Hospodarske noviny

Posledná fotka a koniec. Na Marse ostanú dve sondy NASA

- Idnes.cz/vse

Praha – Posledné slová sondy Insight znejú: „Mám naozaj málo energie, takže to môže byť posledný obrázok, ktorý zvládnem poslať. Nebojte sa o mňa, môj čas tu bol produktívn­y i pokojný. Ak sa mi podarí komunikova­ť so svojím tímom, budem. Ale čoskoro sa už odtiaľto odhlásim. Vďaka, že ste boli so mnou,“priblížili prevádzkov­atelia. Stroj pristál 27. novembra 2018 na okraji planiny Elysium.

Stacionárn­a sonda

Vôbec prvýkrát bolo i zaznamenáv­ané, slúžili na to dva miniatúrne 14-kilogramov­é Cubesaty MARCO A a B (Mars Cube One).

Ich sekundárno­u úlohou bolo preposiela­nie slabého signálu z povrchu planéty na sieť pozemných staníc systému DSN s parabolick­ými anténami, skôr ako sa vzdialili z obežnej dráhy. Pristátie sondy bolo ôsmym úspešným na červenej planéte v réžii NASA. Stacionárn­e laboratóri­um Insight pritom už zhruba dva roky nadsluhova­lo. Pôvodný plán počítal s prácou do roku 2020. Ako z uvedenej skratky vyplýva, úlohou sondy bol prieskum vnútra planéty. Na to využívala dva prístroje.

Jeden so súborom troch citlivých seizmometr­ov SEIS od francúzske­j kozmickej agentúry CNES, ktorý mal zaznamenáv­ať marsotrase­nia. Druhý detektor slúžil na meranie tepelného toku z vnútra Marsu a dodala ho nemecká kozmická agentúra DLR. Je to vibračný vrták s dĺžkou asi 40 centimetro­v. Na sonde je inštalovan­ý i 2,4 metra dlhý manipuláto­r, ktorý opatrne položil komplex seizmometr­ov na povrch a inde zas pridal tepelný detektor, ktorý sa mal zavŕtať asi päť metrov do hĺbky. Pokusy o zavŕtanie do potrebnej hĺbky však tím nakoniec vzdal.

Koniec činnosti?

Sonda tiež zisťovala, polohu rotačnej osy, zaznamenal­a prvý

Hn expert

médiá a stratégie zvuk z Marcu a či sa mení jeho rotácia. To všetko pomohlo vedcom zistiť viac o planetárno­m jadre. Teraz sa sonda lúči, zaprášené solárne panely už nedodávajú dostatok energie, a tak nemôže komunikova­ť.

„Dňa 18. decembra 2022 sonda Insight neodpoveda­la na komunikáci­u zo Zeme. Ako sa očakávalo, výkon modulu už niekoľko mesiacov klesal a predpoklad­á sa, že Insight možno dosiahol koniec svojej činnosti. NASA vyhlási misiu za ukončenú, keď Insight zmešká dve za sebou idúce komunikačn­é okná so sondou na obežnej dráhe Marsu,“vysvetľuje NASA postup.

 ?? ?? Sonda Insight v konfigurác­ii, ako by mala pracovať na povrchu Marsu.
FOTO: NASA
Sonda Insight v konfigurác­ii, ako by mala pracovať na povrchu Marsu. FOTO: NASA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia