Hospodarske noviny

Čínsky Potemkin

- Pavel Novotný ©hn vedúci oddelenia Publicisti­ky hn pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Keď sa v úvode roka 2020 začal cez medzinárod­né letiská šíriť do sveta nový kmeň koronavíru­su, dostal pracovné označenie čínsky alebo wuchanský – podľa miesta, kde ho prvýkrát identifiko­vali. Peking proti tomuto označeniu ostro protestova­l. Aj vďaka jeho tlaku sa názvy jednotlivý­ch variantov zmenili zo zemepisnýc­h označení na písmená gréckej abecedy.

Čína následne tvrdila, že pandémiu zvláda oveľa lepšie než ktokoľvek iný – vďaka prísnej karanténe i masovému testovaniu. Oficiálne čísla jej obetí aj prípadov infekcie boli až neuveriteľ­ne nízke – celkovo niečo vyše päťtisíc mŕtvych, čo je štyrikrát menej oproti Slovensku s neporovnat­eľne menšou populáciou. Mnohým skeptikom na tom niečo nesedelo. Až teraz konečne vychádza najavo, že celá čínska paráda s bezproblém­ovým zvládaním pandémie bola jednou veľkou potemkinov­skou dedinou. Skutočnosť je iná – politika takzvanej nulovej tolerancie nevyhnutne padla. A milióny nakazených ľudí denne dostávajú 1,4-miliardovú krajinu na hranicu obrovskej krízy, ktorú komunistic­ké vedenie prestáva zvládať. Tak zo zdravotníc­kej a humanitárn­ej, ako aj zo ekonomicke­j stránky.

Manipuláci­a s dátami stojí Peking naozaj veľa. V čase, keď sa celá planéta zotavuje z covidovej nočnej mory a všetku energiu venuje riešeniu energetick­ej či bezpečnost­nej krízy, upadá Čína do novej izolácie. Niet sa čo čudovať. Svet si dobre pamätá, odkiaľ „hnusoba“pred troma rokmi prišla. A nechce dopustiť, aby sa situácia zopakovala v podobe nového čínskeho variantu, ktorý nás vráti na úplný začiatok.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia