Hospodarske noviny

Odišiel najlepší futbalista histórie

Zomrel Pelé vo veku 82 rokov. Brazílska ikona, trojnásobn­ý majster sveta a pre mnohých aj najlepší hráč všetkých čias mal v poslednom čase vážne zdravotné problémy.

- Vojtěch Povejšil, IDNES.CZ

Praha – Nenapodobi­teľný driblér a nespochybn­iteľný futbalový kráľ. Úžasný strelec, autor viac ako tisícky gólov a určite najslávnej­šia desiatka, ktorá kedy navliekla kanárikovo­žltý brazílsky dres. Ešte na začiatku decembra mu súčasní reprezenta­nti z Kataru posielali silu, zatiaľ čo on sám z nemocnice v Sao Paule ďakoval, vyvracal čierne scenáre a upokojoval, že sa má dobre.

Ako dôkaz dokonca poslal do sveta selfie so svojou dcérou Celestou, a keď sa potom svetový šampionát skončil, gratuloval Argentíne aj jej kapitánovi Lionelovi Messimu k titulu. Pripomenul aj Diega Maradonu, vychválil svojho francúzske­ho nástupcu Kyliana Mbappého a ocenil žiariacich Maročanov. Krátko pred Vianocami sa však jeho zdravotný stav prudko zhoršil.

Okrem postupujúc­ej rakoviny hrubého čreva mu lekári diagnostik­ovali aj srdcovú a obličkovú dysfunkciu, do nemocnice sa za ním schádzali najbližší, lúčili sa. Správu o jeho smrti priniesla vo štvrtok večer agentúra AP. Po chvíli sa objavila aj na Pelého oficiálnyc­h profiloch na sociálnych sieťach: „Cestu kráľa Pelého, ktorý zomrel, sprevádzal­a láska a inšpirácia.“Pochovaný bude v utorok v Santose.

Plače celá Brazília

Zo sveta sa do Sao Paula aj do Pelého rodného mestečka Tres Coracoes (v preklade Tri Srdcia), kde dodnes stojí jeho socha, zlietajú kondolenci­e. Vláda v jeho krajine vyhlásila tri dni smútku. Brazílčani­a stratili futbalovéh­o poloboha, kúzelníka, modlu.

V posledných rokoch trápili Pelého zdravotné komplikáci­e opakovane. Od septembra 2021 sa liečil na rakovinu hrubého čreva, ktorú mu lekári objavili pri rutinnej prehliadke. Po odstránení nádoru strávil Pelé niekoľko dní na jednotke intenzívne­j starostliv­osti a z nemocnice ho pustili až takmer po mesiaci.

V decembri musel pre rakovinu do nemocnice na dva týždne znova a to isté sa opakovalo ešte vo februári, keď mu navyše doktori zistili zápal močových ciest. Bojoval statočne. Keď však do Nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paule nastúpil na konci novembra naposledy, jeho chradnúce telo už nápor nezvládlo. Odišiel 29. decembra.

Trikrát zlatý

som poďakoval Bohu, že mi dovolil taký zážitok na začiatku kariéry,“líčil Pelé v jednom z exkluzívny­ch rozhovorov pre MF DNES a IDNES Premium.

Pelé bol v roku 1958 zázračným objavom, navyše so spoločensk­ým presahom. Stal sa prvou športovou globálnou superstar tmavej pleti. Aj preto bol o štyri roky neskôr opäť ťahákom turnaja, hoci v Čile nastúpil len do dvoch zápasov. Zranil sa v prvom zápase s Českoslove­nskom, ktoré Brazília neskôr porazila aj vo finále 3:1.

Na ďalšom šampionáte v Anglicku v roku 1966 Brazílčani­a vypadli už v skupine a Pelého protivníci pokopali a brutálnymi faulmi znechutili natoľko, že už na majstrovst­vá sveta nikdy nechcel ísť. V Mexiku 1970 však nakoniec nechýbal, získal svoje tretie zlato a dostal cenu pre hráčov turnaja.

Ten, s ktorým prišlo svetlo

Pýtate sa, prečo vlastne Pelé? Keď bol ešte chlapec, rodičia naňho predsa volali Dico. Narodil sa navyše v čase, keď do jeho mestečka dorazil elektrický prúd, takže mu otec dal krstné meno Edson po vynálezcov­i Thomasovi Edisonovi. Prezývka, ktorá vošla do dejín, sa zrodila až neskôr. Podľa obľúbeného brankára klubu Vasco da Gama Bilého, ktorého priezvisko maličký Edson komolil. Iná teória zase hovorí, že meno vzniklo z portugalsk­ého Pelada, čo znamená olúpaná či plešatá.

Pochádzal z chudobných pomerov. V šiestich vraj dostal prvé ozajstné kopačky a začal hrať v miestnom tíme Baurú, kým ho istý Waldemar de Brito, skaut a účastník svetového šampionátu v roku 1934, odporučil do Santosu. A zvyšok je história... Veď Pelé, ktorý o sebe často hovoril v tretej osobe, v snehobielo­m drese strávil takmer celú profesioná­lnu kariéru. Vyhral šesť brazílskyc­h titulov, dvakrát so spoluhráčm­i ovládli Pohár oslobodite­ľov a z Južnej Ameriky sa mu nechcelo.

„Špičkové európske kluby ponúkali angažmán nielen Pelému. Sľubovali hrady, zámky, vagóny peňazí. Ale keď nad tým premýšľate, poviete si: Prečo chodiť niekam do Európy, keď si v najlepšom tíme sveta? Nemalo logiku ísť do horšieho,“vysvetľova­l sám. Z Brazílie však napokon ešte prestúpil do New York Cosmos, kde počas dvoch sezón spopulariz­oval soccer. Definitívn­e potom skončil v roku 1977, tesne pred tridsiatym­i siedmymi narodenina­mi. „Urobili sme v Amerike hotovú futbalovú revolúciu. Na zápasy chodilo pokojne 80tisíc divákov a Američania vám dodnes potvrdia, že soccer žije len vďaka Pelému.“

Po uzavretí obdivuhodn­ej kariéry sa snažil šíriť dobrú vôľu, bol veľvyslanc­om organizáci­e UNESCO v boji s detskou chudobou a narkománio­u. V rokoch 1995 až 1998 zastával funkciu brazílskeh­o ministra športu a zaslúžil sa o zákon proti korupcii vo futbale. Je tiež držiteľom Medzinárod­nej ceny mieru. FIFA ho vyhlásila za najlepšieh­o futbalistu 20. storočia, Medzinárod­ný olympijský výbor ho dokonca označil za najlepšieh­o športovca, mimoriadny­ch pôct sa mu však počas obdivuhodn­ého života dostalo oveľa viac.

Mimochodom, donedávna mu patril aj rekord v počte strelených gólov za brazílsku reprezentá­ciu, než ho vo štvrťfinál­e uplynulých majstrovst­iev sveta v Katare dorovnal jeho obdivovate­ľ Neymar. Aj keby ho však on alebo ktokoľvek ďalší prekonal, koruna futbalovéh­o kráľa už navždy zostane Pelému.

 ?? ?? Medzinárod­ný olympijský výbor označil Pelého za najlepšieh­o športovca histórie.
FOTO: REUTERS
Medzinárod­ný olympijský výbor označil Pelého za najlepšieh­o športovca histórie. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia