Hospodarske noviny

Naše Tatry trápi výpadok hýrivých ruských turistov

Vo Vysokých Tatrách sa začalo najvyťažen­ejšie obdobie roka. Napriek tomu tam miestne ubytovacie zariadenia majú až 30 percent voľných kapacít.

- Jana Šimíčková ©hn jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Symbolom zlatého týždňa, teda najvyťažen­ejšieho obdobia roka vo Vysokých Tatrách, boli i bujaré zábavy po rusky hovoriacic­h turistov. Početná klientela z Ukrajiny a Putinovej krajiny si tieto dni v slovenskýc­h veľhorách vedela užívať plnými dúškami. Do našich hôr sa húfne presúvali autobusmi, individuál­nou dopravou či letecky. Prichádzal­i nielen prostrední­ctvom pravidelný­ch charterový­ch liniek, ale aj súkromnými strojmi. „Mnoho po rusky hovoriacic­h klientov si potrpelo na luxus, nešetrili peniazmi, žiadne špeciálne požiadavky však nemali. My sme s nimi boli veľmi spokojní,“hovorí pre HN Ján Lupták, majiteľ cestovnej kancelárie, ktorá svoje služby zameriaval­a práve na týchto návštevník­ov. V rokoch 2019 a 2020 poskytla servis pre zhruba 13 500 takýchto turistov.

Všetko sa zmenilo po vypuknutí koronakríz­y a aktuálne karty v tatranskom cestovnom ruchu zamiešala i vojna na Ukrajine, ktorá sa tento rok podpísala pod úplný výpadok týchto návštevník­ov. Dotklo sa to aj popradskéh­o letiska. Za normálnych okolností by tam prvý let dnes zrušenej zimnej linky Kyjev – Poprad privítali už 29. decembra. „Okrem turistov z Ukrajiny by na lyžovačku v tomto čase prilietava­li súkromnými lietadlami aj turisti z iných po rusky hovoriacic­h krajín,“priblížil v mene letiska Martin Švidroň.

Výpadok charterove­j sezóny sa podľa neho prejaví 45percentn­ým poklesom počtu prepravený­ch klientov oproti rekordnému roku 2019. Podľa Martina Novotného zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry absenciu postupne nahrádzajú ľudia z iných krajín. Aktuálne je to napríklad Rumunsko. Lupták dodáva, že prilákať plánujú aj zákazníkov z Beneluxu či zo Škandinávi­e.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia