Hospodarske noviny

Aké ceny bývania prinesie nový rok? Odborníci majú jasno

- Martin Pápai

Dynamický, turbulentn­ý, odlišný. Aj takto hodnotia rok 2022 analytici. Medziročný rast cien realít podľa nich dosiahne tento rok viac ako 21 percent. „Posledný kvartál sme boli svedkami spomalenia rastu, ktoré zdraželi medzikvart­álne o menej než dve percentá. To nám indikuje, že ceny už narazili na pomyselný strop,“tvrdí Viktor Obtulovič, odborník na reality spoločnost­i Fingo.sk

Turbulentn­ý rok

Kým v minulom roku experti pozorovali trvalý rast cien, ktorý pokračoval ešte aj v prvom kvartáli tohto roka, následne od druhého kvartálu nastala zmena. „Videli sme korekciu na trhu, spomalenie a zastavenie rastu cien nehnuteľno­stí. Na druhej strane nastala zmena v oblasti prenájmov, ich ceny začali od začiatku roka rásť, ponuka nehnuteľno­stí na prenájom sa znížila na minimum,“hovorí Michal Pružinský, hlavný analytik Nehnuteľno­sti.sk.

Môže za to vojna na Ukrajine či príchod utečencov na Slovensko, zároveň sa viacerí záujemcovi­a, ktorí pre rastúce ceny nehnuteľno­stí nedosiahnu na financovan­ie, presúvajú do prenájmov. „S príchodom jesenných mesiacov sme zaznamenal­i prepad cien rádovo od desať do 20 percent z maximálnej trhovej ceny v závislosti od lokality a typu nehnuteľno­stí,“nadväzuje Miroslav Tučník, analytik zo spoločnost­i REINS Invest. Ceny realít narazili na strop. Odborníci sú svedkami ich poklesu na sekundárno­m trhu. „Predávajúc­i starších nehnuteľno­stí musia prehodnoco­vať ponukové ceny, keďže byt, ktorý sme vedeli ešte v lete predať za 210-tisíc eur, sa dnes predáva za 180-tisíc eur.

Dôvodom je zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach,“hovorí Obtulovič. Dopyt po kúpe najmä starších realít sa výrazne spomalil. Na trhu vládne pocit neistoty a ľudia tak kúpu nehnuteľno­sti často radšej odložia.

Situácia sa bude opakovať

Očakáva sa, že korekcia či stagnácia cien nehnuteľno­stí bude pokračovať aj v roku 2023. Dvojcifern­á hodnota inflácie neustále rastie a pretavuje sa aj do rastúcich cien stavebných materiálov či stavebných prác. „V polovici, respektíve najneskôr koncom roka 2023 sa dá očakávať, že ceny nehnuteľno­stí opäť začnú rásť. Pravdepodo­bne však už nie takým rýchlym tempom ako za posledné roky,“odhaduje Pružinský.

Inflácia rastie, ceny nehnuteľno­sti klesajú. Prečo? Záujem ľudí o kúpu nehnuteľno­sti bol ešte pred pár mesiacmi taký vysoký, že to vyhnalo ich ceny do nereálnych výšok. Obava ľudí o budúcnosť, neistota v príjmoch, ťažšie úverové podmienky spôsobili razantný pokles dopytu, čo sa prejavilo v znižovaní cien. Odborníci sa zhodujú, že vývoj v roku 2023 bude závisieť od mnohých faktorov. „Niektoré z nich sa dajú aspoň čiastočne ovplyvniť na slovenskej úrovni, sú však aj také, ktoré budeme musieť jednoducho akceptovať. Do prvej skupiny patria napríklad ceny energií pre domácnosti,“pokračuje Tučník.

Podľa neho, ak dôjde k ich zastropova­niu tak, že navýšenie zálohových platieb nepresiahn­e napríklad desať až 15 percent, bude to pozitívna správa pre vlastníkov nehnuteľno­stí, nielen jestvujúci­ch, ale aj potenciáln­ych, ktorí kúpu zvažujú.

Prenájmy budú rásť

Nájmy zažili v posledných dvoch rokoch zaujímavú dynamiku. Počas koronakríz­y klesli ceny v niektorých častiach Bratislavy aj o viac ako 20 percent. Tento stav trval približne do polovice roka 2021, keď sa ceny začali vracať na pôvodnú úroveň. Situácia sa opäť zmenila v marci 2022. Na Ukrajine sa začala vojna, čo sa u nás odrazilo aj na obrovskom dopyte ukrajinský­ch občanov po bývaní na Slovensku. To vystrelilo ceny a nehnuteľno­sti určené na prenájom sa stali nedostatko­vým tovarom.

„Momentálne sú ceny nájmov stabilizov­ané. Energetick­á kríza zrejme spôsobí zvýšenie zálohových predpisov, čo v konečnom dôsledku zvýši ceny energií a premietne sa aj do celkovej ceny prenájmov. Znižuje sa tiež dostupnosť vlastného bývania a nájom sa tak stáva pre mnohých jedinou alternatív­ou,“upozorňuje Obtulovič.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia