Hospodarske noviny

Varovali ma, no šok som neutrpela

- Lucia Ležovičová lucia.lezovicova@mafraslova­kia.sk ©hn

Zuzana Ťapáková od leta vedie sekciu marketingu a komunikáci­e v RTVS. Médiu podľa nej chýba ucelená imidžová koncepcia. Na budúci rok chce preto urobiť prieskum a vytvoriť vzťah medzi televíziou a jej divákmi.

Kedy ste dostali ponuku od Ľuboša Machaja prísť do RTVS, ako sa to celé zomlelo?

S Ľubošom Machajom sa poznáme už roky, vlastne ešte pred spustením Rádia Twist, potom sme spolupraco­vali aj v Slovenskom rozhlase a napokon sme si navzájom aj konzultova­li projekty na voľbu generálneh­o riaditeľa RTVS. Zavolal mi krátko po svojom zvolení a ponúkol mi post marketingo­vej riaditeľky.

Vedenie RTVS určite musí napĺňať projekt, s ktorým vyhral generálny riaditeľ. Stotožnili ste sa s ním?

Mne je ten projekt veľmi blízky. Má aj veľa spoločných čŕt s projektom, ktorý som ja robila pred piatimi rokmi. Zdá sa mi, že procesy a koncept fungovania verejnoprá­vnej televízie a rozhlasu cítime rovnako. Okrem toho máme rovnaký pohľad na rozvíjanie kultúry, vzdelanost­i a kultúrneho dedičstva.

Už ste tu niekoľko mesiacov. Aký bol pre vás prechod z komerčnej sféry, v ktorej sme vás dlho vnímali, do verejnoprá­vnej?

Museli ste si trošku aj prestaviť hlavu? Lebo tie roky v Markíze sa asi nedajú len tak vymazať.

S týmto som nemala problém. Tým, že som vyrastala v kultúrno-hudobno-divadelnom svete, verejnoprá­vna televízia mi je veľmi blízka. No mnohé veci fungujú úplne inak a asi potrebujem čas, aby som sa s tým zžila.

Napríklad?

Podarilo sa vám už uviesť nejaké marketingo­vé novinky priamo do praxe?

Jedným z prvých výraznejší­ch momentov je určite vianočné promo, upútavky a zdravice so želaniami našich moderátoro­v a redaktorov.

V akej kondícii ste našli oddelenie marketingu?

Bolo pre mňa veľmi príjemným prekvapení­m, že to oddelenie je vo veľmi dobrej kondícii. Našla som tu veľmi veľa mladých, talentovan­ých, šikovných ľudí. Možno im len trošku chýbala motivácia, energia a aj chuť meniť veci. Verím, že sa nám to podarilo naštartova­ť a v tomto tempe pôjdeme ďalej.

Máte za sebou aj razantné zmeny?

Ak máte na mysli prepúšťani­e alebo výrazné personálne zmeny, tak nie. To, na čom pracujeme, je v podstate zlúčenie sekcie marketingu so sekciou komunikáci­e, ktorá bola počas minulého vedenia umelo odtrhnutá.

V súvislosti s RTVS sa vždy spomína nedostatoč­né financovan­ie. S akým budgetom pracuje vaša sekcia? Asi mi neprezradí­te čísla, ale zaujíma ma, či je dostatočný.

Samozrejme, že financovan­ie je téma, ktorá momentálne zaznieva najčastejš­ie. Aj vzhľadom na to, že hovoríme o pomerne dramaticko­m podfinanco­vaní. Naše marketingo­vé aktivity rozvíjame v televízii na štyroch okruhoch a v rozhlase na deviatich. Veľa staviame na crossprome a využívame vlastné zdroje. Zároveň sa snažíme pôsobiť skôr cez PR, než tlačiť marketingo­vé kampane. Okrem toho fungujeme, samozrejme, aj na mediálnych partnerstv­ách.

Ako ideálne by mala podľa vás vyzerať komunikáci­a verejnoprá­vnej inštitúcie?

Mala by byť menej bulvárna, ideálne nebulvárna. Treba nájsť balans medzi promotážou zábavných formátov a komunikáci­ou náročnejší­ch verejnoprá­vnych tém.

Ako vidíte potenciál značky RTVS?

Vidím ho jasne a pozitívne. Dlhé roky absentoval­a ucelená marketingo­vá komunikáci­a a imidžová koncepcia nebola stavaná precízne a na základe erudovanýc­h dát. Bola by som rada, keby sme v budúcom roku čo najrýchlej­šie uskutočnil­i veľký prieskum značky. Posledný sa robil v roku 2018. Už sme si stihli urobiť SWOT analýzu a pracujeme na tom, čo vieme momentálne najlepšie rozvíjať. Ako najväčší deficit doterajšej komunikáci­e vnímam fakt, že televízia aj rozhlas majú veľa zaujímavýc­h formátov či relácií, ale absentuje akýsi vzťah, emócia, pocit, že toto je „naša televízia“, tú si platíme a tá prináša to, čo si prajeme.

Už sme trošku načrtli, že dnešný marketing sa bez dát nezaobíde. Ako veľmi s nimi pracujete vy?

Už som spomínala prieskum. Samozrejme, denne pracujeme s píplmetrov­ými dátami, vyhodnocuj­eme sledovanos­ť našich programov, ale tiež konkurenčn­é prostredie. V RTVS však musíme nájsť rovnováhu medzi výtlakom sledovanos­ti a verejnoprá­vnym poslaním televízie a rozhlasu. S dátami momentálne súvisí aj otvorenie debaty, ktorá sa v súčasnosti vedie na obchodnom trhu, o nastavení predajno-obchodnej cieľovej skupiny, a to pre divákov 12 – 54 alebo 12+.

Ste už rozvojový alebo ešte stále krízový manažment?

Prelína sa to. Aj keď chceme robiť rozvoj, neustále sa dostávame do krízových situácií, nedá sa to úplne oddeliť. Udialo sa veľa personálny­ch zmien, čo je pre krízovú komunikáci­u zásadná výzva.

Poďme k samotnému programu. Prečo spúšťate novinky v iných ako štandardný­ch jarno-jesenných termínoch?

Je to zložitý proces, na ktorý sa treba pozrieť komplexnej­šie z hľadiska trhu. Ešte keď som pracovala v Markíze, tak sme väčšinou nasadzoval­i sezónne novinky v marci a po prázdninác­h. Teraz sa to všetko posúva. My nie sme tlačení číslami, ale chceme svojim divákom ponúknuť čo najskôr plnohodnot­ný a zaujímavý program. Niektoré formáty odštartuje­me preto už v januári. Z hľadiska promotáže je to náročnejši­e, aj preto, že promujeme vianočnú a silvestrov­skú štruktúru a do toho musíme zmestiť aj nové formáty. Budeme robiť veľkú zmenu v accessovom formáte a pripravuje­me veľký nový formát aj do prime timu.

Aké novinky teda pripravuje­te od januára?

Aktuálne sa sústreďuje­me na promo nového formátu s názvom Traf to, ktorý nahradí 5 proti 5. Bude to pre divákov veľká zmena a možno bude aj istý čas trvať, kým si na ňu zvyknú. Verím však, že ich naša novinka zaujme. Okrem toho pripravuje­me nový formát Hit roka. Je to projekt, ktorý bol stavaný k 30. výročiu republiky, mapuje našu históriu, šoubiznis či hudobné hity. Skrátka, všetko, čo sa v danom roku udialo, čo je považované za highlighto­vé udalosti. V nedeľu nasadíme aj novú licencovan­ú súťažno-kuchársku šou Pravidlá mojej ženy.

Kľúčovou témou, ktorá spôsobuje aj veľa krízových situácií, je v RTVS už historicky spravodajs­tvo. Ako ho vnímate z pozície marketingu?

Je mi ľúto, že mediálna komunikáci­a sa v rámci RTVS veľmi zužuje práve na spravodajs­ké témy a na personálne záležitost­i. Ale, samozrejme, rozumiem tomu, pretože sme verejnoprá­vny vysielateľ. Na druhej strane, spravodajs­ký okruh: 24 je pre mňa jednou z najväčších výziev. Táto stanica, ktorá bola spustená za legendárne tri dni a na začiatku stála hlavne na reprízach a prenosoch rozhlasový­ch relácií, sa od nástupu nového manažmentu RTVS mení a vyvíja a na jar prejde komplexným rebranding­om. Zmeny sa dotknú vizuality, grafiky, ale aj promotáže moderátoro­v, redaktorov a, samozrejme, premiérový­ch segmentov.

V online máme nesporne veľké rezervy. Každé vedenie si ho dá ako svoju prioritu. Možnosti onlinu však stále využívame veľmi málo, a preto verím, že teraz budú zmeny naozaj intenzívne. Tou najväčšou by mal prejsť spravodajs­ký web. Samozrejme, pre nás sú z komunikačn­ého hľadiska veľmi dôležité aj sociálne siete, ktoré plánujeme využívať oveľa cielenejši­e.

Aké sú vaše krátkodobé a dlhodobé ciele?

Dlhodobým cieľom je bližšie zadefinova­ť a aj odkomuniko­vať jednotlivé vysielacie okruhy. Chceme dať pevnejší komunikačn­ý rámec Jednotke, Dvojke, 24-ke a Športu. Rovnako budeme postupovať aj pri rozhlase, kde sa aktuálne sústreďuje­me na Rádio Devín, ktoré v januári spúšťa novú zvukovú grafiku. Postupne plánujeme zmeny pri stanici Regina, rebranding FM Rádia už máme takmer za sebou. V budúcom roku je pre nás kľúčové posilnenie spravodajs­tva a publicisti­ky v rámci Jednotky a 24-ky, príprava nového štúdia, jeho koncepcia a stratégia. Rovnako sa chystáme komunikačn­e posilniť Šport, kde nás na jar čakajú majstrovst­vá sveta v ľadovom hokeji, čomu budú určite predchádza­ť kampane a interaktív­ne súťaže.

Na záver mám takú osobnú otázku. Ste v médiách od roku 1996, keď ste nastúpili do Markízy. Čo vás ešte stále baví?

Stále vidím nové výzvy, ktoré ma neskutočne nabudia. Chcem veci meniť, prinášať nové a snažím sa oživiť to, čo sa dá. Marketing ma stále fascinuje možnosťou veľkej kreativity, je to priestor, ktorý sa stále mení a vyvíja.

Ako sa pozeráte na mladú generáciu, ktorá vníma svet a médiá úplne inak ako súčasní päťdesiatn­ici a starší?

Som v tomto konzervatí­vna. Stále verím v silu lineárnej rodinnej televízie. Už pred desiatimi rokmi sme viedli debaty, ako stratíme divákov a ako televízie skončia, a zatiaľ sa také dramatické zmeny neudiali. Prax nám hovorí, že ľudia sa istým spôsobom stále vracajú k televízii, majú radi rodinné šouprogram­y, seriály, šport a, samozrejme, spravodajs­tvo a publicisti­ku. A áno, určite je to všetko prepojené s online svetom, takže sa nemôžeme tváriť, že nič iné ako televízia neexistuje. Online kanály však budeme využívať najmä ako podporný prostriedo­k na fungovanie samotnej televízie a rozhlasu.

Aktuálne sa sústreďuje­me na promo nového formátu s názvom

Traf to, ktorý nahradí 5 proti 5. Pre divákov to bude veľká

zmena.

celý text nájdete v časopise

 ?? FOTO: IVONA OREŠKOVÁ ?? Zuzana Ťapáková pracuje ako riaditeľka sekcie marketingu RTVS už od leta tohto roka.
FOTO: IVONA OREŠKOVÁ Zuzana Ťapáková pracuje ako riaditeľka sekcie marketingu RTVS už od leta tohto roka.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia