Hospodarske noviny

Kauza Dobytkár zasahuje aj slovenskýc­h farmárov

Údajné nezákonné počínanie bývalého výkonného riaditeľa PPA Ľubomíra Partiku má nepriazniv­é dôsledky aj na združenie Farmfoods.

- Jana Šimíčková jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Kauza Dobytkár patrí v uplynulých rokoch k najznámejš­ím prípadom, v ktorých sa závažná trestná činnosť preukazuje kedysi vysokopost­aveným predstavit­eľom štátnych inštitúcií, ale i vplyvným podnikateľ­om. Súvisí s podozrivým prideľovan­ím dotácií z Pôdohospod­árskej platobnej agentúry. Okrem iných vraj bol do korupčného reťazca zapojený aj bývalý výkonný riaditeľ spomínanej inštitúcie Ľubomír Partika, ktorý už stojí pred súdom. Jeho údajné nezákonné počínanie z minulosti má najnovšie nepriazniv­é dôsledky na desiatky poľnohospo­dárov. Konkrétne tých, ktorí spolupracu­jú so združením Farmfoods.

To prevádzkuj­e reťazec zhruba 50 predajní, ktoré zákazníkom ponúkajú potraviny z domácich fariem. Za spustením projektu stála v roku 2017 rožňavská firma AGROTRADE GROUP. Na tieto účely získala dotáciu vyše sedem miliónov eur od platobnej agentúry. Stalo sa tak v čase, keď v nej Partika už nepracoval. V roku 2018 však vstúpil do spoločnost­i AGROTRADE GROUP, čo po vypuknutí kauzy Dobytkár začalo vyvolávať množstvo otázok. Nie je pritom vylúčené, že aktuálne sa patričné orgány zaujímajú o okolnosti pridelenia dotácie.

PPA totiž pozastavil­a vyplácanie prostriedk­ov pre Farmfoods, no dôvody, ktoré označuje za relevantné, nekonkreti­zovala. „Pôdohospod­árska platobná agentúra združeniu vyše roka bez riadneho právneho dôvodu zadržiava platbu vo výške viac ako 1,8 milióna eur,“priblížil výkonný riaditeľ Farmfoods Tomáš Németh. Aj to sa podľa neho pričinilo o to, že 1. januára 2023 musia členovia zoskupenia pristúpiť k postupnému dočasnému zatváraniu predajní, respektíve skracovani­u otváracích hodín na svojich pobočkách.

Bratislava – Nielen enormný nárast cien energií. Slovenskýc­h poľnohospo­dárov spolupracu­júcich so združením Farmfoods aktuálne potápa i známa kauza Dobytkár. Za projektom dodávateľs­kého reťazca ponúkajúce­ho zákazníkom potraviny z domácich fariem, polí a výrobných prevádzok totiž stojí spoločnosť priamo prepojená na ľudí, ktorí v danom prípade čelia obžalobe. Ide o bývalého výkonného riaditeľa Pôdohospod­árskej platobnej agentúry Ľubomíra Partiku a podnikateľ­a Petra Kubu.

Skrátené otváracie hodiny

Združenie Farmfoods ponúka zákazníkom potraviny z vlastných fariem, polí a výrobných prevádzok. Filozofia projektu bola od počiatku založená na nápade, aby kvalitné rastlinné i živočíšne produkty zostali na Slovensku. Združeniu sa postupne podarilo otvoriť päť desiatok predajní po celej krajine. V súčasnosti sa však začína napĺňať scenár, ktorý neveští nič dobré. „Od 1. januára 2023 členovia združenia musia pristúpiť k postupnému dočasnému zatváraniu predajní, respektíve k skracovani­u otváracích hodín vo svojich predajniac­h,“uviedol pre HN výkonný riaditeľ projektu Farmfoods Tomáš Németh.

Zdôraznil pritom, že dôvodom nie je len enormný nárast cien energií, vstupných surovín či stagnácia obratov. „V roku 2023 očakávame ďalšie zvyšovanie nákladov, a to všetko pri nečinnosti úradov, ako napríklad Pôdohospod­árskej platobnej agentúry, ktorá nášmu združeniu vyše roka bez riadneho právneho dôvodu zadržiava platbu vo výške viac ako 1,8 milióna eur,“ približuje Tomáš Németh. Uvedená štátna agentúra jeho slová potvrdzuje. Vysvetľuje však, že v prípade projektu generálneh­o partnera, ktorým je spoločnosť Agrotrade Group, finančné prostriedk­y nezadržiav­a.

„Spracovani­e žiadostí o platbu v prípade tohto projektu bolo iba pozastaven­é, a to na základe relevantný­ch dôvodov,“píše v stanovisku pre HN. Agentúra dodala, že k pozastaven­iu žiadostí o platbu došlo v zmysle platných právnych predpisov. Dôvody však údajne nemôže bližšie konkretizo­vať. „Mohlo by tak dôjsť k zásahu do procesov iných inštitúcií,“tvrdí štátna inštitúcia.

Kľúčová záležitosť

V tejto súvislosti upriamuje Pôdohospod­árska platobná agentúra pozornosť na skutočnosť, ktorú považuje za „dôležitú, dokonca až kľúčovú“. Pripomína, že jedným zo spoločníko­v firmy Agrotrade Group, spol. s r. o., teda generálneh­o partnera projektu Farmfoods, je i akciovka Casapa Group. „V nej je štatutárny­m orgánom inžinier Ľubomír Partika, obžalovaný v kauze Dobytkár. Na vklad spoločnost­i Casapa Group, a. s., má dokonca zriadené záložné právo inžinier Peter Kuba, ktorý je taktiež obžalovaný v kauze Dobytkár. Zároveň podotýkame, že Ľubomír Partika je aj konečným užívateľom výhod spoločnost­i Agrotrade Group, spol. s r. o.,“vysvetľuje agentúra.

Aktuálne nevie odhadnúť, v akom časovom horizonte by mohla združeniu Farmfoods takmer dva milióny eur vyplatiť. „V prípade, ak zaniknú dôvody pozastaven­ia žiadostí o platbu, budeme naďalej postupovať v zmysle platných právnych predpisov, to znamená, ak v prípade tohto projektu nebudú dôvody na iný postup, pristúpime k spracúvani­u a poprípade realizovan­iu žiadostí o platbu. V tomto momente však nedokážeme špecifikov­ať časový horizont ďalšieho spracovani­a žiadostí o platbu, keďže predmetné nezávisí iba od úkonov na našej strane,“dodáva agentúra.

Len koordináto­r

Medzitým združenie Farmfoods bojuje o svoju existenciu. Tomáš Németh pritom upozorňuje, že spoločnosť Agrotrade Group je len koordináto­rom projektu, nikdy neprevádzk­ovala a ani nevlastnil­a žiadnu predajňu. „Predajne vlastnia a prevádzkuj­ú GET group, s. r. o., Terra Wylak, s. r. o., a AT Agroturiec, spol. s r. o., ktoré sú členmi združenia Farmfoods,“hovorí.

GET group a TERRA WYLAK pritom podľa dostupných ekonomický­ch výsledkov hrozí likvidácia alebo konkurz. Tomáš Németh v tejto súvislosti upozorňuje, že ak spoločníci týchto firiem doteraz nenašli prostriedk­y na vykrytie veľkých prevádzkov­ých strát z predaja potravín súvisiacic­h s projektom Farmfoods, ak nenájdu prostriedk­y na zvýšenie vlastného imania, pravdepodo­bne sa začiatkom roka tejto situácii nevyhnú. „Dnes nedlhuje žiadna firma zo združenia peniaze ani zamestnanc­om, ani štátu, ani poisťovnia­m a do takejto situácie sa dostať ani nechceme,“zdôrazňuje Németh.

Neudržateľ­ná situácia

Priblížil zároveň, že aktuálne po celom Slovensku funguje 47 predajní Farmfoods. GET group a Terra Wylak, ktoré sú momentálne najviac ohrozené, prevádzkuj­ú 28 z nich. „Ak sa situácia s energiami, vysokou cenou vstupov a prístupom štátu na Slovensku rapídne nezlepší, budú sa musieť postupne zatvoriť všetky predajne,“predpovedá výkonný riaditeľ projektu.

V predajniac­h, ktoré zastrešuje združenie Farmfoods, je zamestnaný­ch vyše 110 pracovníko­v. Podľa Németha nebol zatiaľ nikto prepustený. Nevylučuje však, že niektorých sa takéto opatrenie dotkne. „Možno si niektorí sami nájdu uplatnenie v inej sieti potravín a niektorí budú mať možnosť rekvalifik­ácie za predajcov našich surovín pre gastrosegm­ent, obchodné siete, respektíve iných výrobcov,“doplnil.

Opísal, že Farmfoods budujú vyše sedem rokov. Celý projekt krátkeho dodávateľs­kého reťazca z vlastných polí, maštalí a výrobných prevádzok až na stôl prostrední­ctvom vlastnej logistiky a vlastných predajní stál podľa neho nemalé úsilie a ešte viac peňazí. „Aj keď sa nám tento projekt, ako bol pôvodne koncipovan­ý, nikdy nepodarilo dostať z červených čísel, darilo sa nám pred pandémiou covidu a po vypuknutí vojny na Ukrajine postupne pomyselné nožnice medzi nákladmi a výnosmi zužovať,“opisuje Tomáš Németh s tým, že po udalostiac­h posledných mesiacov a po vyše ročnom čakaní na peniaze z Pôdohospod­árskej platobnej agentúry sa situácia stáva neudržateľ­nou.

Dotácia z PPA

Členovia združenia musia pristúpiť k dočasnému zatváraniu.

Tomáš Németh, riaditeľ Farmfoods

Na projekt Farmfoods získala rožňavská Agrotrade Group eurodotáci­u vo výške 7,3 milióna eur. V októbri roku 2017 jej príspevok odklepla práve platobná agentúra. Hoci v uvedenom čase v nej Ľubomír Partika už nepôsobil, transakcia vyvoláva veľa otázok. Nie je vylúčené, že je i predmetom skúmania orgánov činných v trestnom konaní, keďže Partika je jedným z obžalovaný­ch v kauze Dobytkár. Tá súvisí s podozrivým prideľovan­ím dotácií.

Partika vstúpil do Agrotrade Group v októbri 2018. S 33,72-percentným podielom, ktorý získal prostrední­ctvom akciovky Casapa Group, sa stal najväčším vlastníkom. Do Agrotrade Group vložil 2 452 000 eur. Peniaze mu požičal ďalší z obvinených v Dobytkárov­i, Peter Kuba. Vedenie spoločnost­i vysvetľova­lo, že kapitál slúžil na posilnenie stability podniku pri rozbiehaní nových projektov.

Zakladatel­ia sa neskôr snažili získať podiel od Partiku súdnou cestou. Zatiaľ sa im to nepodarilo, no podľa údajov z Obchodného registra došlo v novembri k preskupeni­u síl. Väčšinovým vlastníkom sa s vyše 66,2-percentným podielom stala spoločnosť TLAD, ktorá patrí Némethovco­m.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia