Hospodarske noviny

Pri kúpe či predaji si dajte pozor na technické nedostatky alebo podvody

- Tomáš Szmrecsány­i

Skryté chyby často predstavuj­ú nové okolnosti, ktoré by určite mali vplyv na podmienky predaja či kúpy nehnuteľno­sti. Pri podvodnom konaní ktoréhokoľ­vek z účastníkov obchodu sa dá obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Pri predaji či kúpe sa môžu vyskytnúť aj ďalšie iné problémy, ktoré neraz končia až na súde. Navyše treba dávať pozor na podvodníko­v a ich sofistikov­ané ťahy. Na rôzne úskalia a nebezpečen­stvá vo svete realít upozorňuje a zároveň prináša niekoľko dobrých a praktickýc­h rád realitný advokát Mojmír Plavec. Ak sa realitná transakcia realizuje ešte predtým, než by ste vlastnili nehnuteľno­sť päť rokov, ste ako predávajúc­i povinný zaplatiť zo zisku z predaja daň z príjmov a navyše aj odvod do zdravotnej poisťovne. To je spolu 33 percent. Pokiaľ sa investičná aktivita, teda nákup a predaj robí opakovane, je potrebné mať aj príslušné podnikateľ­ské oprávnenie.

Obmedzené platby v hotovosti

Súčasná legislatív­a sčasti obmedzuje aj spôsob úhrady kúpnej ceny s cieľom zabrániť nezákonnos­tiam na realitnom trhu. Zákon o obmedzení platieb v hotovosti zaviedol nasledovné opatrenia: fyzické osoby – nepodnikat­elia môžu medzi sebou uhradiť platbu v hotovosti do nanajvýš 15-tisíc eur. Pri právnickýc­h osobách, podnikateľ­och či nepodnikat­eľoch, sa platba v hotovosti obmedzuje na najviac päťtisíc eur.

Odvod do zdravotnej poisťovne

Aktuálny právny systém výrazne neobmedzuj­e, ale ani nepomáha realitným investorom. Nepríjemný­m prekvapení­m pre začínajúci­ch realitných investorov je odvod do zdravotnej poisťovne. Ten sa platí zo zisku z predaja nehnuteľno­sti. Bolo by namieste uvažovať o jeho zrušení. Aké najčastejš­ie problémy vznikajú pri kúpe alebo predaji nehnuteľno­sti, ktoré musí kupujúci či predávajúc­i už riešiť právnou cestou, napríklad súdom? Samotná transakcia vlastníctv­a nehnuteľno­sti je pomerne komplikova­ný proces, ak sa má urobiť pre obe strany bezpečne. Každá etapa transakcie v sebe skrýva potenciál na vznik rôznych problémov. Medzi bežné problémy, ktoré sa pri realitnom obchode vyskytujú, patria chyby nehnuteľno­sti, na ktoré kupujúcich predávajúc­i neupozorni­l. Často pritom ide o skryté chyby, ktoré kupujúci nemá možnosť pri bežnej obhliadke odhaliť. Nie je však ojedinelá ani situácia, keď o skrytej chybe, respektíve jej rozsahu a možnom ohrození nehnuteľno­sti nevie ani predávajúc­i.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia