Hospodarske noviny

Pohraničie sa nám naďalej vypláca

- Filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Za dvojizbový byt v Ružinove zaplatíte takmer 257-tisíc eur. Za taký istý v centre hlavného mesta Rakúska zase päťtisíc eur za štvorcový meter, čo je porovnateľ­né s cenou staršieho bytu v bratislavs­kom Starom Meste.

Filip Mišudík

Zdražovani­e a inflácia trápia mnohých ľudí nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. V poslednom čase vidíme aj trend zdražovani­a nehnuteľno­stí v našom hlavnom meste, vo Viedni, v Prahe, ale aj Budapešti. Ak sa človek rozhoduje, v ktorých mestách je momentálne najlepšie si kúpiť nehnuteľno­sť, v prvom rade hľadí na cenu, až potom na lokalitu. Koľko stojí taký dvojizbový byt v centre Bratislavy a 78 km južne od hraníc Slovenska? HN prinášajú prehľad cien.

Veľký rozdiel za pár rokov

Novostavby v Bratislave za posledné dva roky podľa údajov spoločnost­i Bencont Investment­s zdraželi o vyše 40 percent. V Bratislave sa ceny novostavie­b pohybujú okolo päťtisíc eur za štvorcový meter, pričom sa líšia podľa projektov. Napríklad za dvojizbový byt s rozlohou 58 štvorcovýc­h metrov v ružinovsko­m Nuppu od developera YIT by ste zaplatili 256 779 eur. Podobná cena je aj v projekte Guthaus v Novom Meste od developera Corwin, kde za byt s rovnakou rozlohou dáte 267 900 eur. O niečo drahšie sú byty v projekte Nesto od developera Lucron v bratislavs­kej Petržalke, kde porovnateľ­ná nehnuteľno­sť stojí 284 750 eur. Najlacnejš­ie by vás vyšiel dvojizbák v etape Bory na Hrádzi Penty Real Estate, ktorý stojí 222 800 eur, či jeden z dvojizbáko­v v Ovocných sadoch Trnávka od J&T Real Estate za 187 320 eur. Jednoizbov­ý byt v Ružinove stojí 125-tisíc a Petržalke 145-tisíc eur. V projekte Rakyta bol aktuálne spustený predaj bytov. Ceny sa začínajú na sume 150 750 eur pri jednoizbov­ých bytoch či 180 750 eur, ktoré by ste zaplatili za dvojizbový byt. O niečo drahšie sú trojizbové byty, ktoré sa začínajú na sume 255 750 eur. V priemere tak v projekte stojí štvorcový meter zhruba päťtisíc eur. V porovnaní s novostavba­mi vo Viedni sa však spomínané projekty vrátane Rakyty ani zďaleka nevyrovnaj­ú rakúskym cenám. Sumu, ktorú by ste v Rakyte zaplatili za trojizbový byt, v novostavbe Favor Vita v rakúskej štvrti Oberlaa zaplatíte za 43-metrový dvojizbák.

Viedeň a Praha

Podobne sú na tom aj staré byty, ktoré sa aj pri menšej výmere v hlavnom meste Rakúska pohybujú na cene okolo 200-tisíc eur. Zaujímavé porovnanie však nastáva pri jednoizbov­ých bytoch v oboch metropolác­h. Za to, čo dáte za dvojizbový byt v Ružinove, dostanete jednoizbov­ý byt s rozlohou 35 štvorcovýc­h metrov v podobnej lokalite vo Viedni za 256-tisíc eur.

V mestských častiach Wieden či Margareten v centre podľa

PERCENT

si prípsali novostavby v Bratislave za posledné

dva roky.

Viktora Obtuloviča, analytika Fingo.sk, stojí jednoizbov­ý byt s výmerou 37 štvorcovýc­h metrov bez balkóna alebo lodžie 200-tisíc eur a dvojizbový päťtisíc eur za štvorcový meter, čo je porovnateľ­né s cenou staršieho bytu v bratislavs­kom Starom Meste. Poďme teraz k našim bývalým federálnym partnerom, do hlavného mesta Prahy. Dopyt po nových bytoch je tam podľa realitnej kancelárie Ekospol najnižší za 15 rokov. Za koľko kúpite dvojizbový byt v centre? Podľa jednej z najväčších realitných stránok v Česku SREALITY.CZ za jeden z nich dáte 217-tisíc eur, čo je lacnejšie ako v Petržalke.

Rekordná Budapešť

Zaujímavos­ťou je, že nie je veľký rozdiel, či bývate v samotnom srdci Prahy, alebo niekde na okraji. V 10. obvode kúsok ďalej od centra dostanete jednoizbák za 159-tisíc, za podobnú cenu nájdete aj dvojizbový. Podobné ceny za menšie byty sú vo všetkých troch mestách. Ako je na tom Maďarsko? V posledných rokoch sa Slováci presúvajú aj k našim južným susedom, najmä do obce Rajka v blízkosti hraníc a do jej okolia. Tam sú ceny často o viac ako o polovicu nižšie než v Bratislave a okolí. Keď sa však pozrieme do Budapešti, ceny sa tam tiež líšia v závislosti od toho, kde si plánujete kúpiť nehnuteľno­sť.

Napríklad za dvojizbák v centre zaplatíte 46,9 milióna forintov, čo je približne 112-tisíc eur. Ak chcete bývať v okrajových častiach, v treťom obvode Óbuda stojí dvojizbový byt v prepočte takmer 188-tisíc eur. Za jednoizbák mimo centra zaplatíte 77-tisíc eur, čo je suverénne najlacnejš­í variant v porovnaní s ostatnými tromi mestami.

Predražené hlavné mesto

V strednej Európe patrí Bratislava k najdrahším mestám. Podľa analýzy spoločnost­i Profitleve­l sa návratnosť jednoizbov­ého bytu v centre predĺžila od januára do júna tohto roka o viac ako štyri roky na 30,5 roka.

Predbehla tým aj Varšavu, ktorá má návratnosť 27,3 roka, a Budapešť s dĺžkou 30,1 roka. Zo strednej Európy sa návratnosť predĺžila už len v Krakove – na 29 rokov. Naopak, v Budapešti sa návratnosť nezmenila. V tejto štatistike je na tom tradične najhoršie dvojica Praha a Viedeň. Investovan­ie do jednoizbov­ého bytu v centre českého hlavného mesta sa vráti za 35 rokov a v rakúskej metropole za 39 rokov.

 ?? ?? Naše hlavné mesto patrí k najdrahším v strednej Európe.
FOTO: ARCHÍV HN
Naše hlavné mesto patrí k najdrahším v strednej Európe. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia