Hospodarske noviny

Výhľad na rok 2023

- lukáš lipovský, analytik X-trade Brokers

uplynulý rok 2022, ktorý bol charakteri­stický vysokou infláciou a energetick­ou krízou, je za nami a mnohí investori sa zvedavo pýtajú, čo bude nasledovať ďalej.

v prvej polovici súčasného roka sa totiž očakáva, že centrálne banky budú naďalej pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb aj za cenu recesie, čo môže viesť k poklesu hodnoty rizikových aktív, akými sú akciový trh alebo kryptomeny.

vďaka vysokým cenám energií však nie je isté, či sa centrálnym bankám podarí skrotiť infláciu k dvojpercen­tnému cieľu, a preto hrozí najmä európskej a americkej ekonomike stagflácia. tá je totiž charakteri­stická slabým alebo žiadnym ekonomický­m rastom pri vysokej úrovni inflácie. to môže brániť centrálnym bankám pokračovať v boji proti vysokej inflácii formou zvyšovania úrokových sadzieb.

trhy dokonca očakávajú, že vďaka ekonomické­mu spomaleniu budú centrálne banky v druhej polovici roka nútené úrokové sadzby znižovať. prípadná stagflácia môže totiž podporovať dopyt po tradičných bezpečných prístavoch, pričom pre konzervatí­vnych investorov sa bude do popredia dostávať najmä osvedčené zlato oproti dlhopisom, ktoré môže zaznamenať nadpriemer­né výnosy.

Koncom aktuálneho roka sa očakáva ekonomické oživenie, ktoré môže podporiť dopyt po rizikových aktívach. ak sa tak stane, pre akciových investorov to môže byť skvelé obdobie na nákup akcií. Kľúčové však bude najmä načasovani­e investícií. preto tí akcioví investori, ktorým sa podarí načasovať svoje investície správne, môžu zaznamenať nadpriemer­né výnosy a pripísať si úspechy.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia