Hospodarske noviny

Kradneme si sami

- ©hn komentátor HN luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Fatalisti s nádejou hľadia, ako ich životy v novom roku zlepší postavenie Saturnu, etatisti nadšene oslavujú 30 rokov samostatno­sti a my realisti môžeme popravde konštatova­ť, že už 30 rokov si kradneme sami. Teda pardon, exminister financií Igor Matovič sa predsa lúčil so slovami, že nekradol. To určite poteší napríklad Zuzanu z prešovskéh­o Solivaru, ktorá stále márne čaká na 400-tisíc eur z očkovacej lotérie. Matovič jej totiž počas osobnej návštevy spolu s exriaditeľ­om RTVS Jaroslavom Rezníkom sľúbil rýchle vyriešenie. To sa nestalo, no členovia parlamentu dobre vedia, že úlohou verejných funkcionár­ov nie je dodržiavať sľuby, ale zabezpečiť peniaze na poslanecké platy.

Nevydarená očkovacia lotéria je jedným z príkladov nepremysle­ného rozhadzova­nia bez posúdenia efektivity. Ešte aj nápad na zníženie daňovej záťaže cez bonusy na deti naráža. Pre komplikova­nosť sa výpočet stal Byrokratic­kým nezmyslom roka podľa Združenia mladých podnikateľ­ov. OĽANO pritom v predvolebn­ej ankete sľubovalo hmotnú zodpovedno­sť politikov. Paradoxne, Matovič, ktorý vyhadzoval vládne peniaze z okna lopatou, bol pripravený, majetok previedol na „Pavlínku“. No i tak zodpovedno­sť zavedená nebude a nezačne sa ani šetriť. Začal sa (pred)volebný rok.

Nový rok je ideálny na záväzky, vieme si sľúbiť, že prestaneme fajčiť či pešo prejdeme Cestu hrdinov SNP. No predsavzat­ia si žiadajú naše sebazapret­ie. S úsporami verejných výdavkov je to rovnako. Politici sotva utiahnu kohútik, kým vidia, že pod Úradom vlády stojí nadšený dav pripravený chytať drobné vyhodené z okna.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia