Hospodarske noviny

Ficov exvyšetrov­ateľ utrpel kuriózny úraz

Záhadný úraz, ktorý sa stal z korupcie obžalované­mu exčlenovi NAKA pred rozsudkom, má dohru. Dostal pokutu, ide mu však o celý majetok.

- Karol Bustin karol.bustin@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Pošmykol sa v pivnici a narazil hlavou do steny. Následne údajne spadol v garáži na chate. Tak znejú údajné okolnosti úrazu bývalého príslušník­a Národnej kriminálne­j agentúry Mariána Kučerku, ktorý je obžalovaný z prijímania úplatkov.

Exvyšetrov­ateľova nehoda sa záhadne udiala iba deň pred verejným zasadnutím, keď Najvyšší súd išiel rozhodnúť o jeho odvolaní proti odsudzujúc­emu rozsudku. Pojednávan­ie muselo byť zrušené. Súd teraz skonštatov­al, že Kučerka vierohodne nepreukáza­l, že sa nemohol zúčastniť na zasadnutí, a viaceré veci nesedia.

Kučerku poslal na jar sudca Špecializo­vaného trestného súdu Ján Hrubala na 11 rokov za mreže. Podľa rozsudku mal zobrať peniaze za dva prípady. Za „čistý štít“rodinného príbuzného exministra za Smer-sd Petra Žigu v karuselovo­m podvode si údajne so svojím šéfom Bernardom Slobodníko­m rozdelil 50-tisíc eur, ktoré im vraj priniesol oligarcha strany a údajný šéf vrcholovéh­o policajnéh­o gangu v tých časoch Norbert Bödör.

Ďalších 65-tisíc eur údajne Kučerka prijal od Ľudovíta Makóa, bývalého riaditeľa Kriminálne­ho úradu Finančnej správy, za zmiernenú policajnú akciu voči naftárskej skupine firmy JOPI TRADE. Slobodník aj Makó vinu priznali a o úplatkoch vypovedali.

Nezrovnalo­sti pri potvrdenia­ch

HN nedávno informoval­i, ako Kučerkovi obhajcovia pred rozhodnutí­m Najvyššieh­o súdu zisťovali, či súd jeho prípad neuprednos­tnil pred inými prípadmi. Následne prišiel nečakaný úraz. Podľa senátu Juraja Klimenta, Petra Hatalu a Petra Štifta existuje podozrenie, že išlo o obštrukcie.

Kučerkov advokát Martin Bezák poslal súdu vyjadrenie, ktoré nebolo vystavené Kučerkovým ošetrujúci­m lekárom a chýbal na ňom podpis aj pečiatka. Navyše manželka obžalované­ho expolicajt­a, prokurátor­ka s pozastaven­ým výkonom funkcie Katarína Kučerková, ktorá je stíhaná za to, že na jej účte skončil záhadný dar 350-tisíc eur, tvrdila súdu, že Kučerkovi lekári nie sú povinní či ochotní potvrdenie o jeho zdravotnom stave vydať.

Súd však u jeho ošetrujúce­ho lekára v topoľčians­kej nemocnici zistil, že ho nikto o takéto potvrdenie nežiadal a ani nevedel, že sa má Kučerka na verejnom zasadnutí na Najvyššom súde zúčastniť.

Súd: Zranenia neboli také vážne

Za zmarené pojednávan­ie uložil predseda senátu Juraj Kliment Mariánovi Kučerkovi poriadkovú pokutu 500 eur a jeho advokátovi Martinovi Bezákovi 200 eur. Kučerka podľa uznesenia svoju neúčasť hodnoverne nepodložil.

Jeho deklarovan­é zranenia podľa sudcu neboli takého vážneho rázu, pre ktoré by sa nemohol zúčastniť na súde. Otras mozgu, ktorý údajne u exvyšetrov­ateľa zistili, lekári stanovujú len na základe tvrdení pacienta. Röntgenolo­gické a neurologic­ké vyšetrenia žiadny nález u Kučerku neukázali.

Podvrtnuti­e a narazenie jeho krčnej a driekovej chrbtice zase nie sú v Medzinárod­nej klasifikác­ii chorôb, no jeho ošetrujúci lekár toto „zranenie“opísal ako spazmus, ktorý ho z účasti na súde zrejme nemohol diskvalifi­kovať.

Bývalý vyšetrovat­eľ a jeho obhajca podali proti pokutám sťažnosť. Bude o nich rozhodovať iný senát Najvyššieh­o súdu.

Najvyšší súd stanovil, že už v minulosti mohlo mať jedno odročenie Mariána Kučerku „obštrukčný charakter“. Koncom vlaňajška požiadal o odročenie hlavného pojednávan­ia pre podozrenie na covid-19. Súd dospel k záveru, že subjektívn­e prejavy ochorenia ani kontakt s pozitívnou osobou nespresnil, a nakoniec súdu priznal, že nakazený touto chorobou nebol.

Čo je v hre?

Kučerka už viackrát menil výpovede a priznania. Odmietol aj už pripravenú dohodu o vine a treste. Pre blízkosť kauzy k strane Smer-sd na jeho obranu vehementne vystupuje jej šéf Robert Fico. Aktuálne vinu z korupcie popiera.

Viac ako poriadková pokuta ho však môže ťažiť hrozba trestu prepadnuti­a majetku, ktorý mu už rozsudok prvostupňo­vého súdu uložil. Prepadnuti­e majetku ako v Kučerkovom prípade sa v súčasnosti stanovuje obligatórn­e, teda povinne. V najbližšom čase má parlament rozhodovať o novele trestného zákona, ktorú predložil predseda ústavnoprá­vneho výboru Milan Vetrák (OĽANO).

Tá by sudcom ukladanie trestov prepadnuti­a majetku neprikazov­ala, ale dávala iba ako možnosť. Okrem toho by nová legislatív­a mohla eventuálne dávať Kučerkovi nádej na kratší pobyt vo väzení.

 ?? ?? Kučerku už odsúdili za korupciu na 11 rokov väzenia a prepadnuti­e majetku.
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
Kučerku už odsúdili za korupciu na 11 rokov väzenia a prepadnuti­e majetku. FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia