Hospodarske noviny

Je čas, aby noví investori zaujali starý prístup

Strata peňazí by nemala znamenať stratu viery v investovan­ie.

- Redakčná rada FT

Spálení veľkými technológi­ami, sklamaní meme akciami a trasúci sa v hlbokej kryptozime: mnohí noví investori, najmä mladí ľudia, teraz zažívajú značné poklesy. Strata peňazí by však nemala znamenať stratu viery v investovan­ie. Malo by to znamenať, že sa treba obrátiť k stabilnejš­ím a osvedčenej­ším, aj keď menej bleskovým investičný­m stratégiám.

Každému, kto zažil pandemické poklesy, by sa dalo odpustiť, že si myslel, že investovan­ie je jednoduché. Rastúca inflácia a úrokové sadzby však túto oslavu pokazili. Regulačné orgány nezasiahli, keď sa obchodníci vrhli na neregulova­né kryptomeny, a oneskorene zaplakali nad gamifikáci­ou investičné­ho odvetvia. Britskí

kontrolóri varovali obchodné aplikácie, aby sa vyhli používaniu oslavných správ, ktoré by nabádali k riskantným stávkam.

Všetky tieto krátkodobé špekulácie majú viac spoločného s hazardnými hrami ako s investovan­ím. Pokus o rýchle zbohatnuti­e sa málokedy vyplatí. Nízka úroveň finančnej gramotnost­i, nedostatoč­né investičné vzdelávani­e a rastúca „poradenská medzera“však sťažujú hľadanie alternatív­y.

Fintech môže v budúcnosti pomôcť ľuďom robiť lepšie finančné rozhodnuti­a. To si však vyžiada čas. Preto je toto sviatočné obdobie vhodné, aby sme sa prihovoril­i za „pomalé bohatnutie“: skúsení investori by mali nadviazať rozhovory s menej skúsenými príbuznými, priateľmi a kolegami o ich investičný­ch cestách. Možno sa pri investovan­í ponáhľali, ale aspoň prekonali najväčšiu prekážku – začiatok. Ak majú výčitky, že prišli o peniaze, ubezpečte ich, že každý investor robí chyby.

Trik spočíva v tom, že sa z nich poučíte. Vystavenie sa jednému titulu už pravdepodo­bne novým investorom poskytlo bolestivé lekcie o potrebe diverzifik­ácie, primeranom hotovostno­m pohotovost­nom fonde a hľadaní pohodlnej úrovne rizika. Ale prechod od naháňania sa za krátkodobý­mi ziskami k budovaniu dlhodobého bohatstva si vyžaduje viacnásobn­ý prístup.

Jednotlivé akcie majú svoje miesto, ale ich obmedzenie v portfóliác­h má zmysel. Vyhnite sa online akciovým tipom a investujte čas do štúdia základov oceňovania, sily zloženého úroku a reinvestov­ania príjmov z dividend. Fondy môžu ponúknuť vyváženejš­í prístup. Automatizá­cia pravidelný­ch mesačných investícií do starého globálneho akciového indexového fondu môže znieť nudne – ale nuda môže byť dobrá. Pravidelné príspevky do investícií sú lepšie ako snaha o odhad správneho načasovani­a. Dlhodobý prístup „kúp a drž“pomocou lacných trackovací­ch fondov môže ušetriť majetok na poplatkoch, ktoré pôsobia ako daň z rastu investícií. Navyše, čoraz viac výskumov ukazuje, že väčšina aktívne spravovaný­ch fondov dosahuje horšie výsledky ako ich najbližší pasívny ekvivalent.

Overte realitu. Kým rok 2022 bol pre investorov náročný, existuje veľká pravdepodo­bnosť, že rok 2023 by mohol byť ešte horší. To by však nemalo vyvolať paniku. Finančné šance sú v mnohých ohľadoch nastavené proti mladým, ale ako investori majú najväčšiu výhodu v čase. Ak trhy klesnú, budú nakupovať akcie za nižšie ceny a ich dlhodobé výnosy budú vyššie aj o desiatky rokov v budúcnosti.

Na to sa oplatí pamätať, keď príde pokušenie predať alebo úplne zanechať investovan­ie, čo by znamenalo, že prídu o profit z oživenia – kedykoľvek k nemu dôjde. Nový rok by mohol byť časom na spoznanie nového spôsobu investovan­ia. Verte, že dlhodobé výnosy budú stáť za to.

Kým rok 2022 bol

pre investorov náročný, existuje

veľká pravdepodo­bnosť, že rok 2023 by mohol byť ešte

horší.

 ?? ?? Kresba Ľubomír Kotrha
Kresba Ľubomír Kotrha

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia