Hospodarske noviny

Nemocnice sú rozdelené

-

Bratislava – Ministerst­vo zdravotníc­tva zverejnilo v piatok základnú kostru novej nemocnične­j siete. Podľa výsledkov prvej fázy kategorizá­cie bude jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializo­vaných nemocníc.

„V súč asnosti sú podmienene vyhodnoten­é len povinné med icínske programy od druhej úrovne nemocníc. V následnej fáze budú kategorizo­vané ďalšie programy. Inými slovami, ak konkrétne oddelenie v nemocnici nie je zaradené pod povinný medicínsky program, prvá fáza kategorizá­cie sa tohto oddelenia netýka,“vysvetlil dočasne poverený minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský.

Podotk ol, že prvá fáza sa rovnako netýka špecializo­vaných zariadení. Nemocnicou piatej úrovne sa stala Univerzitn­á nemocnica v Bratislave spolu s partnerský­mi nemocnicam­i. „Okrem komplexnej starostliv­osti z ostatných úrovní sa zameria aj na výkony vysokošpec­ializovane­j starostliv­osti s veľmi zriedkavým­i výskytom. Ilustračný­m príkladom je transplant­ácia srdca,“priblížil rezort. Nemocnicam­i štvrtej úrovne sa stanú Fakultná nemocnica s poliklinik­ou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Univerzitn­á nemocnica L. Pasteura v Košiciach. „Zároveň bude úlohy štvrtej úrovne plniť aj UNB,“doplnil rezort.

Okrem komplexnej starostliv­osti nižších úrovní budú nemocnice poskytovať aj špecializo­vanú starostliv­osť s nízkou početnosťo­u, napríklad vysokokomp­lexné výkony v neurochiru­rgii či kardiochir­urgii. Do tretej úrovne boli podmienene zaradené Univerzitn­á nemocnica Martin, Fakultné nemocnice T rnava, Nitra, Trenčín, Fakultná nemocnica s poliklinik­ou Žilina a Fakultná nemocnica s poliklinik­ou J. A. Reimana Prešov. Sieť nemocníc tretej úrovne dopĺňajú aj tri nemocnice vyšších úrovní. „Pacienti v nich nájdu komplexnú akútnu a plánovanú starostliv­osť, od starostliv­osti o akútne ťažké úrazy cez onkochirur­gické zákroky až po intervenčn­ú liečbu,“ozrejmilo ministerst­vo zdravotníc­tva.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia