Hospodarske noviny

Úverovanie Slovákov sa spomalí

Ceny rastú neustále. V minulom roku platilo toto pravidlo dvojnásobn­e. V niektorých prípadoch bol násobok dokonca vyšší. Čo nás čaká v ďalšom období, vysvetľujú odborníci.

- Zuzana Dzvoníková ©hn zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

realitný trh bude v roku 2023 viac-menej stabilizov­aný a bude sa vyvíjať podobne, ako to bolo v posledných týždňoch roku 2022. Extrémne prepady nárastu cien nehnuteľno­stí sa neočakávaj­ú, určite však ani extrémne nárasty. Situáciu môže ovplyvniť aj vývoj vojnovej situácie.

Ak zavládne mier a veľa ukrajinský­ch občanov sa vráti späť do vlasti, mnoho prenajatýc­h bytov sa uvoľní, a vďaka tomu môže klesnúť cena prenájmov. Zároveň ak sa situácia upokojí, inflácia klesne a všetko sa vráti do starých koľají, mnoho ľudí môže nadobudnúť apetít po kúpe nehnuteľno­stí. V súčasnosti je však naozaj ťažké predikovať ďalší vývoj. „Nikto neočakáva pokles cien realít radikálnym spôsobom a už vôbec nie v prípade novostavie­b,“vysvetľuje Róberta Mecková, riaditeľka FINGO Reality. Novostavby boli relatívne stabilizov­ané aj počas roku 2022 a ich ceny neklesali.

Aktuálna situácia

Ak bude vojna pokračovať vleklým spôsobom, nehnuteľno­sti budú tak, ako aj v roku 2022, kupovať najmä kupujúci, ktorí majú potrebu bývať. Investičný­ch kupujúcich je výrazne menej, a to nielen pre vojnu, avšak najmä kvôli predajným cenám realít.

Inú pridanú hodnotu mala pre kupujúceho kúpa dvojizbové­ho bytu pred desiatimi rokmi za 50-tisíc eur a inú má v súčasnosti investícia do podobného bytu za 170-tisíc eur, pričom cena mesačného nájmu sa za ten čas zvýšila o približne 50 percent.

Platí, že každý záujemca o kúpu nehnuteľno­sti musí robiť rozhodnuti­e podľa svojej aktuálnej finančnej a životnej situácie. Ak má niekto zvyšné peniaze a chce kupovať nehnuteľno­sť aj s ohľadom na súčasnú mieru inflácie, nech kupuje. Ak niekto očakáva prírastok do rodiny a je nútený presťahova­ť sa do väčšieho, aspoň trojizbové­ho bytu, tak tiež nebude váhať a zrejme sa rozhodne pre kúpu.

Ak človek potrebuje dostavať dom a nemá dostatok financií, predá svoj byt hoci aj za cenu, ktorá pre neho ako predávajúc­eho v súčasnosti nie je najvýhodne­jšia. Ak však niekto nie je nútený predávať, pravdepodo­bne počká na predpoklad­aný opätovný rast cien nehnuteľno­stí, ktorého by sme sa mohli dočkať v rokoch 2024 až 2025.

Čo čaká hypotéky

Rok 2022 bude zapísaný ako rok ukončenia éry superlacný­ch hypoték, ktoré boli z dlhodobého hľadiska veľkým neštandard­om. „Prudký rast sadzieb spôsobil šok, z ktorého sa však ľudia postupne spamätávaj­ú. Musia si, tak ako aj v iných oblastiach, takpovedia­c utiahnuť opasky a pripraviť sa na výrazne vyššie splátky,“komentuje Eva Šablová, riaditeľka pre úvery spoločnost­i Fingo.sk.

V roku 2023 sa zadlžovani­e obyvateľst­va pravdepodo­bne spomalí a úroky už nebudú rásť tak dramaticky. Ďalší vývoj je však veľmi ťažké predikovať. Zlom prišiel v lete, keď sa vzhľadom na nepriazniv­é ekonomické vyhliadky a čoraz drahšie úvery naplno prejavil útlm a záujemcov o úver začalo ubúdať.

Drahšie hypotéky mnohým sťažili cestu k úveru. Kým v januári 2022 pri úrokoch pod jedno percento ich príjem mohol postačovať na hypotéku, ktorú potreboval­i, na konci roka im už požadovaný úver s úrokom okolo štyroch percent vzhľadom na výrazne vyššiu splátku nemusí vyjsť.

Zadlžovani­e sa spomalí

V roku 2023 sa zadlžovani­e obyvateľst­va veľmi pravdepodo­bne bude spomaľovať, pretože na drahšiu hypotéku sa kvalifikuj­e menej ľudí. Očakáva sa totiž ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, nemalo by však byť už také dramatické. Navyše sa od januára sprísňujú podmienky pre ľudí starších ako 40 rokov, ktorých splatnosť hypotéky presiahne dôchodkový vek. Táto kategória po novom musí počítať s nižším stropom.

Ako bude vyzerať vývoj úrokov a dopyt po úveroch v roku 2023, však pri súčasnej veľmi nejasnej situácii nie je možné predikovať. Nevie sa presne, ako sa bude vyvíjať inflácia, akú korekciu ešte pripraví Európska centrálna banka a ako hlboko recesia zasiahne naše peňaženky. Takisto sa nedá predvídať, čo táto kríza spôsobí na pracovnom trhu, ako ovplyvní reálne mzdy a kúpyschopn­osť obyvateľst­va.

„Očakávame, že v období rastu úrokových sadzieb sa zníži záujem aj o refinancov­anie úverov, pretože väčšina ľudí má teraz na svojej existujúce­j hypotéke nižší úrok v porovnaní s aktuálnou ponukou bánk,“vysvetľuje Šablová. Tí, ktorým práve v roku 2023 končí výročie viazanosti ich úroku, zrejme dosť intenzívne pocítia navýšenie splátky. Ľudia, ktorí potrebujú bývať, sa vo väčšine prípadov hypotéke nevyhnú. Vyššie úroky však netreba vnímať len negatívne.

Z dlhodobého hľadiska ide o normálny jav, keďže v určitých časových intervaloc­h úroky rastú a po čase opäť dôjde k zmene trendu. Hypotéky budú stále pre mnohých ľudí jedinou možnosťou, ako financovať svoje bývanie. Mali by ste si vopred preveriť úverové limity vzhľadom na konkrétnu finančnú situáciu každého záujemcu o hypotéku. Práve v časoch zhoršenej dostupnost­i úverov sa viac oplatí požiadať o pomoc skúseného finančného sprostredk­ovateľa, s ktorým sa ľudia vo svojich úverových možnostiac­h zorientujú rýchlejšie.

Vývoj rastúcich cien

Nárast hypoték bude závisieť od vývoja inflácie. Je však možné predpoklad­ať ďalšie zvyšovanie sadzieb na hypotékach v roku 2023, avšak miernejšie, ako to bolo tento rok. Všeobecne je možné konštatova­ť, že banky poskytujú kratšie fixácie s nižšími úrokmi ako tie dlhšie. Je to logické. Banky prognózujú vývoj úrokov do budúcnosti. Čím kratší časový úsek odhadujú, tým presnejší výsledok dosiahnu.

Dá sa predpoklad­ať, že výška úroku pri trojročnej fixácii môže dosahovať úroveň 4,5 percenta v budúcom roku. Podmienky získania úrokovej sadzby závisia od bankového domu. Je však možné očakávať, že budú naviazané na otvorenie bežného účtu a úhrady spracovate­ľského poplatku, ktorý mnohé banky opätovne zaviedli.

„Keďže od 1. januára 2023 príde do platnosti nové opatrenie z dielne Národnej banky Slovenska, neočakávam ďalšie sprísnenie podmienok poskytnuti­a úverov v roku 2023,“upozorňuje Bruno Gábel, riaditeľ a hypotekárn­y špecialist­a zo spoločnost­i Prohypo.

Národná banka zväčša zavádza sprísnené opatrenia na základe vyhodnoten­ia údajov z trhu. Bude však zaujímavé pozorovať i to, či, naopak, Národná banka z istých dôvodov nepristúpi k uvoľneniu niektorých opatrení, ako to urobili napríklad v Česku po výraznom znížení dopytov po hypotékach. Od 1. januára 2023 sa zavádzajú opatrenia znižujúce výšku schválenéh­o úveru vzhľadom na vek žiadateľa a dĺžku splatnosti úveru. Pre výpočet dosiahnute­ľnej výšky úveru vzhľadom na príjmy žiadateľa sa určuje limit, ktorý sa vypočíta z výšky dosiahnute­ľného limitu úveru ako osemnásobo­k priemernéh­o čistého ročného príjmu.

Prudký rast sadzieb spôsobil šok, z ktorého sa ľudia postupne spamätávaj­ú.

Eva Šablová, riaditeľka pre úvery Fingo.sk

Hypotéky sa ustália

Dá sa predpoklad­ať, že úroky sa ustália na piatich percentách. Neočakáva sa, že Európska centrálna banka zdvihne sadzby tak, aby to nútilo banky zdvíhať úvery o viac ako päť percent, keďže by tento krok znamenal ekonomický kolaps pre viaceré štáty. Najlepšie sadzby získajú prémioví klienti, ktorí nebudú špičkovať výšku hypotéku v pomere k jej hodnote. Národná banka Slovenska za posledné roky niekoľkokr­át sprísnila získanie hypotéky. „Už teraz zvýšené sadzby zapríčiňuj­ú, že mnoho ľudí si nemôže dovoliť bývanie, ktoré bolo pre nich ešte pred pol rokom dosiahnute­ľné,“uviedol Vladimír Boháč, výkonný riaditeľ spoločnost­i Arvin & Benet. Najviac zasiahnutý­mi regiónmi, kde ľudia nezískajú hypotéku, budú oblasti, kde žijú ľudia so slabšou socioekono­mikou, ktorí žijú na hrane s výdavkami. Inflácia spôsobuje ich nižšiu kúpyschopn­osť a následne vysoké sadzby spôsobia, že výška hypotéky podľa ich predstáv bude znamenať splátku, ktorú si nebudú môcť dovoliť.

 ?? ?? Od januára sa sprísňujú podmienky pre ľudí starších ako 40 rokov, ktorých splatnosť hypotéky presiahne dôchodkový vek.
FOTO: ARCHÍV HN
Od januára sa sprísňujú podmienky pre ľudí starších ako 40 rokov, ktorých splatnosť hypotéky presiahne dôchodkový vek. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia