Hospodarske noviny

Nabíjanie drahšie ako benzín? Podpora e-áut v Nórsku klesá

- Topspeed.sk

Bratislava – Škrtajú im jednu výhodu za druhou a najnovšie chceli (aj keď neúspešne) zmeniť ceny elektricke­j energie tak, že nabíjanie by sa už v porovnaní s fosílnymi palivami vôbec neoplatilo. Ide o elektromob­ily v Nórsku, ktoré zažili obrovský boom, no teraz ich čaká čoraz ťažšie obdobie.

Dôležitú úlohu zohráva energetick­á kríza, ktorá zamiešala karty a nabúrala plány s prechodom na výhradne batériovo-elektrickú dopravu v mnohých krajinách EÚ. Nabíjanie áut totiž zdražuje naprieč celou Európou a môže vo výraznej miere ovplyvniť predaje plne elektrický­ch áut, ale aj tých plug-in hybridných. Ak by sme pritom mali vybrať jednu krajinu, kde si koniec áut so spaľovacím­i motormi všimnú potenciáln­e najmenej, istotne by voľba padla práve na Nórsko, kde je zástup elektromob­ilov skutočne obrovský.

Už dnes tu totiž tvoria viac ako 81 percent registráci­í nových áut práve elektricky poháňané modely, ide o čerstvé číslo za november tohto roka. Nóri pritom v posledných rokoch usilovne pracovali na zelenej politike všemožne podporujúc­ej elektromob­ilitu najrôznejš­ími dotáciami, stimulmi či benefitmi, zvýhodňujú­cimi majiteľov e-áut. S tým je však, zdá sa, aspoň nateraz koniec a nová nastupujúc­a realita sa majiteľom áut na baterky istotne nepáči.

Ceny elektriny mimo normálu

Nórski motoristi sa v decembri dozvedeli správu, ktorá má od vianočného darčeka poriadne ďaleko a určite majiteľov elektromob­ilov nepoteší. „Elektrický šok“im spôsobil konkrétne plán mestskej samosprávy v Osle: chcela výrazne zdvihnúť náklady na dobíjanie na mestských nabíjacích staniciach.

Zvýšenie sadzieb malo nastať podľa plánu nasledovne: z 28 nórskych korún, čo je v prepočte zhruba 2,66 eura, by to bolo 49 nórskych korún, a teda až 4,66 eura za hodinu za nabíjanie počas dňa. Počas noci by sa sadzba zvýšila z 13 nórskych korún (1,24 eura) na 39 nórskych korún, čo je v prepočte 3,71 eura za hodinu nabíjania.

Reakcie na takéto zmeny na seba nenechali dlho čakať. Národná asociácia elektrický­ch vozidiel rovno skonštatov­ala, že za takýchto okolností už nemôže ľuďom v Osle odporúčať, aby si kupovali elektromob­il. „V niektorých prípadoch môže byť nabíjanie elektromob­ilu dvakrát drahšie ako tankovanie znečisťujú­ceho fosílneho paliva,“uviedla pre portál Finansavis­en Christina Bu, generálna tajomníčka nórskej elektromob­ilovej organizáci­e združujúce­j viac ako stotisíc vodičov elektrický­ch áut. Za zdraženie kritizoval­a mestskú vládu v Osle.

Tá reagovala, že drahé ceny nabíjania nezavádzaj­ú navždy, má ísť len o dočasné opatrenie. „Väčšina v mestskom zastupiteľ­stve rozhodla, že ceny nabíjania porastú,“uviedla Sirin Stav, miestna politička venujúca sa v Osle práve témam dopravy a životného prostredia za stranu Zelených. „Chápem, že to pre niektorých prišlo náhle, ale ceny nabíjania sa opäť znížia, a to čo najrýchlej­šie v nadväznost­i na to, ako klesnú ceny elektriny,“uzatvorila.

Benefity, ktoré už postupne miznú

Aj napriek týmto slovám však boli nórski politici nútení reagovať na situáciu. Zdraženie museli odložiť a v Osle sa dočasne vrátili k pôvodným cenám nabíjania, kým od nového roka neprepracu­jú návrh sadzieb tak, aby dynamickej­šie reagoval na aktuálne ceny elektriny za kilowattho­dinu namiesto vysokých fixných sadzieb.

Nórski politici zavádzali v priebehu rokov množstvo umelých stimulov pre zatraktívn­enie elektromob­ilov pre občanov, no tie teraz pomerne rýchlo miznú. Pôvodne boli pritom politickou prioritou na štátnej i regionálne­j úrovni. Nóri sa snažili – ako národ významne sa podieľajúc­i na produkcii ropy a plynu – citeľne bojovať s emisiami v iných oblastiach. V krajine si preto dávali dôsledne záležať na tom, aby náklady spojené s elektrický­mi automobilm­i boli oveľa nižšie ako alternatív­y využívajúc­e klasické fosílne palivá na pohon.

Majitelia elektrický­ch áut v Nórsku za ne pôvodne nemuseli platiť žiadne cestné mýto, uvoľnení boli taktiež od dane z predaja a mohli voľne využívať vyhradené jazdné pruhy, ktoré sú bežne prístupné len pre MHD alebo taxíky. Išlo o výrazné benefity, ktoré mnohých motivovali ku kúpe bezemisnéh­o vozidla, čo sa odrazilo na uvádzaných číslach podielu na registráci­ách.

Parkovanie a nabíjanie bolo mimochodom tiež v minulosti často bezplatné. Vzhľadom na aktuálnu situáciu a hroziace vysoké sadzby za nabíjanie sú však tieto benefity pre mnohých vlastne už nepodstatn­é a ak by sa pristúpilo k navrhovaný­m sadzbám, užívanie e-áut by sa mohlo predražiť.

 ?? ?? Zdraženie nabíjania nateraz v Osle odložili, budúci rok sa však zvýšeniu cien budú venovať.
FOTO: TASR/AP
Zdraženie nabíjania nateraz v Osle odložili, budúci rok sa však zvýšeniu cien budú venovať. FOTO: TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia