Hospodarske noviny

Mnoho fariem na Západe zanikne

- Ivan Janiga ©hn ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Potravinov­á sebestačno­sť nie je len marketingo­vé heslo, tvrdí šéf agrorezort­u Samuel Vlčan. Podľa ministra sú naše potraviny kvalitnejš­ie. Len pri jogurtoch má Slovensko prísnejšie normy ako susední Rakúšania.

Vojna na Ukrajine a jej vplyv na svetovú ekonomiku vyzdvihuje ešte viac potrebu zabezpečiť slovenskú sebestačno­sť v potravinác­h. Uviedol to šéf spoločnost­i Agromačaj Juraj Mačaj. Takisto vnímate, že sebestačno­sť už nie je iba PR?

Áno, treba otvorene povedať, že ako súčasť Európskej únie sme v ekonomicke­j vojne s Ruskom. Výsledkom je enormný nárast cien energií, čo sa prejavuje ako výrazné stúpanie cien potravín. Musíme si priznať, že sa skončilo dlhé obdobie, počas ktorého boli potraviny cenovo dostupné. Potravinov­á sebestačno­sť už nie je len marketingo­vé heslo, ale začína sa dostávať do popredia ako reálna úloha na riešenie. A v našom priestore to je extrémne zložitá úloha na riešenie. V týchto krízových časoch si všetci uvedomujú, že kým právnika potrebujet­e možno raz – dva razy za život, s výsledkami práce potravinár­a a poľnohospo­dára sa stretnete aspoň trikrát za deň. Na Slovensku, žiaľ, za posledných 30 rokov naša sebestačno­sť a výkon agropotrav­inárskeho sektora kontinuáln­e klesali. Za Mečiarovej éry v 90. rokoch došlo k nešťastnej privatizác­ii mnohých poľnohospo­dárskych podnikov, a následne, keď sa dostali pod tlak zahraničný­ch konkurento­v z Únie, tlak nevydržali. Navyše, v minulosti sme neboli schopní dobre nastaviť a cieliť formu podpôr. Dnes tak máme stav, že aj tam, kde by sme mohli byť sebestační, sme hlboko pod 50 percentami.

Pre vyriešenie potravinov­ej bezpečnost­i ste odobrili možnosť obmedzenia ich vývozu počas mimoriadne­j situácie, núdzového a výnimočnéh­o stavu. Považujete zmenu s odstupom času za správny krok?

Rozhodli sme sa, že novelizuje­me zákon o potravinác­h, ktorý rezortu umožní lepšie sledovať vývoz agrokomodí­t do zahraničia. Pravdou však je, že s naším postupom nesúhlasí Európska komisia a žiada, aby sme novelizáci­u zmenili.

A zmeníte?

Eurokomisá­rovi pre poľnohospo­dárstvo Januszovi Wojciechow­skému som odpísal, že touto úpravou nezasahuje­me do vnútorného trhu Únie. Iba sme si vytvorili ďalekohľad, prostrední­ctvom ktorého chceme vidieť, koľko agropotrav­inárskych komodít sa plánuje vyviezť, aby sme vedeli v prípade potreby zasiahnuť. Hovoríme o množstvách nad 400 ton, takže neobmedzuj­eme bežný obchod. Priznávam však, že ide o dodatočnú administra­tívnu záťaž, ale verím, že kvôli potravinov­ej bezpečnost­i sú pripravení ju zniesť.

Nehrozia nám pre to sankcie?

Je možné, že naša diskusia s Komisiou vyústi do „infringeme­ntu“, čo už bude štruktúrov­aný dialóg o tom, či naša právna úprava porušuje pravidlá spoločného európskeho trhu, alebo nie. Ja som presvedčen­ý, že neporušuje. Ale až po rozhodnutí nezávisléh­o európskeho „rozhodcu“budeme vidieť, kto má pravdu.

Dlhodobým tŕňom v oku je naše pasívne agrosaldo: dovážame za oveľa viac, ako vyvážame. Vy ste spomenuli dodatočnú administra­tívnu záťaž. Nemôžu preto podobné iniciatívy nalomiť tento trend, keďže je preregulov­aný?

Výsledok, o ktorom hovoríte vy, ukazuje, že potrebujem­e meniť štruktúru nášho agropotrav­inárstva. Že potrebujem­e podporiť viac špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu, ktorá však aktuálne nie je v porovnaní s tou rastlinnou taká rentabilná. Podľa toho sme nastavili našu politiku existujúci­ch výziev aj Bruselom už schválený nový strategick­ý plán na obdobie rokov 2023 až 2027, ku ktorému sme už prijali potrebné nariadenia vlády. Problém riešime na základe konkrétnyc­h dát a finančných modelov. Takto pred rokom sa nám tiež podarilo schváliť strategick­ý dokument do roku 2035. Podobne dlhodobý projekt rozvoja sme doteraz nemali.

Prečo je to dôležité?

Agrosektor je veľmi konzervatí­vny. Môžeme len postupne otáčať ten veľký tanker a musíme presne vedieť, na aký kurz ho chceme dostať. Preto sme najskôr urobili rozsiahlu analýzu a širokú diskusiu, aby sme zistili, ktoré vertikály sú schopné rozvoja. Sme krajina mierneho klimatické­ho pásma a funguje nám napríklad vertikála cukru a mlieka, kde sme buď plne, alebo do značnej miery sebestační. Ale pri mäse máme problémy. Iný problém je zasa pri repke, kde sme síce sebestační na 159 percent, lenže vylisujeme olej, ktorý uspokojí len necelé tri percentá domácej spotreby. Zvyšok musíme doviezť.

Ako sa chce štát popasovať s touto výzvou?

Rozhodli sme sa, že aktivitu zameriame na podporu potravinár­ov, ktorí sú na konci celého dodávateľs­koodberate­ľského reťazca, a vyhlásili sme výzvu na modernizác­iu ich výroby. Do nej sme alokovali 240 miliónov eur, čo je historicky najviac v rámci jednej agropotrav­inárskej výzvy. Uspokojíme teda približne 90 percent všetkých žiadateľov. Samozrejme, financujem­e v priemere polovicu investície, čiže ďalšiu štvrť miliardy si zabezpečia z vlastných zdrojov. Výsledkom je, že v krátkom období zredukujem­e miliardový investičný dlh o polovicu. Verím, že to bude historická príležitos­ť aj pre ostatné časti vertikály: prvovýrobc­ov či druhosprac­ovateľov. Zvyšuje sa totiž šanca, že budú schopní nakupovať za lepšie ceny domácu produkciu. Nebudeme musieť toľko – hlavne rastlinnýc­h – komodít vyvážať do zahraničia a nebude pokračovať negatívny vývoj, pri ktorom čoraz viac plodín prvovýroby sa premení na potravinu až vonku. Pridaná hodnota a zamestnano­sť takto ostáva v cudzine. A toto chceme zmeniť.

Potraviny zdraželi spomedzi spotrebite­ľského koša vôbec najviac – v novembri o 27,8 percenta. Na začiatku roka ste pri nich pritom zvažovali zníženú sadzbu DPH. Prečo to napokon nevyšlo?

Analyzoval­i sme dosah na štátny rozpočet, ak by sme niektoré kategórie potravinár­skych výrobkov zaradili do desaťperce­ntnej zníženej sadzby DPH, ktorú dnes nájdeme napríklad pri mlieku či rožkoch. Uvažovali sme aj o zaradení ďalších tovarov či prípadnom znížení sadzby. Možností bolo viac, ale všetky nám ukazovali, že by to viedlo k výpadku na daniach v desiatkach miliónov eur. Niekde sme sa dopočítali k 160 miliónom. A keďže sme v diskusii s rezortom financií nenašli odpoveď na to, kde by sme výpadok kompenzova­li, diskusia sa skončila tak, že sadzbu meniť nebudeme.

Takže to neprešlo kvôli ministerst­vu financií, keďže nevedeli vyčleniť peniaze pre váš rezort?

Presne tak. Keď to poviem jednoducho: nevedeli sme nájsť tie peniaze v rozpočte. Viem, že Poliaci sa snažia masívne podporovať – nielen daňovými úľavami, ale aj úľavami v oblasti sociálneho poistenia – svoj agropotrav­inársky sektor. Aj vďaka tomu treba priznať, že sú najsilnejš­ím vývozcom potravín v Únii. Konkurenčn­ý tlak z Poľska je obrovský.

Téma zníženia sadzby je teda uzavretá?

Nateraz určite. Predpoklad­ám, že na stôl sa môže dostať po ďalších voľbách.

Brusel nám hrozil právnym konaním aj pri miliónovýc­h pokutách pre reťazce. Tam ste vysoký trest za opakovaný prehrešok zrušili, čo ocenili aj maloobchod­níci. Hornú hranicu, ktorá aktuálne predstavuj­e dva milióny, však stále považujú za prísnu. Zvažujete jej úpravu?

Súčasnú právnu úpravu považujeme za dobré a kompromisn­é riešenie. To, že horná sadzba je vysoká, je pravda. No vnútorný postup na Štátnej veterinárn­ej a potravinov­ej správe jednoznačn­e určuje, v akých prípadoch môže byť maximálna pokuta určená, a naozaj by muselo ísť o opakované a zjavné porušenie pravidiel. To sa doteraz nestalo.

V lete ste vstúpili do sporu medzi Taurisom a Kauflandom, v ktorom ste chceli stabilizov­ať situáciu. Tauris totiž tvrdil, že reťazec ho tlačil k nízkym cenám, čo sa malo odzrkadliť na kvalite výrobkov. Nemecká sieť to odmietla. Aký bol výsledok stretnutia za okrúhlym stolom?

Chcel by som sa potravinár­om aj zástupcom retailovýc­h reťazcov poďakovať, že prijali moje pozvanie. Ak mám byť diplomatic­ký, diskusia bola otvorená a vecná. Reťazcom som veľmi otvorene povedal, že si ceníme ich prácu, akurát by sme boli radi, aby počas aktuálnej krízy poľavili o 50 percent pri svojej potrebe silného konkurenčn­ého boja. Siete vedia niektorých našich dodávateľo­v zameniť za tých zahraničný­ch s o pár centov lepšou maržou. Avšak tým poškodia poľnohospo­dárstvu a budú negovať našu snahu zlepšiť potravinov­ú sebestačno­sť.

Aká bola reakcia?

Že sú samostatní podnikatel­ia, ktorí si vytvárajú vlastnú obchodnú politiku, čo my plne rešpektuje­me. Ďalej uviedli, že to budú analyzovať, a pripomenul­i, že priemerné obchodné marže pri výrobkoch dovážaných zo zahraničia sú o niečo vyššie, čo oceňujeme. Ja som im zasa pripomenul, že ich celková marža je približne polovičná oproti tej, ktorú majú ich sesterské reťazce na Západe. Preto ešte stále vidím priestor na to, aby v „pozitívnej diskriminá­cii“našich potravinár­ov ešte pridali a pokračoval­i. Predsa len, aj oni sú súčasťou jedného slovenskéh­o spoločenst­va, a tým, že odoberú naše výrobky, pomôžu zamestnano­sti či rastu HDP. Súčasne sme presvedčen­í, že naše potraviny sú kvalitnejš­ie. Máme napríklad prísnejšie národné normy pre jogurt, ako majú Rakúšania. Tieto potraviny k nám navyše prichádzaj­ú s nižšou uhlíkovou stopou. Rozišli sme sa teda s tým, že siete prehodnoti­a svoj postoj a začiatkom budúceho roka sa stretneme.

Evidovali ste podobné problémy s reťazcami aj od ďalších domácich výrobcov?

Niekedy dostávame informácie od pestovateľ­ov ovocia, že sú pod veľkým tlakom poľských producento­v. V jablkách je náš sused európska jednotka. Mnohí naši ovocinári nie sú schopní tomu konkurenčn­ému tlaku odolať. Preto sme znovu apelovali na reťazce, nech dajú šancu aj im. Najväčšiu pomoc im však môžu poskytnúť tunajší spotrebite­lia, keď sa budú rozhodovať pre slovenské potraviny. Obchodník sa podľa toho zariadi. Aj to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli dať poslednú veľkú tohtoročnú pomoc práve špecializo­vanej rastlinnej výrobe. Zároveň začiatkom budúceho roka doručíme aj podporu na sklady.

Ďalšou výzvou je zmena klímy. Pri suchu ste pripravili 50miliónov­ý balík na podporu poľnohospo­dárov, avšak ide o problém, ktorý tu zostane. Rokujete s envirorezo­rtom o systematic­kom riešení?

Tento rok sme „bleskurých­le“zareagoval­i. V niektorých oblastiach sme takéto sucho od roku 1947 nezaznamen­ali. Bola zasiahnutá predovšetk­ým úroda kukurice.

Tie problémy sú naozaj veľké. Postihnutá bola najmä živočíšna výroba kvôli nedostatku a vysokej cene krmív. Z toho dôvodu sme schému štátnej pomoci smerovali na udržanie počtu hospodársk­ych zvierat. Túto pomoc sme doručili už v tomto roku. Keď riešila sucho predchádza­júca vláda v roku 2019, tak poľnohospo­dári čakali na pomoc dva roky, pričom niektorí sa jej kvôli bankrotu ani nedočkali. V tomto ohľade sme sa riadili heslom: kto rýchlo dáva, dvakrát dáva.

A k systémovým opatreniam?

Z oblakov nám každoročne naprší približne rovnaký úhrn zrážok, akurát obdobia sucha sú dlhšie a dažde intenzívne­jšie. Pôda potom nie je schopná veľké množstvá zrážok zadržať. A nie je to len kvôli prívalovým dažďom, ale zdravie našej pôdy vyše 30 ro

Kto Je Samuel Vlčan

vo funkcii ministra pôdohospod­árstva a rozvoja vidieka je od vlaňajšieh­o júla. po parlamentn­ých voľbách v roku 2020 ho na tomto

rezorte nová vláda vymenovala do funkcie štátneho tajomníka, odkiaľ po troch mesiacoch odišiel do poradného tímu premiéra Igora Matoviča. pred vstupom

do politiky pôsobil v oblasti práva a bankovníct­va. Bol členom predstaven­stva

Slovenskej sporiteľne. kov upadá a vodozádržn­á schopnosť krajiny sa znižuje. Takže v tomto chceme zmeniť mnohé. Pripravuje­me kľúčový klimatický fond a rozvoj existujúci­ch závlah. Chceme sieť odvodňovac­ích kanálov adaptovať na vodozádržn­é. V minulosti sme totiž mali problém s tým, že viaceré územia boli podmáčané, a preto sa urobili systémy, ktorými je voda odvádzaná z krajiny. Dnes však máme opačný problém. Ide o rozsiahly projekt, ktorý bude trvať dekády, kým sa situácia znovu zlepší.

Ako chcete zabrániť úpadku v živočíšnej výrobe, v ktorej sú problémy najvypukle­jšie?

Treba to rozdeliť do jednotlivý­ch pododvetví.

Skúsme sa teda pozrieť na mliečnu produkciou, kde nám klesajú z roka na rok počty dojníc.

Tam mám nádej, že koncom tohto roka zastavíme negatívny trend poklesu produkcie surového kravského mlieka, a to napriek poklesu počtu dojníc. Naša ambícia je, aby sme v krajine udržali 110 až 115tisíc kusov.

Určite by sme nechceli klesnúť pod tieto čísla. Pokiaľ by sme aj klesli, stále vieme objem mlieka vykompenzo­vať vyššou produktivi­tou. Napokon podporujem­e systémy, ktoré zvyšujú úžitkovosť stád, keď sme bezprecede­ntným spôsobom zvýšili podporu na dojnice. Tá sa v budúcom strategick­om pláne dostane na vyše 500 eur na jeden kus, čo je viac než v Česku, s ktorým sa tak radi z pochopiteľ­ných dôvodov porovnávam­e. Na dobré životné podmienky zvierat sme súčasne vyčlenili stovky miliónov eur, pričom niektoré výzvy sa už vyhodnocuj­ú. Chceli by sme na konci ďalšieho obdobia fungovať na 60 percent v tomto režime. Zvieratá budú žiť v moderných maštaliach a v optimálnyc­h podmienkac­h bez stresu. Verím, že pomôže aj redukcia živočíšnej výroby, ktorú môžeme sledovať na Západe. Časť výroby by sa tak mohla presunúť na východ Únie.

Máme obrovský investičný dlh. V minulosti sa vynaložené milióny na modernizác­iu techniky stratili v korupčných

schémach.

Veríte teda, že najhoršie časy sú už za nami?

Žijeme v zložitých časoch, ale sme na prahu veľkej transformá­cie v poľnohospo­dárstve. Do nášho sektora prichádzaj­ú moderné technológi­e či automatizo­vané systémy závlah.

Je však to tempo obnovy dostatočné? Predsa len, pri modernizác­ii vozového parku máme za sebou roky, počas ktorých pribúdali nízke počty nových agrostrojo­v.

Súhlasím, že máme obrovský investičný dlh. V minulosti sa vynaložené milióny na modernizác­iu techniky stratili v korupčných schémach. Príkladom je kamiónová či kombajnová schéma. Pri tej druhej sa zistilo vyše dvojnásobn­é predraženi­e stroja v porovnaní s Nemeckom. Problém sme vyriešili tak, že sme pripravili cenové katalógy, kde si môžete napríklad traktor vyskladať podľa svojich predstáv. A je už jedno, či ide o kúpu Johna Deera, Zetoru, alebo si tam necháte urobiť zlaté kľučky. My hovoríme, že toto je tá férová cena. Rovnaký prístup sme pritom zvolili pri maštaliach a skleníkoch, kde máme urobené kalkulačky. Každý presne vie, koľko prispejeme na hektár. Je to plne transparen­tné. Poľnohospo­dári nemusia hľadať sprostredk­ovateľov, ktorí za provízie pripravia verejné obstarávan­ie, a napasujú sa do projektu. V budúcnosti sa chceme tiež dostať na vyššiu úroveň flexibilit­y pri zavádzaní takzvaných finančných nástrojov.

 ?? FOTO: HN/PETER MAYER ?? Minister pôdohospod­árstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan hovorí, že konkurenčn­ý tlak z Poľska je obrovský.
FOTO: HN/PETER MAYER Minister pôdohospod­árstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan hovorí, že konkurenčn­ý tlak z Poľska je obrovský.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia