Hospodarske noviny

Honda, ktorá čaruje priestorom

- Radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

Aj napriek zdanlivo veľmi kompaktnej veľkosti dokáže model HR-V už dlhé roky prinášať prekvapujú­ci priestor v kabíne.

Radoslav Petrík

prvá generácia sa o slovo prihlásila ešte v roku 1999, keď dnes extrémne populárny segment crossovero­v bol ešte len v plienkach. Druhá generácia o niečo pozdvihla predaje a nadviazať, respektíve prekonať tieto údaje chce aktuálne tretí variant modelu Honda HR-V. Ten sme nedávno otestovali v redakcii a zamerali sa nielen na pohon, ale aj na priestrann­osť, ktorá bola silnou stránkou predchodcu.

A hoci hybridnú sústavu využíva vo veľkom najmä Toyota, na vlnu sa teraz pridáva okrem iných aj Honda. Mimo novej generácie HR-V je totiž výhradne s hybridným ústrojenst­vom E:HEV k dispozícii už i obľúbený rad Civic alebo môžete zvoliť drobca Jazz či SUV menom CR-V. Honda však pristupuje k elektrifik­ovanej technike trošku rozdielne než konkurenti.

Primárne elektromob­il

Takzvané Full Hybridy, teda vozidlá s elektrifik­ovaným pohonom a s absenciou nutnosti nabíjania z externého zdroja, sú z nášho pohľadu ideálnou medzistani­cou na ceste k plnej elektromob­ilite. Teda, v masovejšej forme. Samozrejme, nájdu sa aj ideálni zákazníci pre plug-in hybridy, je to však špecifické vyhotoveni­e, ktoré nemusí vyhovovať každému a nie každý ho vie tiež obstojne využívať.

Nutné je totiž pravidelné nabíjanie, inak nosíte so sebou zbytočnú záťaž v podobe batérie a zvyšujete tak spotrebu. Iné je to v prípade spomínanýc­h Full Hybridov, keď sa o „tvorbu energie“a jej využívanie stará elektronik­a v útrobách. Honda však pristúpila na iný štýl a do svojich modelov namontoval­a hybridnú sústavu, ktorá z vozidiel robí primárne elektromob­ily a spaľovací agregát funguje ako generátor.

Ide o kombináciu 1,5-litrového štvorvalco­vého benzínovéh­o I-VTEC motora a elektromot­ora, ktorým asistuje ešte minibatéri­a s kapacitou 1,08 kwh. Systém dodáva vozidlu výkon 96 kw a krútiaci moment 253 Nm, zatiaľ čo spaľovák ponúka pri šesťtisíc otáčkach výkon na úrovni 79 kw. Do práce sa však výraznejši­e zapája (reálne sa priamo spojí s prednými kolesami) iba pri vysokých tempách alebo veľmi dynamickej jazde. Počas bežných presunov v meste či mimo mesta potom iba generuje energiu v ideálnych „prevádzkov­ých podmienkac­h“a otáčkach, pohon vtedy plynie z elektromot­ora a to znamená veľmi hladké a rýchle rozjazdy či všeobecne reakcie na stlačenie plynu.

Prenos krútiaceho momentu smeruje výhradne na prednú nápravu, čo je trochu škoda, no stabilite či jazdným vlastnosti­am to nijako neškodí. Spojenie obstará CVT prevodovka, ktorá do istej miery simuluje i radenie stupňov, čo môže byť pre nováčika za volantom hybridu vítaný detail. Realita je však taká, že k dispozícii je len jediný prevod a „radenie“je len imitované. Dopomôcť k efektivite pohonu môžete následne v štyroch stupňoch rekuperáci­e pádlami na volante či presunutím voliča do polohy B.

Dynamikou neohúri, spotrebou áno

Zásadná výhoda spôsobu, akým Honda využíva hybridné ústrojenst­vo, je efektivita. Teda, aby sme boli presní, efektivita v meste či na okreskách. Na diaľnici už totiž funguje väčšinu času ako primárny zdroj pohonu spaľovací motor a okrem vyššieho hluku sa to prejaví aj na číslach apetítu – v priemere si počas jazdy 130 km/h rýchlosťou odpije na diaľničnýc­h úsekoch aj 7,5 až 8,5 litra.

Iná pesnička je to v spomínanej mestskej džungli, kde viete úplne bezproblém­ovo a bez brzdenia okolitej premávky jazdiť komfortne za približne päť litrov, mimo mesta dokážete odpíjanie z nádrže znížiť aj na hodnoty hlboko pod päť litrov. Priemer sa u nás držal v okolí 5,5 litra na sto kilometrov, v kombinácii všetkých druhov trás (preferenci­a mesta/okresiek).

Jazdná dynamika pritom zásadne nesklame, no pri Honde HR-V netreba očakávať žiadneho športovca. Deklaruje to i papierový údaj zrýchlenia na stovku za 10,6 sekundy, teda rovnako ako pri predchodco­vi. Zbesilá športovejš­ie orientovan­á jazda však so sebou prináša aj vedľajší efekt, a to zvýšený hluk od motora, ktorý je nútený pracovať vo vyšších otáčkach. Radšej sa teda držte mimo diaľnic a športové vyžitie si nasmerujte inde.

Agresivite za volantom nepraje ani podvozok, ktorý je ladený skôr na komfortnú (i keď tuhšiu) stránku, a hoci prehnané náklony v zákrutách neprichádz­ajú, športovosť od štandardné­ho zavesenia kolies (vpredu vzpery Mcpherson a vzadu náprava s torznou priečkou) nevyžadujt­e. Nerovnosti tlmičom nerobia problémy, prejazd cez rozbitú cestu sa neprejavuj­e ani na pazvukoch v kabíne, občasný výlet mimo cesty potom podporí celkom slušná svetlá výška (188 mm) a tiež pomerne rozumne zvolené obutie 18-palcových kolies.

Priestrann­osť sa podvolila hybridu

Honda HR-V bola v minulej generácii označovaná doslova za priestorov­ého kúzelníka. Z pomerne kompaktne pôsobiacej a aj číselne rozmerovo umiernenej karosérie totiž dokázala „vyžmýkať“miesto do poslednej kvapky. Pokojne preto mohla fungovať v rodine, hybridný variant novej generácie sa však odrazil na veľkosti kufra. Ten medzigener­ačne prišiel o 129 litrov a k dispozícii je tak po novom, hoci stále slušných a dobre využiteľný­ch, 319 litrov (oproti 470 litrom). Trochu lacno a „prvoplánov­o“pôsobí látkové plato v kufri – teda skôr pod zadným oknom, kde je ukotvené.

Prínosom Hondy už v základe je v rámci praktickos­ti možnosť sklopiť sedadlá, takzvané Magic Seats, nielen do vodorovnej polohy s dnom kufra, ale sklopiť sa dá v prípade potreby aj výhradne sedák, keď vznikne na mieste zadných sedadiel úložný priestor na prevoz odlišne tvarovanýc­h predmetov.

Potešujúci­m, priam až kráľovským je však priestor na zadných sedadlách, kde sa bez problémov usadí dvojica i vyše 180 centimetro­v vysokých cestujúcic­h. Traja už by tu skutočne nevedeli počas cestovania fungovať, a to primárne kvôli šírke, no dvojica zvládne aj dlhšie trasy úplne komfortne s bohatou priestorov­ou rezervou.

Ani vpredu potom nie je núdza o vzdušnosť kabíny. A poteší tiež elegantne riešená palubná doska.

HR-V ide cestou konzervatí­vnosti, a tak netreba očakávať žiadne dizajnové výstrelky. Architektú­ra vychádza z modelu Jazz, hoci s niekoľkými novými riešeniami – zaujímavos­ťou, ktorú spomenieme, je napríklad nastavovan­ie prúdenia vzduchu na výduchoch. Čo mimoriadne oceňujeme, je potom kvalita spracovani­a a použitých materiálov, ktorými sa novinka približuje dokonca aj k prémii. Nehovoriac o hutnom zatváraní dvier, i keď na pohľad mimoriadne masívne nepôsobia. Ani v časoch prehnanej digitalizá­cie nestratila HR-V svoju tvár a ponechala používateľ­om klasické ovládanie klimatizác­ie na samostatno­m nedotykovo­m paneli, zaujímavos­ťou je možnosť nastavenia typu, respektíve smerovania prúdenia priamo na výduchoch. Deväťpalco­vý displej infotainme­ntu sa môže pýšiť rýchlymi odozvami na dotyky či lepším grafickým spracovaní­m, než to bolo pri starších modeloch.

Ľahké rozhodovan­ie

Záujemca sa pri konfigurác­ii zas tak veľmi trápiť nebude. Na výber je len testovaný kus, teda E:HEV variant pohonu, výbavy následne pozostávaj­ú z troch možností – slušne nabitá Elegance (zhruba 28-tisíc eur), Advance (zhruba 31-tisíc eur) a Andvance Style (zhruba 33-tisíc eur), keď dostanete napríklad aj prisvecova­nie do zákrut.

 ?? ?? Dizajn exteriéru následne odkazuje na prvú generáciu modelu HR-V, prináša však celý rad moderných zlepšení. LED svetlomety máte mimochodom už v základe.
FOTO: AUTOR
Dizajn exteriéru následne odkazuje na prvú generáciu modelu HR-V, prináša však celý rad moderných zlepšení. LED svetlomety máte mimochodom už v základe. FOTO: AUTOR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia