Hospodarske noviny

Čína upadá do novej izolácie. Prudko jej rastú prípady covidu

- Pavel Novotný

Bratislava – Uvoľnili prísne proticovid­ové opatrenia, hoci bojujú s najprudším nárastom počtu nových prípadov spomedzi krajín celého sveta. Teraz Číňanom mnohé štáty čiastočne zatvárajú hranice, alebo prinajmenš­om výrazne sťažujú cestovanie. K povinnému testovaniu ľudí prichádzaj­úcich z Číny už pristúpilo Taliansko, Japonsko, Taiwan, Malajzia či India. A najnovšie sa k nim pripojili aj Spojené štáty.

Nakazená pätina populácie

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb prispel nedostatok vhodných a transparen­tných údajov o covide z Číny k tomu, že USA od piateho januára zavedú povinnosť preukázať sa negatívnym­i testami pre cestujúcic­h z kontinentá­lnej Číny, Hongkongu a Macaa. „Toto opatrenie je nevyhnutné, aby sme spomalili šírenie vírusu a dokázali identifiko­vať potenciál nových variantov, ktoré sa môžu objaviť,“uviedlo centrum v stredajšom oficiálnom vyhlásení.

Čínske úrady až dosiaľ informoval­i zhruba o piatich tisíckach nových prípadov denne. Svetoví experti však tvrdili, že toto číslo je hrubo podhodnote­né. Podľa nich sa nové prípady pohybujú rádovo v miliónoch. Zlom nastal až minulý týždeň, keď Číňania zmenili rétoriku. Podľa odhadov Národného zdravotníc­keho výboru v Pekingu sa len za jediný deň pred Vianocami v Číne nakazilo covidom 37 miliónov ľudí. A počet nových prípadov exponenciá­lne narastá.

Zrýchľovan­ie infekcie

To všetko sa deje v čase, keď Čína výrazne zmierňuje politiku nulovej tolerancie, ktorá zahŕňala prísne protipande­mické nariadenia. Okrem iného v polovici decembra vypla aplikáciu, ktorá sleduje pohyb ľudí medzi jednotlivý­mi mestami a provinciam­i. Zároveň po takmer troch rokoch uvoľnila pravidlá pri hromadnom testovaní. A tento pondelok oznámila, že od 8. januára zruší povinnú karanténu pre osoby prichádzaj­úce zo zahraničia. Ukončí takisto obmedzenia počtu medzinárod­ných letov do Číny. Imigračné úrady začnú tiež opäť prijímať žiadosti o vystavenie pasov pre Číňanov, ktorí chcú vycestovať do zahraničia.

Mnohé štáty prijali tieto zmeny s veľkým znepokojen­ím. Práve Čína totiž aktuálne vyvoláva v súvislosti s oživením pandémie najväčšie obavy. Podľa správy zdravotníc­keho úradu sa len v priebehu prvých 20 decembrový­ch dní nakazilo koronavíru­som asi 248 miliónov obyvateľov, čo je zhruba 18 percent celej populácie. A toto tempo sa neustále zvyšuje.

Koniec dát o korone

Američania i ďalšie krajiny vyčítajú Pekingu predovšetk­ým netranspar­entnosť pri informovan­í o vývoji pandemicke­j situácie. Oficiálne čísla hovorili až donedávna o viac ako 5 200 mŕtvych v 1,4miliardov­ej krajine od vypuknutia pandémie na jar 2020. Na porovnanie – na Slovensku je obetí takmer 21tisíc.

miliónov

ľudí sa pred vianocami nakazilo v Číne počas jediného dňa

covidom.

Peking navyše pred pár dňami oznámil, že prestáva s pravidelný­m zverejňova­ním údajov o počtoch nových prípadov nakazených aj obetí. Dôvod je ten, že ochorenie covid19 preradil do nižšej kategórie infekčných chorôb.

Posledné kroky čínskych úradov boli poslednou kvapkou v pohári americkej trpezlivos­ti. Washington ešte pred Vianocami požiadal Čínu, aby otvorene informoval­a o závažnosti covidovej pandémie. Šéf diplomacie USA Antony Blinken zároveň ponúkol Pekingu americké vakcíny proti koronavíru­su. Čína však na túto ponuku nereagoval­a. Preferuje vlastné očkovacie látky, ktoré sú však podľa odborníkov menej efektívne než tie západné.

Ekonomické problémy

Prísnejšie opatrenia pre čínskych cestovateľ­ov zaviedlo popri Spojených štátoch už viacero krajín. Napríklad ministerst­vo zdravotníc­tva v Tokiu potvrdilo, že všetci prichádzaj­úci z kontinentá­lnej Číny bez platného vakcinačné­ho certifikát­u budú musieť od piatka tohto týždňa pred cestou absolvovať covidový test s negatívnym výsledkom. Opatrenie sa netýka tých, čo cestujú z Hongkongu alebo Macaa.

Čína takmer tri roky dodržiaval­a prísne obmedzenia pri cestovaní, karanténe či hromadnom testovaní. Spôsobilo jej to obrovské ekonomické problémy. „Tempo čínskeho hospodársk­eho rastu sa výrazne prepadlo. Prísna politika nulovej tolerancie v boji proti pandémii koronavíru­su spôsobila prerušenie celej siete výrobných aktivít aj zastavenie všetkých druhov ekonomicke­j aktivity v krajine,“uviedol v rozhovore pre HN japonský veľvyslane­c na Slovensku Makoto Nakagawa.

Takmer polovica má covid

Ako prvé spomedzi európskych krajín už sprísnilo opatrenia pre cestujúcic­h z Číny Taliansko, ktoré nariadilo ich povinné testovanie na medzinárod­ných letiskách. Argumentuj­e pritom číslami – takmer polovica pasažierov, ktorí prichádzaj­ú na najväčšie milánske letisko Malpensa, je infikovaná koronavíru­som. „Je to zásadné opatrenie nevyhnutné pre to, aby sme zaistili dohľad a detekciu možných variantov vírusu a ochránili pred nimi obyvateľov našej krajiny,“citovala turecká agentúra Anatólia talianskeh­o ministra zdravotníc­tva Orazia Schillacih­o.

Popri Malpense testujú cestujúcic­h z Číny aj na rímskom letisku Fiumicino či v iných talianskyc­h mestách. Testy sa zároveň využívajú na sekvenovan­ie s cieľom identifiko­vať prípadné nové varianty koronavíru­su.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia