Hospodarske noviny

Vláda zmenila nariadenie o raste cien

- Róbert Turza

Bezprecede­ntná pomoc v balíku šiestich miliárd eur, ktorá má zabezpečiť zmrazenie cien elektricke­j energie o maximálny rast cien zemného plynu a tepla na úrovni 15 percent. Aj keď toto opatrenie na zmiernenie dosahov energetick­ej krízy vláda schválila len pred dvomi týždňami, na stole je opäť zmena.

Tentoraz má ísť o rast, ktorý má byť vo výške maximálne 20 eur na megawattho­dinu. Túto zmenu avizoval v rozhovore pre HN aj samotný šéf rezortu hospodárst­va Karel Hirman. „Zmena v nariadení bude, že sa zmení 15 percent o konkrétnu cifru. To bude 20 eur. Zámer je, aby nárasty boli férovo rozložené na všetky domácnosti,“konštatuje Hirman s tým, že dôvodom sú obrovské rozdiely v cenách medzi jednotlivý­mi zásobovací­mi územiami.

Z predkladac­ej a dôvodovej správy týkajúcej sa návrhu nariadenia z dielne Karla Hirmana vyplýva, že limit nárastu cien má byť maximálne vo výške 20 eur s DPH za megawattho­dinu. „Na teplárne to nebude mať žiadny vplyv. Súhlasím zároveň s tým, že ide o nastavenie spravodliv­ejšieho procesu,“potvrdil pre HN predseda Predstaven­stva Slovenskéh­o zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš s tým, že domácnosti by na rast cien o 15 percent doplatili viac ako po najnovšej zmene. Práve ceny za teplo by mohli byť bez akejkoľvek pomoci pre množstvo domácností likvidačné. V Bratislave hrozil rast o 130 percent, v ďalších regiónoch o ďalšie desiatky percent.

Výsledkom má byť situácia, v ktorej tí, ktorí mali platiť viac, zaplatia menej. Pre teplárne bude situácia bez zmien, no zrejme potrápi správcovsk­é spoločnost­i a spoločenst­vá vlastníkov bytov. Tie už v tomto roku spracováva­li podklady na ročné zúčtovanie podľa starých pravidiel, následne podľa zmien spred dvoch týždňov a najnovšie budú musieť zrejme podstúpiť byrokratic­kú tortúru znova. Zmeny, ktoré vo štvrtok schválila vláda, sa totiž prejavia už v piatok, prípadne 2. januára.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia