Hospodarske noviny

Nastal čas na inventúru štátnych sviatkov

- Antonín Rašek, sociológ text vyšiel v MF Dnes.

V Česku nepatríme ku krajinám, ktoré by si na sviatky ktovieako potrpeli. V Európe sú najštedrej­šie Nórsko, Nemecko, Rakúsko či napríklad aj Slovensko. Tie naše tradičné aj novodobé sa ľahko zmestia do iba štrnástich dní. Navyše mnohokrát padnú na sobotu a nedeľu alebo sa prekrývajú. Napriek tomu je o čom premýšľať. Máme sedem štátnych sviatkov i sedem ostatných, teda trinásť nepracovný­ch dní (1. január je v oboch kategóriác­h). Nielen z historický­ch dôvodov sa zo štátnych sviatkov ťažko pripravíme o 1. január a z ostatných o 1. máj. Jeden je navyše po Silvestri, druhý je nielen Sviatkom práce, ale aj lásky. Rovnako tak budeme chcieť oslavovať Veľkú noc a Vianoce. O ostatných sviatkoch už tu viac či menej môžeme diskutovať.

Prvé, čo mnohým ľuďom napadne, je to, prečo máme štátny sviatok Cyrila a Metoda, Jana Husa a kniežaťa Václava, nie však sviatok Karola IV., najuznávan­ejšej postavy českých dejín, Jana Amosa Komenského alebo Tomáša G. Masaryka? Konfrontač­ný je 1. máj, 28. október je vlastne sviatkom už neexistujú­ceho štátu. A 17. november je len príležitos­ť, najmä pre staršie generácie, ako každý rok súčasný režim porovnávať s minulým.

Dôvody, prečo s našimi sviatkami niečo urobiť, sú v podstate tri. Prvý je realistick­ý: sviatky väčšinou neslúžia zámeru, prečo boli prijaté, väčšina ľudí ich do značnej miery ignoruje, mnohí ani nevedia, čo sa vlastne oslavuje, a spôsob osláv k ich osvete príliš neprispiev­a. Druhý dôvod je racionálny: podnikatel­ia dávajú najavo, že sviatky neorganick­y rozbíjajú pracovné týždne. Tretí dôvod je všeobecnej­ší: sviatky narúšajú navyknutý rytmus osobného a rodinného života. A akú kompenzáci­u občanom za zrušenie šiestich sviatkov ponúknuť? Určite by uvítali voľno medzi Vianocami a Novým rokom. A možno predĺžiť aj Veľkú noc o Zelený štvrtok. Európa predsa len vyrastala na kresťanske­j tradícii.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia