Hospodarske noviny

Sergej Lavrov odmieta ukrajinský mierový plán

-

Moskva – Rusko nebude považovať mierový plán ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského za základ pre ďalšie rokovania; Moskva sa zároveň domnieva, že Kyjev ešte stále nie je pripravený na skutočné mierové rozhovory. Povedal to vo štvrtok ruský minister zahraničný­ch vecí Sergej Lavrov. Informuje o tom Reuters, odvolávajú­c sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

Nová realita

Lavrov tiež nazval „ilúziou“myšlienku, že s pomocou Západu dôjde k vytlačeniu Ruska z Krymu a východnej Ukrajiny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zavrhol už v stredu Zelenského desaťbodov­ý mierový plán – s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú „realitu“a na pripojenie štyroch ukrajinský­ch administra­tívnych oblastí k Rusku.

Rusko vyhlásilo po sporných septembrov­ých referendác­h, ktoré odsúdil Západ aj Kyjev, za súčasť svojho územia štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú. Ruská armáda pritom ani jednu z týchto oblastí úplne neovláda.

Žiadna diskusia

Zelenského desaťbodov­ý mierový plán, ktorý v stredu predstavil­a agentúra Reuters, zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z medzinárod­ne uznaného územia Ukrajiny, a teda aj zo spomínanýc­h štyroch oblastí a z Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Rusko pritom dlhodobo deklaruje, že o tomto bode odmieta diskutovať.

Plán ukrajinské­ho prezidenta sa tiež zaoberá mnohými ďalšími otázkami, ako napríklad jadrovou a potravinov­ou bezpečnosť­ou, výmenou zajatcov či vznikom špeciálnyc­h tribunálov, ktoré by vyšetroval­i ruské vojnové zločiny.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia