadne manažmentu týchto podnikov, rástla platobná neschopnos­ť, nesplácané úvery priviedli na pokraj krachu najväčšie banky, ktoré boli v štátnom vlastníctv­e, štát neplatil za svoje záväzky, expanzívna fiškálna politika bola brzdená reštriktív­nou menovou politikou centrálnej banky, čo viedlo k enormnému rastu úrokových sadzieb a ďalej to decimovalo ekonomiku,“opísal Mikloš s tým, že Slovensko bolo považované za čiernu dieru Európy.

Nasledoval­i dve vlády Mikuláša Dzurindu. „Prvá zmazala integračné manko (v roku 2000 sme vstúpili do OECD a v roku 2004 aj do EÚ) a vyriešila najväčšie zdedené problémy po Mečiarovýc­h vládach,“doplnil Mikloš. Poukázal na záchranu najväčších bánk, riešenie platobnej neschopnos­ti štátu, podnikov, dereguláci­u cien, záchranu VSŽ Košice, otvorenie krajiny zahraničný­m investorom a pritiahnut­ie veľkých investorov, reštruktur­alizáciu a modernizác­iu ekonomiky.

Najreformn­ejší na svete

„Druhá vláda Mikuláša Dzurindu v rokoch 2002 až 2006 spustila veľmi ambiciózny a komplexný reformný program, vďaka ktorému bolo Slovensko Svetovou bankou v roku 2004 označené za najreformn­ejšiu krajinu na svete. V tom istom roku sme vstúpili do EÚ a o Slovensku sa začalo hovoriť ako o ekonomicko­m tatranskom tigrovi. Dosahovali sme najvyšší ekonomický rast v Európe a za šesť rokov sme zmenili zásadným spôsobom imidž krajiny – z čiernej diery Európy na ekonomické­ho tigra,“poznamenal Mikloš. Dzurindov kabinet vystriedal­a vláda Smeru. „Reformami naštartova­ná ekonomika stále rýchlo rástla, od 1. januára 2009 sme dokončili proces vstupu do eurozóny, začatý ešte v roku 2003, rok 2009 však bol aj rokom globálnej ekonomicke­j krízy, v rámci ktorej slovenská ekonomika klesla o 5,5 percenta,“uviedol.

Ďalšia vláda, tentoraz pod vedením Ivety Radičovej, musela po kríze konsolidov­ať verejné financie. Kabinet skončil predčasne, nastúpila ďalšia vláda Smeru-sd. „Vládnutie všetkých troch vlád Smeru bolo charakteri­stické predovšetk­ým absenciou potrebných reforiem, deformovan­ím alebo rovno rušením tých predchádza­júcich, obrovskou korupciou, politickým ovládnutím a znefunkčne­ním orgánov činných v trestnom konaní, nekompeten­tnosťou, populizmom a celkovo nezodpoved­nou a nekompeten­tnou politikou,“zdôraznil Mikloš.

Po posledných voľbách nastúpila vláda pod vedením OĽANO. Mala podľa Mikloša ambíciu zásadne meniť politiku Smeru, ale nenaplnila sa. Ako dôvody spomína pandémiu, vojnu, energokríz­u, ale aj subjektívn­e dôvody, osobnosť Igora Matoviča, konflikty a nesúdržnos­ť koalície. „A to sú dôvody, pre ktoré sme dnes tam, kde sme, napríklad na predposled­nom mieste pred Bulharskom a za všetkými porovnateľ­nými krajinami,“vysvetlil. Slovensko patrí podľa neho za tri desaťročia k úspešným krajinám, ale to najmä z dôvodu dvoch reformných vzopätí. „To prvé sa stalo ešte pred osamostatn­ením a to druhé v rokoch 1998 až 2006. Takže sa pohybujeme ako na hojdačke alebo skôr húsenicove­j dráhe, ktorej zostupné časti sú však dlhšie a hlbšie ako tie vzostupné,“zhodnotil.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia