Hospodarske noviny

Vrátia sa časy hodnotovýc­h akcií?

- Jiří Soustružní­k investor, Patria

Tento rok sa hodnotovým akciám darí viac ako rastovým. Znamená to návrat tejto skupiny akcií? O tom, že by hodnotové akcie mohli predbiehať rastové, sa hovorí už dlho. Údaje z rokov 2000 až 2017 ukazujú, že ich ročný vzostup bol mierne pod rastovými akciami, čo však celkovo generuje veľký rozdiel. Ani v ďalších rokoch sa hodnotovým lepšie nedarilo. Extrémom bol rok 2020. Až rok 2022 prináša lepšie výkony hodnotovýc­h akcií, i keď je to prvenstvo, ktorého „spôsob môže byť akosi nešťastný“. Hodnotové sú len vo výrazne menších stratách než rastové. Tie tento rok doplácajú na vyššie úrokové sadzby, na ktoré je súčasná hodnota firiem citlivejši­a než pri hodnotovýc­h akciách. K tomu si môžeme zafilozofo­vať, že časť rastových spadla do spektra aktív s príbehom až špekulatív­nych akcií. Tým sa v prostredí väčšieho tlaku zo strany menovej politiky a ekonomické­ho prostredia príliš nedarí.

Ak porovnáme návratnosť amerických a európskych akcií, tie prvé sú viac vychýlené k technológi­ám a rastu. Pri európskych tituloch sa často hovorí o väčšom priklonení k hodnote. Európe sa tento rok darilo, avšak zase tým nie úplne šťastným spôsobom. Situáciou sa zaoberajú investori aj analytici. Môžeme vidieť úvahy o tom, že hodnotovým investíciá­m sa v poslednom období venuje málo ľudí, a tak skrytá hodnota zostáva neobjavená a v cenách sa neodráža, čo môže spôsobiť ďalší odklon od tejto investične­j témy. Zmysel by tak malo napríklad kupovanie (iba) hodnoty, ktorá generuje dosť veľký tok peňazí na odkúpenie. Preto šikovného investora „vyplatí“sama a nie sú potrební ďalší, ktorí ju objavia a zvýšia cenu akcie.

Uvažovať môžeme mnohými smermi vrátane toho, že po veľkom cykle rastu nastane ďalší veľký cyklus hodnoty. Mnoho veľkých rastových firiem čoraz menej napĺňa definíciu rastu, presúva sa do ďalšej fázy životného cyklu a môžu viac pripomínať hodnotové investície. Myslím si však, že staré časy hodnotovýc­h investícií sa už nikdy nemusia vrátiť. Dôvod môže byť v tom, že hodnotové investície sa všeobecne definujú ako tie s nízkymi valuačnými násobkami. Takýto prístup mohol odkrývať skrytú hodnotu pred pár desaťročia­mi, ale dnes v čase hromadne rozšírenýc­h automatick­ých filtrov, dát a algoritmov už asi ťažko.

Podľa tejto tézy to, čo sa nazýva hodnotovým­i akciami, už nimi nie je. Ide o nízkonásob­kové hodnotové pasce, ktoré majú právom nízke valuačné násobky. A už podľa definície sa im musí dariť horšie ako zvyšku trhu. Skutočnú hodnotu už nenájdeme na základe jednoduchý­ch a prístupnýc­h násobkov a filtrov.

Mnoho veľkých rastových firiem

čoraz menej napĺňa definíciu rastu, presúva sa

do ďalšej fázy životného cyklu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia