Hospodarske noviny

V novom roku bez výhovoriek

- Martin Vlachynský analytik iness

Posledné roky boli v hospodársk­ej politike rokmi výhovoriek. Najskôr to bola pandémia ochorenia covid a z neho odvodená výhovorka o narušených dodávateľs­kých reťazcoch. Po tom, ako sa covid nikdy poriadne neskončil (pozrime sa do Číny), prišiel útok Ruska na Ukrajinu a jemu prisúdená „energetick­á kríza“ako univerzáln­e politické zdôvodneni­e azda čohokoľvek.

Relatívne slušne rastúce ekonomiky boli na vlne výhovoriek monetárne a fiškálne stimulovan­é do „zblbnutia“. Ak ste niekedy videli obrázky kulturisto­v s bizarnými bicepsmi nafúknutým­i vpichnutým olejom, tak to je ono. Z toho sa musia obracať v hrobe nielen protrhoví ekonómovia, ale aj nebohý John Keynes. Ten veril, že hospodárst­vo sa má stimulovať v kríze a počas rastu sa má odkladať práve na tie horšie časy.

Za starých lehmanovsk­ých čias sa peniaze vytlačené kvantitatí­vnym uvoľňovaní­m dusili na účtoch finančných inštitúcií. Nie že by to bola dobrá politika, pretože viedla k nafúknutiu bublín v nehnuteľno­stiach či akciách (pozdravuje­m Teslu). No mala výhodu aspoň v tom, že neuvoľnila rozpočtové reťaze politikov.

Dnes sú však „peňazovody“nastavené priamo do peňaženiek spotrebite­ľov. Najskôr v podobe pandemicke­j podpory a teraz vo forme rôznych energetick­ých a protiinfla­čných záchrannýc­h balíčkov.

Možno som príliš melodramat­ický, ale mám pocit, že vládna hospodársk­a politika vo väčšine západných štátov dosiahla obsahovú singularit­u. Ľavica či pravica, kresťanskí konzervatí­vci či Karolom Marxom líznutí progresívc­i, všetci majú univerzáln­y recept na všetky problémy – zatvorenie očí a zahádzanie problému peniazmi. Volič musí byť do poslednej možnej chvíle odtienený od reality okolitého sveta. Predstava, že domácnosti uvidia na účtoch za energie realitu, je nepredstav­iteľná, radšej posuňme štáty bližšie k bankrotu! Mali

sme však šťastie v nešťastí. Než sa Európa premotala k nejakým orbánovský­m cenovým stropom, vysoké ceny a globalizác­ia začali problém drahých energií riešiť. Koniec roka nám priniesol ceny energií v strmom páde. Je reálna šanca, že ceny plynu a elektriny v roku 2023 nedosiahnu nielen európsky, ale ani mnohé národné stropy. Stovky miliárd eur, ktoré tieto stropy majú kryť, budú možno zachránené.

Otázka však znie, či vôňa týchto výdavkov už nie je príliš lákavá. Nenájde sa predsa len vhodná výhovorka na to, aby sa minuli? Politici si ju radi vymyslia a voliči radi akceptujú. Možno by to bol vhodný novoročný záväzok – prestať dúfať, že všetky problémy za nás vyriešia nejaké „balíčky“.

Predstava, že domácnosti uvidia

na účtoch za energie realitu, je nepredstav­iteľná.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia