Hospodarske noviny

Zomrel pápež Benedikt XVI., ktorý prepísal dejiny Vatikánu

- Rudolf Sivý,

Bratislava – „So zármutkom oznamujeme, že emeritný pápež zomrel dnes o 9.34 hod. v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikáne,“napísala počas dopoludnia v posledný deň roka 2022 tlačová kancelária Svätej stolice. Smutná novina rýchlosťou blesku obletela celý svet. Po rokoch sa tak končí „dvojvládie“pápežov a zároveň od 15. storočia ide o prvé úmrtie Svätého Otca, po ktorom nebude nasledovať nová voľba lídra katolíckej cirkvi vo svete. Obavy o zdravotný stav 95-ročného emeritného pápeža Benedikta XVI. sa začali objavovať už niekoľko dní predtým, keď jeho nástupca František vyzval veriacich, aby sa modlili za zdravie rodáka z Nemecka.

Prvý za 600 rokov

Po tom, ako bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005, podarilo sa mu prepísať niekoľko historický­ch míľnikov. V katolíckyc­h kruhoch bol totiž vnímaný ako jeden z najväčších teológov súčasnosti a bol aj prvým nemeckým Svätým Otcom od 16. storočia. V historický­ch záznamoch sa však jeho meno zapísalo najvýrazne­jšie v roku 2013, keď pre zdravotný stav odstúpil z funkcie. Stal sa tak prvým pápežom, ktorý tak urobil po vyše 600 rokoch.

„Z tohto dôvodu a s vedomím vážnosti tohto kroku, s plnou slobodou vyhlasujem, že sa vzdávam služby rímskeho biskupa, následníka svätého Petra,“uvádzalo sa vtedy vo vyhlásení pápeža. Následne sa utiahol do svojej rezidencie, kde sa ďalej venoval štúdiu teológie. Jeho pôsobenie a mediálny obraz výrazne ovplyvnilo aj to, že funkciu prebral po úmrtí obzvlášť populárneh­o pápeža Jána Pavla II. a zároveň Ratzingero­v nástupca František spustil vlnu reforiem a moderných prvkov. Z pohľadu Slovenska bol jediným Svätým Otcom, ktorý neprišiel na návštevu do krajiny pod Tatrami od vzniku nezávislos­ti. Joseph Aloisius Ratzinger sa narodil na Bielu sobotu 16. apríla 1927 v bavorskom mestečku Marktl am Inn ako tretie dieťa do hlboko veriacej rodiny policajta.

Zo zajatia až do Vatikánu

Roky nacisticke­j vlády v Nemecku strávil v obci Hufschlag pri bavorskom meste Traunstein. V roku 1943 sa stal členom jednotky protivzduš­nej obrany a bol prevelený do Mníchova. Následne ho vyslali na rakúsko-maďarské hranice, kde sa podieľal na budovaní protitanko­vých zátarás.

V máji 1945 Ratzinger dezertoval z nemeckej armády a vrátil sa do Traunstein­u, kde ho americkí vojaci na niekoľko týždňov zajali. Pádom nacistické­ho režimu vymenil uniformu opäť za talár a vrátil sa do seminára. Po štúdiách filozofie a teológie prijal 29. júna 1951 vo Freisingu kňazskú vysviacku a začal pôsobiť ako výpomocný kňaz a kaplán. V marci 1977 vymenovali Josepha Ratzingera za arcibiskup­a Mníchovsko-freisinske­j arcidiecéz­y – o tri mesiace neskôr mu udelili kardinálsk­y biret. Pápež Ján Pavol II. ho v roku 1981 vymenoval za blízkeho spolupraco­vníka. Benediktov­i kritici vyčítali, že nezasiahol pri štyroch prípadoch podozrení zo zneužívani­a detí. On to však odmietal. Vo februári minulého roka však listom požiadal o odpustenie obete sexuálnych útokov spáchaných v čase pôsobenia na čele mníchovsko-freisinske­j diecézy. Tento list sa objavil necelé tri týždne po zverejnení správy, ktorá obvinila Benedikta z toho, že o zneužívaní neplnoletý­ch vedel, ale nekonal. Benedikt v liste zopakoval, že o tom nemal informácie. Jeho pohreb sa uskutoční 5. januára a celebrovať ho bude pápež František.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Emeritný pápež Benedikt XVI. zmenil priebeh dejín Svätej stolice.
FOTO: REUTERS Emeritný pápež Benedikt XVI. zmenil priebeh dejín Svätej stolice.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia