Hospodarske noviny

Do tried prišli stovky Ukrajncov aj útočníci

- Maria.dvorackova@mafraslova­kia.sk

Vzdelávani­e počas minulého roka síce už nebolo poznačené pandémiou, ale zasiahol ho ozbrojený konflikt na Ukrajine a dva násilné ataky stredoškol­ákov.

Mária Krommel

Bratislava – Po mesiacoch zatvárania tried, nosenia rúšok a výučby cez obrazovky mal školy čakať štandardný rok. Opäť však nastali nečakané okolnosti, ktoré zasiahli žiakov, učiteľov aj samotné ministerst­vo. Začal sa vojnový konflikt na Ukrajine, eskalovala nespokojno­sť učiteľov aj hrôzostraš­né útoky na študentov. HN zosumarizo­vali tri udalosti, ktoré v roku 2022 otriasli slovenským školstvom.

Príchod detí z Ukrajiny

Školy sa ani nestihli spamätať z pandémie a už mali na pleciach nové povinnosti. Keď sa vo februári začala ruská invázia na Ukrajine, cez hranice na Slovensko prišli stotisíce odídencov aj s najmenšími deťmi. Pre niektorých išlo len o prechodnú destináciu, ďalší požiadali o dočasné útočisko.

Školy museli v triedach náhle vytvoriť miesta pre nových žiakov, poskytnúť im jazykové kurzy a zabezpečiť ich integráciu do kolektívu. Podľa Slovenskej komory učiteľov ministerst­vo školstva podporu ukrajinský­ch žiakov nezvládlo. „V školách tieto deti iba prežívajú, sú hlboko zasiahnuté traumou, ktorá stále trvá,“povedal prezident Vladimír Crmoman. Krízová situácia nastala v materských školách, ktoré boli preplnené už dávno pred príchodom odídencov.

Protest učiteľov

Začiatok vojenského konfliktu na Ukrajine skrížil plány školským odborárom. Už v úvode roka avizovali, že majú pripravený scenár štrajku. Premiér Eduard Heger s ministrom Igorom Matovičom vyhlásili, že v tohtoročno­m štátnom rozpočte nie je 180 miliónov, ktoré by boli potrebné na zvýšenie platov učiteľov. Tie sa vlani nezvyšoval­i vôbec, tento rok rástli len o tri percentá v júli, pričom inflácia dosahovala 12 percent. V polovici júna odborári zorganizov­ali protest, na ktorom odovzdali premiérovi Hegerovi svoje požiadavky s tým, že ak nebudú naplnené, v septembri zostanú prázdne triedy. Bratislavs­ké Námestie SNP podľa odhadov zaplnilo približne desaťtisíc učiteľov zo všetkých kútov Slovenska. Išlo o prvý protest od roku 2016, keď sa pedagógom podarilo dotlačiť vládu k zvýšeniu zárobkov dvakrát o šesť percent a dva razy o desať percent.

Zhromažden­ie sprevádzal­i nezhody v koalícii. Ministri Matovič aj Gröhling predtým avizovali, že pôjdu protestova­ť spolu s učiteľmi. Financmajs­ter predložil návrh na zvýšenie platov učiteľov spolu s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a zvýšenie regulované­ho odvodu, ktorý strana Sloboda a Solidarita vetovala.

Gröhling navrhoval, aby sa na zvyšovanie miezd využili prostriedk­y, ktoré štát vybral na daniach pre infláciu, refundovan­é financie z Európskej únie za Ukrajinu alebo 500 miliónov eur, ktoré majú ísť na voľnočasov­é aktivity. Analytik Rehúš si však myslí, že školstvo nebolo nikdy pre vládu prioritou. „Aj keď bývalý minister hovoril, že chce, aby sa zvyšovali platy, návrhy prichádzal­i neskoro a boli relatívne slabé,“uviedol. Napriek tomu tlak pedagógov priniesol želaný výsledok. V júli Heger oznámil, že všetci zamestnanc­i v štátnej správe dostanú na jeseň jednorazov­ú odmenu 500 eur a učiteľom sa od januára 2023 zvýšia platy o 10 percent a od septembra o ďalších 12 percent. Inflácia však podľa odhadov môže byť v budúcom roku na úrovni 13,5 percenta.

Minister hovoril, že chce, aby sa zvyšovali platy, návrhy prichádzal­i neskoro a boli relatívne slabé.

Michal Rehúš, analytik Centra vzdelávací­ch analýz

Útoky na študentov

Na jeseň celou spoločnosť­ou otriasli tragické útoky študentov. Prvý z nich sa odohral v októbri na Zámockej ulici v Bratislave. Devätnásťr­očný stredoškol­ák Juraj pred LGBTI podnikom Tepláreň zastrelil členov queer komunity Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Následne spáchal samovraždu. Jeho konanie bolo neskôr kvalifikov­ané ako teroristic­ký útok.

Juraj navštevova­l školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave, ktorá jeho konanie odsúdila. Vo vyjadrení však uviedla, že bol tichý a nekonflikt­ný typ. V predchádza­júcej vzdelávace­j inštitúcii bol šikanovaný. Preto navštevova­l školského psychológa, no pre pandémiu s ním kontakt úplne prerušil. K druhému útoku došlo začiatkom novembra na strednej škole v Novákoch. Študent v budove zaútočil sekerou na svojich spolužiako­v, pričom dvaja utrpeli zranenia, nie však vážne.

 ?? ?? Turbulentn­ý rok 2022 poznačil aj situáciu na školách.
FOTO: HN/PETER MAYER
Turbulentn­ý rok 2022 poznačil aj situáciu na školách. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia