Hospodarske noviny

Inšpirujte sa top smartfónmi roka

- Alzbeta.gavendova@mafraslova­kia.sk

Prečítajte si, čo vám ponúka créme de la créme z oblasti smartfónov. Výber je bohatý, množstvo výrobcov tento rok ukázalo fantastick­é produkty.

Alžbeta Harry Gavendová

Vytvoriť smartfón, ktorý je naozaj unikátny, a prinútiť ľudí, aby si ho kúpili, je čoraz ťažšie. Vývoj totiž ide síce stále vpred, no medziročné zmeny na nových zariadenia­ch už nebývajú také výrazné. Aktuálne sa došlo do bodu, keď smartfóny spĺňajú veľké množstvo požiadavie­k, ktoré na ne máme, a odvetvie im zatiaľ neponúka nič násobne lepšie. Ľudia tak už aj v 500- či 600-eurovom smartfóne majú skvelý výkon, výborné fotoaparát­y a telefón im pritom vydrží celý náročný deň fungovania. Príkladom sú i tohtoročné top telefóny, ktoré sú síce vynikajúce, no pravdepodo­bne pri čítaní nasledujúc­ich riadkov neodpadnet­e od prekvapeni­a. V každom prípade, ak chcete pre seba to najlepšie, siahnite po jednom z týchto kúskov.

Samsung sa minulý rok rozhodol, že svoju legendárnu sériu note s perom v útrobách pochová. je to však napokon len polovičná pravda, pretože séria note skutočne už viac neuzrela svetlo sveta, avšak prišiel jej nástupca v sérii Galaxy S. pero S pen tak jednoducho dostal do výbavy najvyspele­jší kúsok s označením Samsung Galaxy S22 ultra. tento takzvaný manažérsky telefón so stylusom skutočne dokázal prirásť k srdcu nejednému používateľ­ovi, pretože kto si raz zvykne na písanie poznámok či na upravovani­e fotiek pomocou pera, už sa toho nechce len tak vzdať. Skvelou správou je, že napriek šachte na pero neutrpela kapacita batérie. Smartfón okrem stylusu S pen prináša skvelý výkon, výborný fotoaparát a naozaj slušnú výdrž na jedno nabitie. Zachoval si jedinečné hranaté tvary, no nie všetkým bude vyhovovať jeho úctyhodná veľkosť a hmotnosť 228. i keď, stále je o 12 gramov ľahší ako iphone 14 pro max. Smartfón Samsung Galaxy S22 ultra kúpite od 1 249 eur.

Spoločnosť Vivo nie je v našich končinách najznámejš­ia, avšak globálne tvorí vo svete piateho najväčšieh­o predajcu telefónov. je súčasťou obrieho konglomerá­tu bbk electronic­s, ktorý má pod sebou také giganty ako oppo či oneplus. práve Vivo si získalo slušnú pozornosť so smartfónom X80 pro, ktorý je jej vlajkovou loďou. poteší vás naozaj vyspelou výbavou a skvelým fotoaparát­om, pričom všetkému sekunduje výborný výkon. Hoci vnútri nie je úplne najnovší procesor Snapdragon 8+ Gen 1, ale iba jeho staršia verzia bez prívlastku „+“, stále ponúka veľmi dobrý výkon. ak vás nudia zabehnuté značky, chcete vyskúšať niečo exotickejš­ie a zároveň sa chcete odlíšiť od ponuky telefónov, ktoré sú na trhu, práve Vivo môže byť dobrou voľbou. na zadnej strane je fotoaparát s rozlíšením 50 mp, ktorý je osadený v zaujímavom „ostrovčeku“, vďaka ktorému sme boli počas testovania neprehliad­nuteľní. nachádza sa v ňom aj veľmi dobrý periskopic­ký fotoaparát na približova­nie záberov. cena tohto smartfónu je okolo 1 100 eur.

apple tento rok rozlíšil modely s označením pro a „nepro“. totiž, len dvojica zariadení iphone 14 pro a pro max má v sebe najnovší čip a zároveň aj jeden fotoaparát na zadnej strane navyše. ide o teleobjekt­ív, teda vďaka nemu si môžete priblížiť záber. okrem toho, iphony 14 pro a pro max obsahujú aj zmenu vo výreze v displeji. už tu nie je typický hranatý výrez, ale je tu dynamický ostrovček, teda oválny výrez, v ktorom sú ukryté snímače aj predný fotoaparát. podľa toho tiež môžete od seba odlíšiť vybavenejš­ie modely. celkovo, ak máte chuť na fantastick­ý smartfón a nemáte hlboko do vrecka, iphone 14 pro a 14 pro max sú výbornými voľbami. ponúkajú bezkonkure­nčný výkon a video, skvelé fotky a v prípade 14 pro max získate aj azda najlepšiu výdrž v oblasti vlajkových lodí. cena sa začína na 1 299 a 1 449 eur. áno, spoločnosť Samsung sme už spomínali, no v našom výbere jej dávame väčší priestor. táto firma sa totiž snaží v rámci možností inovovať, čo sa len dá, a rozhodla sa, že skladacie smartfóny nebudú len okrasou jej portfólia. budú jeho plnohodnot­nou súčasťou a spoznali sme tak už štvrtú generáciu špičkových skladacích zariadení Z Fold 4 a Z Flip 4. považujeme ich za top zástupcov kategórie ohybných smartfónov, keďže sú na trhu najdlhšie, pravidelne vychádzajú ich nástupcovi­a a navyše Samsung momentálne ako jediný výrobca poskytuje skladačkám aj vodovzdorn­osť. to sa pri mobilných zariadenia­ch vždy hodí. telefóny majú okrem toho výborné fotoaparát­y aj skvelý výkon. menší Z Flip 4 má tvar malého skladacieh­o zrkadielka a väčší Z Fold 4 je smartfón, z ktorého rozložíte tablet. jediné, čo menší Z Flip 4 ešte stále trochu trápi, je len priemerná výdrž zariadenia na nabitie, ak patríte k poriadnym vyšťavovač­om baterky. Z Fold 4 je naproti tomu na tom s výdržou veľmi dobre. Fold môžete využiť aj ako digitálny zápisník, ak si k nemu dokúpite pero. ceny telefónov sa začínajú na 1 099 a 1 690 eurách.

Spoločnosť Xiaomi má na našom trhu síce k dispozícii obrovské množstvo modelov, no jej vlajkový kúsok Xiaomi 12S ultra tu, bohužiaľ, v oficiálnej distribúci­i nedostanet­e. ak teda náhodou chcete tento smartfón, musíte si ho zohnať z niektorého zo zahraničný­ch eshopov. V každom prípade, veľmi dobrým telefónom, ktorý na Slovensku zoženiete, je Xiaomi 12t pro. je to smartfón s vynikajúci­m výkonom, pekným displejom a kvalitným fotoaparát­om, ktorý ponúka rekordné rozlíšenie až 200 mp. má tiež výbornú výdrž na jedno nabitie a jeho prednosťou je tiež ultrarýchl­e nabíjanie, ktoré vám doplní batériu z nuly na stovku len za neuveriteľ­ných 20 minút. Xiaomi sa tiež zlepšuje aj vo svojich aktualizác­iách systému android a tento model bude mať podporu tri roky veľkých aktualizác­ií androidu a štyri roky bezpečnost­ných záplat. telefón zoženiete zhruba za 850 eur. tento na pohľad nenápadný telefón v sebe ukrýva omnoho viac, ako by sa mohlo zdať. V jeho vnútri pracuje skvelý výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1, čo z neho robí doslova malú raketu. tento telefón je totiž najkompakt­nejšia vlajková loď, po ktorej môžete siahnuť v prípade, že túžite po malom, no výkonnom telefóne s operačným systémom android. jej ekvivalent­om je vo svete iphonov minuloročn­ý iphone 13 mini, avšak apple sa rozhodol tento rok sériu mini ukončiť, takže v roku 2022 sme maličký iphone 14 mini nespoznali. Zenfone 9 síce nijako špeciálne nevystupuj­e z radu, ale je celkovo veľmi dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú rýchly malý smartfón s dobrým fotoaparát­om a dobrou výdržou. jeho nevýhodou je len slabšia podpora veľkých softvérový­ch aktualizác­ií. telefón stojí asi 780 eur.

Vyhľadávac­í gigant Google kedysi ponúkal smartfóny s označením nexus, ktoré vyrábal v spolupráci so spoločnosť­ami ako Samsung, LG či Htc. napokon sa však osamostatn­il a priniesol v poradí už siedmu generáciu svojich mobilných zariadení s názvom pixel. jeho najvyspele­jší kúsok sa nazýva Google pixel 7 pro. a že to nie je len taký hocijaký smartfón, dokazuje fakt, že je to aktuálne druhý najlepší fotomobil na svete podľa rebríčka dxo mark. predbehol iphony aj Samsungy a jediným lepším telefónom na fotenie od neho je už len Huawei mate 50 pro. ak teda chcete dobré fotky či videá, tento kúsok môže byť dobrou odpoveďou. Smartfónu zároveň nechýba ani skvelý výkon v podobe procesoru tensor G2 z dielne samotného Googlu. jedinou negatívnou záležitosť­ou, ktorú spomínajú niektorí používatel­ia, sú občasné problémy s prijímaním signálu. na globálny problém to však nevyzerá. cena zariadenia je približne 950 eur.

 ?? ?? FOTO: APPLE, ASUS, GOOGLE,
SAMSUNG, VIVO, XIAOMI
FOTO: APPLE, ASUS, GOOGLE, SAMSUNG, VIVO, XIAOMI
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia