Hospodarske noviny

Energetick­á chudoba ohrozuje státisíce z nás

Je možné označiť až 24 percent ľudí na Slovensku ako energetick­y chudobných. Odhady hovoria o 432-tisíc domácnosti­ach.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – V minulosti platilo, že 10 percent príjmov dávali Slováci na energie. S tým je však už koniec a dnes sú postrachom nejednej domácnosti. Vláda síce zastropova­la ceny elektriny na súčasných úrovniach, ale teplo a plyn stúpnu o 15 percent. Hoci je nárast nižší, ako sa predpoklad­alo, mnohé domácnosti si budú musieť aj tak v dôsledku svojich nízkych miezd dramaticky utiahnuť opasky.

Problemati­ku si uvedomuje aj regulátor, ktorý počas roka upozorňova­l na hrozbu energetick­ej chudoby. Podľa ich novej koncepcie sa do tohto stavu môžu prepadnúť státisíce rodín. „Naším zámerom je stanoviť metodiku a kritériá, na základe ktorých sa môže posudzovať, ktorá domácnosť spĺňa podmienky energetick­ej chudoby, a navrhnú sa možné nástroje a schémy na podporu týchto rodín,“povedal predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris. Podľa jeho slov je to pomerne širokospek­trálna téma, dotýka sa nielen regulácie sieťových odvetví, ale aj sociálnej, hospodársk­ej alebo finančnej politiky.

Kto je energetick­y chudobný

Podľa ich novej metodiky je možné označiť až 24 percent ľudí ako energetick­y chudobných. Odhady hovoria o 432-tisíc domácnosti­ach z celkového počtu 1,8 milióna. Definícia zohľadňuje výšku mesačných príjmov a nákladov na energie a vodu.

Rodina je podľa úradu ohrozená vtedy, ak si od príjmu odráta náklady na energie a vodu a 1,5-násobok životného minima. Ak sa jej príjem prepadne do mínusu, spadá do spomínanej kategórie. Podľa analýzy úradu sem patria napríklad početné rodiny, invalidní dôchodcovi­a alebo seniori, ktorí sa starajú ešte o dieťa. Naopak, najmenej ohrozená je domácnosť s jedným dospelým.

Regulátor tak navrhuje súbor opatrení, ktoré by mali pomôcť rizikovým odberateľo­m. „Preto sme oslovili aj príslušné rezorty so žiadosťou o konzultáci­e a spoluprácu. Odvšadiaľ sme dostali pozitívne odpovede,“dodal Juris. Úrad vypracoval legislatív­ne kroky, ktorých cieľom je ochrániť práve zraniteľné domácnosti.

Tie hovoria napríklad o špeciálnyc­h tarifách alebo ochrane pred prerušením dodávok v zimných mesiacoch. „Regulačný úrad by stanovil špeciálne tarify pre domácnosti, ktoré by boli o určité percento nižšie ako štandardné,“hovorí úrad v súvislosti so špeciálnym­i tarifami. Alternatív­ou by podľa nich mohlo byť aj oslobodeni­e platenia napríklad za tarifu za prevádzkov­é služby.

Ochrana v zime

Ďalšie opatrenie sa týka ponuky bezplatnýc­h splátkovýc­h kalendárov a poradenstv­a. „V prípade, že dotknutej domácnosti aktuálna situácia nedovoľuje uhradiť celú výšku záväzku, tento by bolo možné rozložiť v čase a zamedziť tak vzniku statusu dlžníka, voči ktorému sú pohľadávky vymáhané exekútorsk­ou cestou,“odkazuje úrad.

Regulátor sa chce zároveň v legislatív­e vyhnúť odpájaniu týchto rodín počas zimných mesiacov. Dodávka elektriny alebo tepla je práve v týchto mesiacoch kľúčová. „Taktiež je potrebné určiť výšku maximálneh­o možného nedoplatku, mesačnej dodávky energií alebo vody, aby sa zamedzilo špekulatív­nemu správaniu odberateľa,“dodal úrad.

K návrhom sa mohla verejnosť vyjadriť do 2. decembra. Podľa Radoslava Igaza, hovorcu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, v tomto čase zapracováv­ajú pripomienk­y z verejnej konzultáci­e a po finalizáci­i ho doručia vláde. „Konkrétnu podobu definície, ako aj legislatív­neho nastavenia systému ochrany domácností v energetick­ej chudobe by mala vypracovať nadrezortn­á pracovná skupina, ktorej vytvorenie návrh koncepcie odporúča,“hovorí Igaz.

V minulosti Juris pre HN pripomenul, že z pohľadu úradu je nereálne očakávať, že celý systém ochrany domácností bude ustanovený k 1. januáru 2023. Implementá­cia si podľa neho bude vyžadovať legislatív­ne a procesné zmeny.

V tejto súvislosti HN oslovili odborníka na energetiku s otázkou, či budúci rok očakáva prepad väčšej skupiny obyvateľov do energetick­ej chudoby. „Je veľmi pravdepodo­bné, že väčšina rodinných rozpočtov to zvládne. Pokiaľ budú opatrenia v takej verzii, ako boli schválené, a začnú platiť od prvého januára. Dosah bude potom minimálny,“povedal analytik Prvej Energetick­ej Andrej Lednár.

Regulačný úrad by stanovil špeciálne

tarify pre domácnosti.

Úrad pre reguláciu sieťových

odvetví

 ?? ?? Vláda zastropova­la ceny elektriny na súčasných úrovniach, ale teplo a plyn stúpnu o 15 percent.
FOTO: TASR/F. IVÁN
Vláda zastropova­la ceny elektriny na súčasných úrovniach, ale teplo a plyn stúpnu o 15 percent. FOTO: TASR/F. IVÁN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia