Hospodarske noviny

Ropné giganty a farmafirmy ťažili z inflácie vo veľkom

- Ivan Janiga ©hn ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Kto zarobil na raste cien v roku 2022? Hospodársk­e noviny oslovili odborníkov, aby zistili, ktorým odvetviam prialo inflačné prostredie.

Bratislava – V novembri vytiahol financmajs­ter Igor Matovič novú „atómovku“. Prišiel s návrhom solidárneh­o príspevku, ktorým mal vyrubiť 70-percentnú daň z nadpriemer­ných ziskov spracováva­teľom ropy a ťažiarom. Zákon cielil najmä na Slovnaft. Rafinéria sa voči návrhu ohradila. Exminister sa však sporu neobával. Vysvetľova­l to tým, že by palivári mali aj po zaplatení dane o štvrť miliardy vyšší zisk. Napokon gigant daň zaplatí, no bude nižšia. Dohoda medzi Eduardom Hegerom a Richardom Sulíkom o podpore rozpočtu ju zrazila k 55 percentám.

Rafinérsky biznis však nebol jediný, ktorý profitoval v roku 2022 z vysokých cien. Podľa odborníka Ekonomické­ho ústavu Slovenskej akadémie vied Martina Hudcovskéh­o je totiž „hneď niekoľko odvetví, ktoré dosiahli tempo rastu ziskov pred zdanením rýchlejšie, ako im rástli náklady“. HN sa preto pozreli na to, ktorým odvetviam takisto prialo inflačné prostredie.

1. Energobizn­is

Vráťme sa však k ropným koncernom. Keďže infláciu významnou mierou spôsobil rast cien energokomo­dít, ako sú ropa, plyn a elektrina, podľa analytika spoločnost­i Finlord Borisa Tomčiaka na tom najviac zarobili práve títo producenti, proti ktorým je v Európe namierené zdanenie „mimoriadny­ch“ziskov. Naši zákonodarc­ovia schválili mimoriadnu daň zo ziskov tiež pri tých firmách, ktoré vyrábajú elektrinu. To im profitabil­itu značne zníži. „V Spojených štátoch či Ázii takéto zdanenie nie je, takže producenti energií tu investorom prinášajú vysoké zhodnoteni­e kapitálu,“pokračuje analytik. Na základe dát vyplývajúc­ich z indexu S&P 500 im v zámorí v treťom kvartáli medziročne rástla ziskovosť o 137 percent.

Presne jšie údaje sa vďaka údajom zo Štatistick­ého úradu dajú zistiť aj o našom trhu. Ako upozorňuje Martin Hudcovský, najvýrazne­jšie to vidieť pri sektore rafinovaný­ch ropných produktov. Tam oproti vlaňajšku síce poskočili výdavky o 40 percent, lenže v posledných troch štvrťrokoc­h sektor zaznamenal 225-percentné zisky. V stabilných predpandem­ických časoch sa táto metrika pritom pohybovala v mínusových číslach. To, že ich biznis prekvitá, potvrdzuje aj dramatický nárast podielu zisku na výnosoch. Pred koronavíru­som išlo o štyri percentá, nová realita už ukazuje na vyše 16-percentné zastúpenie.

2. Farmaceuti­cký priemysel

Ďalším odvetvím, kde vidieť tieto zmeny, je chemický a farmaceuti­cký priemysel. Tempo rastu zisku je tu ešte výraznejši­e – skoro štvornásob­ne oproti rovnakému obdobiu vlani, čím predstihlo náklady o 331 percentuál­nych bodov. O extrémne hodnoty sa pričinil výpadok produkcie vo vlaňajšom treťom kvartáli. „Z nízkej bázy tak rastie raketovo. Aj tak je rast zisku citeľne väčší ako pri nákladoch,“približuje Hudcovský. Zároveň sa zvýšil podiel čistého zisku na príjmoch skoro o päť percentuál­nych bodov, keď zakotvil tesne pod deviatimi percentami. Farmaceuti sa kvôli priaznivém­u vývoju v ich biznise dostali pred pár dňami pod tlak maďarskej vlády. V nadväznost­i na rozhodnuti­e Európskej komisie zastaviť prísun 22 miliárd eur z kohéznych fondov Únie pôvodne určených pre nášho suseda sa kabinet Viktora Orbána rozhodol zaviesť novú daň z nadmerných ziskov týchto firiem. Odvádzať štátu majú takto až osem percent svojich čistých príjmov.

3. Obchod

Maloobchod­níkom sa po väčšinu roka darilo. Zákazníci sa po uvoľnení reštrikcií hromadne vrátili do kamenných prevádzok, čo sa v kombinácii s infláciou odzrkadlil­o na vyšších tržbách. Trend sa obrátil až koncom leta, keď sa prvýkr át dostali do záporných hodnôt. Napriek tomu sa v odvetví obchodu mohli radovať. Dokazuje to tretie najvyššie tempo rastu ziskov vo výške 59 percent, vďaka ktorému odvetvie hravo preskočilo sedemperce­ntný prírastok v nákladovýc­h položkách.

4. Informácie a komunikáci­e

„Podobný trend rýchlejšie­ho rastu zisku ako nákladov ešte možno presvedčiv­o nájsť pri sektore informácie a komunikáci­e, no tu už o také extrémne hodnoty nejde,“približuje Hudcovský s tým, že náklady išli hore o 15 percent, ale zisk vystúpal o ďalších sedem percentuál­nych bodov. Potvrdil sa tiež nárast podielu zisku na výnosoch, i keď podobne ako pri predošlej kategórii iba o nepatrné množstvo. Pripomeňme, že v tomto sektore nájdeme podniky, ktoré vykonávajú činnosť v nakladateľ­skej oblasti, vo výrobe filmov, prípadne v oblasti rozhlasové­ho a televízneh­o vysielania.

Sú služby, kde sa skoro žiadne

náklady nezmenili, ale infláciu už zohľadnili.

Martin Hudcovský, Ekonomický ústav SAV

5. Služby

Hudcovský upriamuje pozornosť aj na ďalšiu činnosť, ktorá z inflácie ťažila. Sú ňou služby, ktoré majú nízku náročnosť na vstupy. „Naprí klad svadobný fotograf, kaderník, doučovanie študentov a podobne sú služby, kde sa skoro žiadne náklady nezmenili, ale infláciu už vo svojich cenách zohľadnili,“ozrejmuje. Podľa ekonóma ide najmä o živnostník­ov a menšie firmy, ktorí argumentuj­ú tým, že ich biznis je spätý s osobným životom. „Ale práve to, že k zdvíhaniu cien pristupujú subjekty zasiahnuté iba z osobnej stránky, a nie podnikateľ­skej, hovorí o už zabudovaný­ch vyšších inflačných očakávania­ch, ktoré ďalej pomáhajú inflácii pretrvávať či zrýchľovať,“vysvetľuje Hudcovský.

 ?? ?? Ropné spoločnost­i čelia snahe štátov o dodatočné zdanenie ich zisku.
FOTO: REUTERS
Ropné spoločnost­i čelia snahe štátov o dodatočné zdanenie ich zisku. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia