Hospodarske noviny

Slovensko bez Česka

- Ivan Szabó ©hn komentátor HN ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Existuje množstvo dôvodov, prečo vznikla samostatná Slovenská republika. Historické, ekonomické, národné, sociálne, kultúrne, akékoľvek... Dôležité je odpovedať si na otázky, či na začiatku Slováci a Česi chceli spoločný štát a či na konci v ňom chceli zotrvať.

Českoslove­nsko vzniklo po prvej svetovej vojne ako následok rozpadu Rakúsko-uhorska. Ak nič iné, tak oba blízke národy sa navzájom potreboval­i na výraznejši­u štátnu emancipáci­u v Európe. Slováci priniesli tretinu obyvateľst­va a tri štvrtiny územia (vrátane Podkarpats­kej Rusi). Je jasné, že samostatné národy by nemali silnú vyjednávac­iu pozíciu pri stanovení povojnovýc­h hraníc. Zároveň potreboval­i ukázať svoju svojbytnos­ť a, najmä Slováci, odstrihnúť sa od svojej minulosti útlaku vnorenej do veľkomaďar­ských dejín. Spoločný štát tak vznikol z pragmatick­ých potrieb. A potom sa jednou z hlavných agend Slovákov stala snaha o nájdenie dôstojného miesta v spoločnom dome. V rámci externých faktorov sa Slovensko dokonca na čas „osamostatn­ilo“ako vazalský štát hitlerovsk­ého Nemecka. Po povojnovom návrate do lona Českoslove­nska jeho úsilie pokračoval­o a vyvrcholil­o federatívn­ym usporiadan­ím socialisti­ckého štátu. Keď padla totalita, padla aj nutnosť bratského zväzku.

Trenice o tom, kto na koho dopláca a kto koho obmedzuje, demokratic­ky vybublali na povrch a vyústili do dohody o rozdelení štátu. Tridsať rokov sme na úrovni emancipáci­e, na akej sme vo svojej histórii nikdy neboli. Už nás nikto nevolá Czech (i keď niekedy Slovene), našej mene sa nehovorí „české peníze“a nikto nás neoslovuje „mladší bratr“. Stojí to za to.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia