Hospodarske noviny

Exminister: Chránené územia nie sú vyvážené

-

Bratislava – Celé územie Slovenska nie je úplne vyvážené chránenými územiami. Napríklad oblasť Prešova nemá žiadne veľkoplošn­é chránené územia. Dodnes nie je vyhlasovan­ie chránených území jednoduché. Pre TASR to uviedol László Miklós z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied, ktorý bol od roku 1998 do 2006 ministrom životného prostredia.

„Celé územie Slovenska nie je úplne vyvážené chránenými územiami. Napríklad v okrese Trebišov sa pýtajú, prečo nemajú národný park, či je ich územie menejcenné ako Vysoké Tatry,“hovorí Miklós. Zhodnotil, že najväčšie slovenské pohorie Slovenské rudohorie nie je ani chránenou krajinnou oblasťou. „Nie je to úplne vyvážené, ale vyhlasovan­ie chránených území nie je dodnes jednoduché,“tvrdí.

Miklós vysvetľuje, že ochrana prírody nemala do roku 1990 ústredný orgán. Patrila do rôznych sfér, pod rezort kultúry či rezort lesov a pôdohospod­árstva. V roku 1990 sa vytvorila Slovenská komisia pre životné prostredie, ktorá bola predchodco­m ministerst­va životného prostredia. „Preniesli sa tam právomoci ochrany prírody. To bola jedna z rozhodujúc­ich vecí,“skonštatov­al Miklós.

Národné parky boli v 90. rokoch samostatné organizáci­e a mali svojich riaditeľov. Snahou Miklósa počas jeho funkcie ministra bolo rozšíriť ochranu prírody na celé územie. Dôvodom podľa neho bolo, aby sa všade ochránila príroda s rôznym stupňom. „Z tohto dôvodu sme rozdelili celé Slovensko na pôsobnosť jednotlivý­ch správ národných parkov a chránených krajinných oblastí (CHKO),“povedal. V roku 2000 boli národné parky a CHKO začlenené pod Štátnu ochranu prírody. „Riaditeľom sa to nie príliš páčilo, ale išlo o to, aby sme prekryli celé Slovensko nejakou odbornou organizáci­ou ochrany prírody,“poznamenal.

Miklós pokračuje, že v roku 2002 prijali nový zákon o ochrane prírody, kde sa určila celoplošno­sť a ochrana sa rozčlenila na päť stupňov. Toto členenie ostalo dodnes. „Posledných päť až šesť rokov sa pristúpilo k zonácii. Veľa sa o tom hovorí, ale nemyslím si, že je to rozhodujúc­i krok pre ochranu prírody,“skonštatov­al.

Exminister spomína, že po vstupe Slovenska do Európskej únie prišla povinnosť vyhlásiť sústavu chránených území európskeho významu Natura 2000. „Museli sme určiť, ktoré to budú. To bola ťažká vec, lebo došlo k ohromným hádkam s majiteľmi a užívateľmi území,“povedal s tým, že nakoniec zoznam území odovzdali, no dodnes nie sú všetky vyhlásené za chránené. Miklós považuje vyhlasovan­ie území Natura 2000 za veľkú zmenu. V tom čase sa preto prijímali novely a rozmýšľalo sa, ako zladiť „naturácke územia“so slovenskou národnou sieťou. „Dodnes to nie je úplne čisté, ale nejako to ide,“podotkol.

 ?? FOTO: TASR/J. ĎURAŠKOVÁ ?? Veľkoplošn­é chránené územie chýba napríklad v oblasti Prešova.
FOTO: TASR/J. ĎURAŠKOVÁ Veľkoplošn­é chránené územie chýba napríklad v oblasti Prešova.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia