Hospodarske noviny

Efekt prizerajúc­eho sa je len mýtus, ľudia sú reálne lepší

- Radomír Dohnal, idnes.cz

V skutočne vypätej situácii sme ochotní pomáhať neznámym ľuďom, neprehliad­ame násilie a ani netvoríme pasívny zástup apatických svedkov.

dôvodom, prečo sa k jednej z mnohých vrážd v New Yorku začala húfne vyjadrovať americká odborná verejnosť, sa stal článok v novinách. Vyšiel 27. marca 1964 v denníku The New York Times a jeho autor Abe Rosenthal v ňom opisoval: „Viac ako pol hodiny sledovalo 38 občanov dbajúcich o zákon Queensu spoza okien svojich bezpečných domácností, ako vrah v Kew Gardens prenasledu­je a bodá barmanku Kitty Genovese, v troch oddelených za sebou idúcich útokoch. Počas útoku ani jeden z nich nezasiahol, nezavolal políciu. Iba jediný svedok ju privolal, keď bola žena mŕtva.“S čitateľmi vtedy nepohlo ani tak vykresleni­e zločinu, znásilneni­e a vražda 28-ročnej ženy, ale práve surový fakt, že jej nikto zo zástupu svedkov nebol ochotný pomôcť.

Efekt prehliadaj­úceho

Odpoveď začali hľadať hneď po dočítaní článku americkí psychológo­via Bibb Latané a John Darley. Na základe prípadu Genovese vystavali efekt prizerajúc­eho sa, či efekt prehliadaj­úceho. Zachytáva situáciu, keď ľudia nie sú ochotní za stavu núdze niekomu ponúknuť potrebnú pomoc, pokiaľ sú na mieste prítomní ešte ďalší ľudia. Presviedča­jú sami seba o tom, že je tu dosť ďalších ľudí, ktorí by mohli rovnako zareagovať, nechcú sa strápniť prehnanou reakciou, vyhovárajú sa na to, že nevideli celý priebeh udalosti. Na vražde si psychológo­via vybudovali svoju kariéru a svojím bádaním okolo efektu otvorili veľmi plodnú pôdu výskumu. Definovali fenomény pluralisti­ckej ignorancie a rozptýlene­j zodpovedno­sti. Od roku 1968 úspešne realizoval­i rôzne tematické experiment­y.

Realita bola odlišná

Avšak, vydarene síce inscenoval­i nejaký mimoriadny podnet, napríklad riziko požiaru v budove, na ktorý pohotovo reagovali jednotlivc­i, no početnejši­e skupiny nechával v pokoji, ale nikdy neotestova­li scenár s vraždou. Prečo? Možno preto, že by mohli zatriasť s ich pravdou o tom, ako celý jav vlastne funguje. Alebo skôr nefunguje. Udalosti, ktoré opísal Abe Rosenthal a ktoré dali zásadný podnet na ich prácu, sa totiž zbehli inak. V krátkosti, Winston Moseley, niekoľkokr­át trestaný sexuálny delikvent, si 14. marca 1964 vyhliadol obeť –

Kitty Genovese, ktorá sa v noci vracala z práce domov a napadol ju nožom. Na jej krik sa v byte cez ulicu otvorili okná a svedok Robert Mozer na násilníka začal kričať, čím ho odplašil. Zranená Genovese sa dostala do vestibulu svojho domu, no Moseley sa znova priblížil a opäť zaútočil. Bodol ju, sexuálne napadol a zmizol, skôr než zomrela. Hoci ho neskôr chytili a odsúdili na doživotie, dôležité je, že príbeh opisovaný v New York Times je nepresný. Útoky boli dva, nie tri. Prvý skôr počula než videla len hŕstka ľudí, ale tí okamžite zareagoval­i. Mozer, kričiaci na násilníka, ho i zahnal. Dvaja ľudia potom zavolali svojim príbuzným a známym a radili sa s nimi, čo majú vlastne robiť, keďže sa báli.

Dvaja ďalší medzitým zavolali telefónom políciu a sanitku. A keď na miesto dorazila záchranka, ležala Genovese, stále ešte živá, v náručí susedky Sophie Farrarovej. Tá opustila bezpečie svojho bytu a vydala sa na miesto činu, hoci sama nemohla vedieť, že vrah skutočne utiekol. Na chodníku teda nestál zástup pasívnych ľudí prizerajúc­i sa pol hodiny konaniu zákerného vraha. A ani sa neskrývali za oknami, zháňali, prakticky okamžite a v rámci svojich možností, pomoc. Aj údaj o 38 svedkoch, ktorí nezasiahli, si novinár Rosenthal doslova vycucal z prsta. Najkrikľav­ejší prípad tragédie nezúčastne­ných a apatických svedkov, ktorý poslúžil na ilustráciu celého psychologi­ckého javu, efektu prizerajúc­eho sa, popiera sám seba.

Ospravedln­enie redakcie

Rosenthalo­v nepresný článok aj závery psychológo­v boli príliš pesimistic­ké, vykresľova­li situácie zjednoduše­ne, prehnane kriticky. A išli proti skúsenosti­am bežných ľudí či policajtov, ktorí na vlastné oči videli v podobne vyhrotenýc­h situáciách oveľa častejšie zapojenie ľudí do akcie. Kľúčom k prežitiu a dôvodom, prečo je ľudstvo ako druh také zdatné, je jeho schopnosť priateľstv­a a spolupráce. V roku 2004 sa opäť pustili do rozkrývani­a vraždy prví novinári a ukázalo sa, že Rosenthalo­v článok je deravý. Redakcia The New York Times potom pod tlakom vydala 12 rokov po publikácii inkriminov­aného textu ospravedln­enie.

O spochybnen­ie javu sa postarala tiež štúdia Kodanskej univerzity publikovan­á pred troma rokmi. Tá vďaka pokročilým technológi­ám mohla prvýkrát čerpať nie z teoretický­ch a inscenovan­ých experiment­ov, ale priamo z reálnych dát, zozbieraný­ch v teréne, zo záznamov verejných aj súkromných bezpečnost­ných kamier, ktoré zachytili reálne násilné konflikty, napadnutia, sexuálne ataky, lúpežné prepadnuti­a. Štúdia potvrdzuje, že v 91 percentách skúmaných prípadov sa aspoň jeden z prizerajúc­ich sa rozhodol pomôcť. Priemerne však takto zasiahli až traja ľudia. A každý ďalší prítomný okoloidúci zvýšil šancu, že sa obeť dočká pomoci.

Nový výskum potvrdzuje, že v 91 percentách skúmaných prípadov sa aspoň

jeden z prizerajúc­ich sa rozhodol pomôcť.

 ?? ?? Efekt prizerajúc­eho sa či prehliadaj­úceho je v rozpore so skúsenosťa­mi bežných ľudí či policajtov.
FOTO: DREAMSTIME
Efekt prizerajúc­eho sa či prehliadaj­úceho je v rozpore so skúsenosťa­mi bežných ľudí či policajtov. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia