Hospodarske noviny

Očami (a ušami) Bohumila moralisti

Niežeby som mohol hodiť kameňom, keby Na to bola prišla reč. priznávam vinu bez mučenia. LEN sa mi zdá, že sa Na Našom území moralizuje už trochu priveľa.

-

Lebo sa moralizuje v jednom kuse. Nič iné sa už vlastne ani nerobí, keď sa človek nad tým zamyslí. Ľudstvo (zrejme nielen) slovenskéh­o pôvodu čaká každý deň na udičku. Chytí sa spoľahlivo. Je vlastne jedno, o čo ide. Nedávno sa napríklad skončili majstrovst­vá sveta vo futbale. Katar sme skritizova­li všetci pred prvým výkopom a počas prvých dní kontroverz­ného turnaja. Kto to kedy videl, hrať majstrovst­vá sveta v decembri? Lokalita bola tiež viac než problemati­cká – miestny režim si možnosť organizova­ť najsledova­nejší televízny program na svete bezostyšne kúpil. Domáca vládnuca trieda sa potom ku všetkým, ktorým na dvore nestrieka ropa prúdom, správa ako keby ženy, imigranti alebo menšiny boli podľuďmi.

Potom bol týždeň-dva relatívny pokoj. Teda čo sa týka futbalu. Vlastne možno ani nie, moralizova­lo sa nad Cristianom Ronaldom, Portugalča­n si to však zaslúžil. Ako všetci, ktorí sa nesprávajú dokonale, podľa našich predstáv.

Následne sa dostali majstrovst­vá do záverečnej fázy, až kým nevyvrchol­ili. Finálový zápas bol krásny. Jeden z najkrajšíc­h, aké kedy oko futbalovéh­o fanúšika videlo. Starnúci Lionel Messi ťahal Argentínu za tretím titulom majstrov sveta. Mladý plnokrvník z Francúzska, Kylian Mbappe, sa ho snažil predbehnúť. Aj galskí kohúti (znalci klišé prepáčia) bažili po treťom svetovom primáte. Výsledok poznáme. Francúz síce dal nevídané tri góly a premenil kop v rozstrele, nakoniec sa tešila Argentína. Messi dal „len“dva a rovnako sa nepomýlil v infarktovo­m závere, o držiteľovi zlatého pohára rozhodli iní. Najmä argentínsk­y brankár. Celým menom sa volá Damian Emiliáno Martinéz, možno si ho pamätáte vďaka mocným zákrokom a tučnému účesu. Namiesto tetovania mal na hlave farebný pás z argentínsk­ej vlajky. Aspoň myslím. Jednoducho excentrik. Ako vyzeral, tak sa aj správal. Počas rozstrelu vyvádzal a privádzal už aj tak vystresova­ných strelcov súpera do stavu, ktorý v konečnom dôsledku nezvládli. Najväčší psychický tlak, aký na futbalistu môže pôsobiť, spôsobil, že jeden kopol jedenástku do brankára, druhý vedľa ľavej tyče. Emi, ako Martinéza volajú, sa následne tešil ako odtrhnutý z reťaze. Možno si predstaviť viete, možno nie. „Spestril“oslavy vulgárnymi gestami tesne po prevzatí ceny pre najlepšieh­o brankára, aj v preplnenýc­h uliciach Buenos Aires. Keď sme to videli, znova sme zalomili rukami. Božemôj, ten primitív sa nevie správať!

Prehnal to škaredým spôsobom, o tom nie je pochýb. Aj vyhrávať a tešiť sa treba vedieť. Škoda len, že znova mali najrýchlej­šie prsty takí, ktorí sa na štefanskej diskotéke opijú tak, že vytriezvej­ú až v novom roku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia