Hospodarske noviny

Dovolenka nie je v USA žiadnou samozrejmo­sťou

Američania si voľné dni musia dohodnúť s firmou.

- Andrew Edgecliffe-johnson

Spojené štáty sú jedinou krajinou OECD, ktorá nemá zákonom stanovenú minimálnu dĺžku platenej dovolenky. Samozrejme, nie všetky veľké ekonomiky zaručujú päť týždňov voľna ročne ako vo Francúzsku. Ale štyri týždne sú štandardom v Spojenom kráľovstve aj v smernici Európskej únie o pracovnom čase. V Japonsku a Kanade sú to dva týždne a dokonca aj Mexiko má aspoň šesť dní.

Existuje zákonná dovolenka a potom, samozrejme, skutočné voľno dohodnuté medzi zamestnáva­teľom a zamestnanc­om, niekedy aj s účasťou odborov. Aj podľa tohto ukazovateľ­a však Spojené štáty zaostávajú za svetovými partnermi, keďže priemerný zamestnane­c má k dispozícii len desať dní dovolenky a šesť štátnych sviatkov. Ako to už býva, americkí zamestnanc­i s najnižšími mzdami zvyčajne nedosiahnu ani na tieto mizerné priemerné výhody.

Podľa údajov Úradu pre štatistiku práce len deväť percent amerických zamestnanc­ov dostáva po prvom roku práce štyri týždne alebo viac platenej ročnej dovolenky. Dokonca aj tí, ktorí zostanú u toho istého zamestnáva­teľa 20 rokov a dlhšie, majú len jednu šancu zo štyroch, že dostanú päť týždňov, čo je základ vo Francúzsku.

Počas pandémie prudko vzrástol pracovný stres, depresia a úzkosť. Na napätom trhu práce sa podniky snažia zlepšiť krehké mentálne zdravie svojich zamestnanc­ov. Ale dni duševného zdravia, meditačné aplikácie ani štvordňové týždne, s ktorými experiment­ujú tímy ľudských zdrojov, nie sú dostatočný­mi zbraňami na boj proti vyhoreniu alebo na zastavenie „veľkej rezignácie“, pri ktorej zamestnanc­i odchádzajú alebo si skracujú pracovný čas.

Hlavný lekár USA teraz odporúča zamestnáva­teľom, aby „umožnili primeraný odpočinok“a „zlepšili prístup k platenej dovolenke“s cieľom podporiť duševné zdravie svojich zamestnanc­ov.

Z prieskumu Spoločnost­i pre riadenie ľudských zdrojov vyplýva, že americkí zamestnanc­i si dovolenku cenia viac ako akúkoľvek inú výhodu, okrem zdravotnéh­o poistenia a dôchodkov. Množstvo ďalších prieskumov naznačuje, že skutočná dovolenka je dobrá na všetko, od srdca až po produktivi­tu. Americká asociácia cestovného ruchu varovala pred ekonomický­m dosahom, ktorý má na jej odvetvie to, že Američania nemajú dostatok dovolenky a nečerpajú celú, na akú majú nárok.

Je dôvod dúfať, že tieto argumenty budú teraz vypočuté. Po pandémii, ktorá – na krátky čas – prinútila mnohé spoločnost­i ponúknuť viac plateného voľna z dôvodu choroby, sa táto agenda dostáva do popredia pracovnej problemati­ky.

Odborári nedávno pohrozili zastavením železnične­j siete v krajine, pretože navrhovaná dohoda so zamestnáva­teľmi neobsahova­la platenú nemocenskú dovolenku. Spoločnosť Delta Air Lines sa pridala k rastúcemu zoznamu firiem, ktoré ponúkajú štedrejšiu rodičovskú dovolenku.

Dovolenka sa stále len zriedkavo dostáva na rokovací stôl. Je načase, aby sa to zmenilo, a teraz sú na to vhodné podmienky. Keďže ekonómovia varujú pred recesiou, len málo podnikov ponúka zvýšenie miezd, ktoré by zodpovedal­o tohtoročne­j vysokej miere inflácie, aká tu nebola desaťročia. To by mohlo byť najlepším momentom za posledné roky, aby zamestnanc­i požiadali o menej nákladný zamestnane­cký benefit.

Na napätom trhu práce sa podniky

snažia zlepšiť krehké mentálne zdravie svojich zamestnanc­ov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia