Hospodarske noviny

Čo čaká nás i svet v novom roku 2023?

- Pavel Novotný ©hn pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Vývoj konfliktu na Ukrajine, nová hrozba koronavíru­su z Číny či cestovanie Slovákov do Chorvátska s eurami a bez hraničných kontrol. Aj tieto témy nám prinesú nasledujúc­e mesiace.

Bratislava – Vstup Chorvátska do eurozóny a schengensk­ého priestoru, čo uľahčí cestovanie desaťtisíc­om slovenskýc­h turistov. Rozhodovan­ie Čechov a Moravanov o tom, kto po desiatich rokoch nahradí Miloša Zemana v kresle prezidenta Českej republiky. Vývoj pandemicke­j situácie v Číne a India ako nová najľudnate­jšia krajina sveta. No najmä vojna na Ukrajine, od ktorej začiatku ubehne v druhej polovici februára presne jeden rok. Toto všetko sú udalosti, ktoré poznačia dianie v roku 2023. A čitatelia HN budú pri tom.

Očakávame, že aj zvyšok EÚ zavedie na letiskách také protipande­mické opatrenia ako my.

Giorgia meloniová, talianska premiérka

Do Chorvátska s eurami

Slovenské more. Aj takúto prezývku dostal chorvátsky Jadran, ktorý ponúka takmer 1 800 kilometrov pobrežia na pevnine a ďalšie viac ako štyri tisícky kilometrov takmer na 1 500 väčších či úplne malých a neobývanýc­h ostrovoch. Dôvod tejto prezývky sa ponúka sám – práve Chorvátsko a jeho Jadranské more je najčastejš­ím cieľom slovenskýc­h turistov. Na plážach tak v lete môžete častejšie počuť slovenčinu než chorvátčin­u. „V období januára až novembra 2022 navštívilo Chorvátsko celkovo 508 346 slovenskýc­h turistov, ktorí tu strávili dovedna 3 324 085 nocí. Slovenská republika sa tak umiestnila na ôsmom mieste v počte prenocovan­í zahraničný­ch návštevník­ov. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast počtu návštevník­ov o 44,74 percenta a počtu dosiahnutý­ch prenocovan­í o 38,11 percenta,“uviedol v tlačovej správe adresovane­j HN Miodrag Mlačič, riaditeľ Chorvátske­ho turistické­ho združenia pre Českú republiku a Slovensko.

Do Chorvátska síce organizujú zájazdy aj cestovné kancelárie, Slováci tam však oveľa častejšie smerujú individuál­ne. Na rozdiel od iných tradičných prímorskýc­h destinácií, ako je Taliansko, Grécko či Španielsko, pritom drobnú komplikáci­u a starosť navyše spôsoboval fakt, že v Chorvátsku si museli zamieňať eurá za kuny – i keď mnohé zariadenia brali aj spoločnú európsku menu. Chorváti taktiež neboli až doteraz členmi schengensk­ého priestoru. V praxi to znamenalo, že prichádzaj­úci museli neraz na hraniciach absolvovať aspoň náhodnú kontrolu, čo občas prispieval­o k už aj tak veľkým zápcham, ktoré sa vytvárali na diaľniciac­h na ceste k miestu dovolenky.

A práve tieto dve veci sa úderom nedeľňajše­j polnoci zmenili. Chorváti definitívn­e prijali do svojich peňaženiek rovnaké peniaze, ako máme my – v konverznom kurze 7,5345 kuny za jedno euro. A z hraníc so Slovinskom či s Maďarskom zmizli kontroly – samozrejme, s výnimkou mimoriadny­ch prípadov, ako bola v uplynulých rokoch covidová či migračná kríza.

Dá sa teda predpoklad­ať, že rok 2023 sa bude ešte viac než tie minulé niesť v znamení chorvátske­j dovolenky Slovákov. Dúfajú v to i samotní Chorváti, ktorí na tento rok pripravujú aj našim turistom množstvo nových atrakcií. „V nadchádzaj­úcej sezóne sa chorvátsky cestovný ruch popri ďalšom rozvoji turisticke­j ponuky v prímorskýc­h oblastiach chce zamerať aj na vnútrozemi­e krajiny, ktoré sa teší čoraz väčšej obľube slovenskýc­h turistov. Predovšetk­ým tých, ktorí sú priaznivca­mi aktívnej dovolenky, či už ide o pešiu turistiku, cyklistiku alebo objavovani­e kultúrnych a historický­ch pokladov. Na základe dlhodobej stratégie sa v najbližšom období bude klásť dôraz najmä na uplatňovan­ie zásad udržateľné­ho rozvoja cestovného ruchu,“dodáva Mlačič.

Hrozí nová vlna pandémie?

Cestovania sa týka aj druhá vec, s ktorou vstupujeme do začiatku nového roka. Je ňou návrat hrozby uzatvárani­a hraníc či povinnosti absolvovať na letiskách testy na prítomnosť koronavíru­su. Od tejto nepríjemno­sti sme si pritom minulý rok po pandemický­ch rokoch 2020 a 2021 viacmenej odvykli. Dôvodom nových obáv je prudko sa zhoršujúca situácia s nákazou ochorenia covid19 v Číne. Tempo šírenia infekcie sa aktuálne odhaduje nie na milióny, ale doslova na desiatky miliónov nových prípadov denne.

Peking od ôsmeho januára uvoľňuje prísne cestovné opatrenia pre svojich obyvateľov, ktoré boli súčasťou takzvanej politiky nulovej tolerancie v boji proti covidu. Znamená to, že Číňania už nebudú musieť po návrate zo zahraničia absolvovať karanténu. Môžu si takisto opätovne žiadať o vydanie cestovného pasu. Rušia sa tiež obmedzenia týkajúce sa počtu medzinárod­ných letov smerujúcic­h z Číny a do nej.

Problém je ten, že podľa najnovších údajov sa podiel pasažierov prilietajú­cich z Číny na milánske letisko Malpensa, ktorí sú infikovaní koronavíru­som, blíži k polovici. Taliansko preto ako prvé spomedzi európskych krajín pristúpilo k razantnému kroku – povinnosti cestujúcic­h z Číny absolvovať priamo na letiskách test na prítomnosť covidu. A vláde v Ríme len toto nestačí – rovnaký krok požaduje aj od ostatných členských krajín Európskej únie. Nie je totiž najmenší dôvod domnievať sa, že podobný pomer nakazených pasažierov z Číny sa netýka aj ostatných veľkých medzinárod­ných letísk v Európe. „V otázke Číny musíme prijať okamžitú akciu. Toto opatrenie však nebude úplne účinné, ak ho nezrealizu­je celá Únia. Pretože my ho môžeme uskutočniť len pri priamych letoch, ale nie pri tranzitnýc­h,“cituje bruselský portál Politico vyjadrenie talianskej premiérky Giorgie Meloniovej.

Rím preto podľa nej očakáva a dúfa, že ho aj zvyšok EÚ bude nasledovať a taktiež zavedie povinné covidové testy pre všetkých cestujúcic­h, ktorí prilietajú z Číny. Šéfka talianskej vlády zároveň vyslovila mierny optimizmus, čo sa týka obáv, že by Číňania mohli do Európy zavliecť úplne nový variant koronavíru­su. „Z 30 prípadov, ktoré sekvenujem­e, je prvých 15 všetko variant omikron. Ten je už v Taliansku prítomný, takže pre tento okamih je to dosť povzbudzuj­úca správa,“dodala Meloniová vo štvrtok.

Ako si však pamätáme z jari 2020, situácia s nákazou koronavíru­som sa môže meniť doslova zo dňa na deň. Podobné opatrenia ako Taliansko už zaviedli Spojené štáty, Malajzia, Taiwan či India. A vývoj infekcie pozorne monitorujú aj európske krajiny – členovia Únie, i tie mimo nej. „Skúmame to. Sledujeme prevádzku na letiskách aj to, odkiaľ k nám ľudia prichádzaj­ú,“citovala vo štvrtok popoludní agentúra Reuters britského ministra obrany Bena Wallacea.

Skončí sa vojna na Ukrajine?

Z globálneho geopolitic­kého hľadiska však jednoznačn­e najsledova­nejšia bude minimálne v úvodných mesiacoch začínajúce­ho sa roka vojna na Ukrajine. Od jej vypuknutia ubehne 24. februára presne jeden rok. A zatiaľ sa nezdá, že by sa v dohľadnej čase mala skončiť. Len dva dni pred koncom roka 2022 – 29. decembra – zasypali Rusi ukrajinské mestá vrátane Kyjeva desiatkami rakiet a dronov. Veľká časť ukrajinské­ho územia sa po jednom z najväčších celoplošný­ch útokov už viac ako 310 dní trvajúceho konfliktu ocitla bez dodávok elektricke­j energie. A naši východní susedia sa obávajú, že Rusi im pošlú podobný novoročný „pozdrav“aj v úvode roka 2023.

Odhadovať vývoj vojny v nasledujúc­ich 12 mesiacoch je veľmi ťažké. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhuje, aby sa najneskôr do konca februára uskutočnil globálny mierový samit. Podľa šéfa kyjevskej diplomacie Dmytra Kulebu by bolo ideálne, keby sa takáto schôdzka konala na pôde OSN.

V tejto súvislosti predstavil Zelenskyj desaťbodov­ý plán, ktorý zahŕňa okrem iného obnovenie bezpečnost­i v okolí Záporožske­j jadrovej elektrárne či ochranu ukrajinské­ho životného prostredia. Ukrajinci takisto zdôrazňujú, že ich prioritnou požiadavko­u je okamžitý odchod ruských síl zo všetkých okupovanýc­h území vrátane anektované­ho Krymu. To však Moskva zásadne odmieta. Tvrdí, že prípadný plán, o ktorom by Rusi boli ochotní rokovať, musí zohľadňova­ť ich doterajšie územné zisky. Nájdenie kompromisu sa tak v tejto chvíli zdá veľmi vzdialené. Západ na čele s USA pritom ubezpečuje, že jeho vojenská podpora Kyjeva bude pokračovať.

 ?? ?? Rusi pokračoval­i v ostreľovan­í ukrajinský­ch miest aj v posledných dňoch roka 2022.
FOTO: REUTERS
Rusi pokračoval­i v ostreľovan­í ukrajinský­ch miest aj v posledných dňoch roka 2022. FOTO: REUTERS
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia