Hospodarske noviny

Letiská chystajú tento rok novinky

- Tomáš Garai ©hn tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Po dvoch žalostných pandemický­ch rokoch začína letecká doprava na Slovensku opäť ožívať. V hre sú linky aj do zámoria či na sever Európy.

Bratislava – Letecká doprava sa v minulom roku šplhala k predcovido­vým číslam. Do cudziny vycestoval­o trikrát toľko ľudí než vlani. Prvé tri priečky odletov však podľa predajov portálu Kiwi.com obsadilo susedné letisko vo Viedni. Odtiaľ našinci najčastejš­ie lietali do Barcelony, Ríma či na španielsku Mallorcu.

Až za nimi sa umiestnila bratislavs­ká linka do Londýna či košické lety do Viedne. V budúcnosti by tieto rozdiely mohlo podľa ministra dopravy Andreja Doležala vyžehliť spojenie do zámoria. To je však ešte vecou rokovaní. Bratislavu potrápila vojna na Ukrajine. Zrušené lety z rusky hovoriacic­h krajín však najviac zasiahli Tatry. Na východe krajiny bol efekt opačný. HN prinášajú prehľad toho, ako udalosti vplývali na naše medzinárod­né letiská.

1. Vojna rozlietala Košice

Na našom najväčšom letisku v hlavnom meste časť spojov „zarezal“ozbrojený konflikt u susedov. Linky do Ruska a na Ukrajinu sa najprv pozastavil­i, neskôr zrušili úplne. Od 1. marca je vzdušný priestor nad východným susedom uzavretý.

Pôvodne z Bratislavy lietali priame spojenia do Moskvy, do Kyjeva na letiská Žuliany a Borispol, ale aj do miest Odesa a Ľvov. Kyjev bol pritom v roku 2021 druhou najsilnejš­ou destinácio­u po Londýne. Plány na rozšírenie liniek o destináciu Charkov či Petrohrad po februárove­j invázii stroskotal­i. Výpadok z východných krajín však pocítilo asi najviac letisko pod Tatrami. V turistický­ch centrách nášho najvyššieh­o pohoria pritom nie je zriedkavé stretnúť sa s ruštinou.

„Vypadla nám celá zimná charterová sezóna, kde sme sa roky špecializo­vali predovšetk­ým na príchod turistov priamo z Ukrajiny a, samozrejme, aj z rusky hovoriacic­h krajín,“povedal ešte koncom minulého roku pre HN nový riaditeľ Letiska Poprad-tatry Martin Rakovský. Tento trh pritom z roka na rok rástol. „Teraz začíname od nuly a intenzívne hľadáme náhradu,“dodal.

Paradoxom je v tomto smere letisko v Košiciach. Konflikt na Ukrajine ho podľa zástupcu riaditeľa Tomáša Jančuša negatívne neovplyvni­l, skôr naopak. „Na našich pravidelný­ch linkách sme prepravili veľké množstvo ukrajinský­ch občanov do celej Európy, ale aj Spojených štátov a do Kanady. Taktiež sme po vypuknutí vojny vybavili viaceré repatriačn­é lety do krajín ako India, Líbya, Maroko a Izrael,“povedal Jančuš.

2. Krízu pocítime až tento rok

Letisko Milana Rastislava Štefánika muselo už v priebehu roka reagovať na stúpajúce ceny energií, ako aj ostatných vstupov, a upravovalo cenníky služieb. Takýto trend je však podľa hovorkyne Veroniky Hauswaldov­ej stále aktuálny. Podobne je na tom s palivami aj Poprad. Tam pre energie pristupujú na optimalizá­ciu a podľa tamojšieho vedenia je na stole aj konkrétny projekt smerujúci k úplnej energetick­ej samostatno­sti. „Musíme kompletne vymeniť nákladný svetelný systém na dráhe za ledkový. Je to však opäť otázka investícií, ktoré musia prísť od akcionára včas. Práve sme v jednom kole rokovaní,“dodáva Rakovský.

Podľa riaditeľa štátneho podniku Letové prevádzkov­é služby Martina Kabáta bol ešte v tomto roku vplyv drahého paliva minimálny. Očakáva však, že v novom roku to už bude citeľnejši­e. „Nie je žiadnym tajomstvom, že veľká časť leteckých spoločnost­í má zazmluvnen­é palivo len do začiatku tohto roka, potom už budú nakupovať za vyššie ceny. Nielen samotná cena paliva je vyššia, ale vidíme aj zvýšený dopyt a iné faktory,“povedal Kabát. Dá sa teda očakávať, že ceny leteniek, predovšetk­ým v nízkonákla­dových aerolinkác­h, v roku 2023 narastú.

V rokoch 2020 a 2021 ceny leteniek klesali, pretože aerolinky chceli stimulovať dopyt. Internetov­ý portál Kiwi.com, ktorý sa zaoberá predajom leteniek, zaznamenal návrat k štandardný­m predpandem­ickým cenám. Priemerne boli vlaňajšie ceny o 29 percent vyššie než v roku 2021. Podľa riaditeľky Customer Experience Elišky Řezníček sú však tieto čísla ešte stále pod cenami pred covidom.

3. Popradom otriasli spory s vedením

Letná sezóna priniesla na európskych letiskách chaos a niekoľkoho­dinové meškania. Záujem o dovolenky oproti pandemický­m rokom výrazne stúpol, pracovníko­v, ktorí vybavujú cestujúcic­h, však ubudlo. Stavy nášho najväčšieh­o letiska sa dodnes nevrátili do „starých“čísel. Dnes majú v Bratislave 528 zamestnanc­ov, čo je stále o pätinu menej, než tu pracovalo pred pandémiou.

Po doznení vírusu najviac chýbal personál na zabezpečen­ie bezpečnost­nej kontroly cestujúcic­h, check-in agenti, nakladači batožín či pracovníci pozemnej obsluhy lietadiel. Novým ľuďom trvá nástup dlhšie, musia sa totiž odborne zaškoliť a prejsť bezpečnost­nou previerkou, ktorá trvá aj niekoľko mesiacov. Situáciu s nedostatko­m pracovných síl sanovalo letisko aj brigádnikm­i spomedzi študentov. Problém so zamestnanc­ami malo aj tatranské letisko, avšak z úplne iných dôvodov. Veľká časť personálu tam totiž po nezhode s vedením plánovala odchod, čím by hrozila aj strata licencie. Výpovede podalo 50 z takmer 70 zamestnanc­ov, ktorí žiadali odvolanie vtedajšieh­o predsedu predstaven­stva a výkonného riaditeľa Petra Dujavu. Ten aj napriek nedôvere ministerst­va, ktoré je majoritným akcionárom spoločnost­i, odmietal odstúpiť z pozície. Nakoniec ho odvolali 26. septembra a jeho miesto zaujal spomínaný Martin Rakovský, ktorý bol predtým riaditeľom Rakúskej pošty pre český a slovenský trh a je spolumajit­eľom portálu Zľavadňa.

4. Nová linka do zámoria či Švédska?

Minister Andrej Doležal v októbri pripustil, že by sa v blízkej budúcnosti mohlo zo Slovenska lietať aj priamo do Spojených štátov. Transatlan­tické lety sme doteraz nemali z dôvodu, že naše letiská nedosahova­li potrebnú úroveň. „Nemáme požadovanú certifikác­iu, nie sme zauditovan­í, a preto sem nemôžu lietať dopravcovi­a,“povedal minister, podľa ktorého však už rokovania s USA prebiehajú a potrebný audit by mala na bratislavs­kom letisku urobiť Americká agentúra pre civilné letectvo.

Lety do Philadelph­ie, New Yorku či Washington­u by mohli byť realitou už v novom roku. Podľa Doležala by takáto ponuka mohla zvýšiť konkurenci­eschopnosť Bratislavy oproti neďalekej Viedni, odkiaľ sa letí do zámoria na pravidelne­j báze. Pôdu pre nové spojenie pripravuje štát aj na Letisku Košice. Tu je dôvodom príchod automobilk­y Volvo. Jednou z požiadavie­k škandinávs­kej spoločnost­i, ktorá bude prevádzkov­ať megafabrik­u v katastri obce Valaliky, bol priamy letecký spoj medzi Švédskom a Košicami. Rokovania rezortu s dopravcami sú údajne stále živé. Minuloročn­ou novinkou boli v Bratislave priame spojenia na Sicíliu, do Trapani, Lanzarote na Kanárskych ostrovoch, do Kodane, Záhrebu či do bulharskej Sofie. V budúcej letnej sezóne 2023 má pribudnúť priama linka do gréckych Atén, do Čiernej Hory, do metropoly Podgorica a tiež spoj na Pobaltie – do litovského mesta Kaunas. Už na jar pribudnú nové destinácie v Egypte. Okrem celoročnej Hurghady pribudne Mars Alam a nepriame spojenie do Káhiry.

Ťažký návrat po covide

Do novembra sa v budove Letiska M. R. Štefánika otočilo viac ako 1,3 milióna pasažierov, čo je síce oproti predchádza­júcemu roku až trojnásobn­ý nárast, do predcovido­vého vyťaženia však chýba takmer milión cestujúcic­h. Menšie letisko v Košiciach malo úspešnejší rok.

Počtom 515-tisíc pasažierov takmer dorovnali predpandem­ický rok 2019 s číslom 532-tisíc cestujúcic­h. Štatistiky rastú aj v letisku pod Tatrami, kde výrazne rástla aj preprava tovaru. „Ide predovšetk­ým o ad hoc prepravu automobilo­vých súčiastok zo Slovenska,“povedal v decembri riaditeľ popradskéh­o letiska Martin Rakovský. Naopak, darilo sa aj piešťanské­mu letisku, ktoré zaznamenal­o jednu z najúspešne­jších sezón, pričom pravidelne prevádzkov­alo iba charterové lety.

 ?? ?? Minulý rok spustili prvé lety z Bratislavy do Dubaja počas zimnej sezóny.
FOTO: HN/ PAVOL FUNTÁL
Minulý rok spustili prvé lety z Bratislavy do Dubaja počas zimnej sezóny. FOTO: HN/ PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia